• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Krydderurter: Sådan holder du dem friske

Krydderurter: Sådan holder du dem friske

Mynte
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. april 2020 - Udgivet:  17. april 2020

Krydderurter ser fine og grønne ud, når vi køber dem, men falder hurtigt sammen. Her er en guide til at bevare de forskellige slags, så de holder længere.

Krydderurter er uundværlige i et køkken. Om det er persille, basilikum eller dild, så vil vi ofte skulle bruge et drys af det ene eller andet i en ret eller som pynt på maden.

Men hvor er det irriterende at købe en buket eller potte med friskt grønt en dag for at opleve, at de er bløde og matte den næste.

Her er en oversigt over, hvordan du holder de mest anvendte krydderurter friske så længe som muligt.

Persille

Køber du en buket persille, skal du sætte den i vand akkurat som en buket blomster. Det forlænger holdbarheden på persillen, som ofte bliver slap, hvis den bliver liggende i en pose i køleskabet.

Du kan godt vække en slatten persille til live igen ved at sætte den i et glas med vand. Her vil den kunne holde sig i et par uger.

Køber du persille i en potte, kan du plante den ud i en krukke hele sommersæsonen. Eller blot sætte potten i vindueskarmen, hvor der er lidt køligt. Undgå at overvande, så rødderne mugner.

Basilikum

Det er en af de krydderurter, som klarer sig dårligt, hvis den er købt afklippet. Et par dage i køleskabet i et glas vand, kan dog forlænge livet.

Hvis du køber basilikum i en potte og beholder den der i flere dage, falmer den hurtigt.

Løsningen er at tage urten op og dele klumpen i tre, hvorefter du planter dem i hver sin potte, så rødderne får plads til at gro.

Jeg har selv haft held med at splitte en lille basilikumplante op i mange dele og plante dem i en plantesæk i drivhus. Det betyder en overdådighed af basilikum hele sommeren.

Dild

Dild er sart, som du nok selv har erfaret. Men sætter du potten med dild på en hylde i køleskabsdøren, holder den længere end i stuetemperatur.

Lad plastikken blive rundt om potten, da den holder potten fugtig. En buket dild skal i et glas med vand som persillen. Husk at skifte vand dagligt, så holder den ca. fem dage.

Rosmarin

Dette er en af de såkaldte hårde krydderurter - og hårdfør er den. Køber du den i potte, kan den plantes ud i en større potte på alle andre årstider end vinter.

Rosmarin uden rødder kan holde sig i ti dage i køleskabet, hvis den opbevares i en plastikpose.

Koriander

Duftende, eksotiske koriander er temmelig sarte.

Du kan forlænge livet på den, hvis du sætter buketten i et glas vand i køleskabsdøren eller opbevare koriander med potte det varmeste sted i køleskabet.

Mynte

Mynten kan plantes ud i alle sæsoner undtagen om vinteren. Den kan både tåle direkte udplantning i jorden og i en potte. Her vil den som regel hurtigt vokse sig stor.

En myntebuket kan holde sig i en uges tid i køleskabet, hvis den er i en tæt pose - og ca. fem dage i et glas vand på køkkenbordet.

Men prøv at ompotte den til en større potte, så kan den gro sig større i køkkenet.

Purløg

Purløg kan plantes ud på altanen eller i haven fra foråret og frem til sen efterår. Her holder den sig bedst og kommer tilmed igen år efter år.

Du skal enten dele planten i to-tre dele eller ompotte den til en stor potte.

Selvom du har klippet purløg helt ned, kan du sagtens omplante den og får den til at gro både i haven og i køkkenet.

Hvis du ikke vil eller har mulighed for at plante purløg ud, eller hvis du har købt det uden potte, skal det i køleskabet i en tæt plastikpose.

Her vil purløget kunne holde sig op til ti dage.

Estragon

Endnu en af de krydderurter, som holder sig bedst i køleskabet i en tætsluttet pose.

Ti dage kan den holde sig på køl. Det er dobbelt så længe, som hvis du sætter den i stuetemperatur.

Derfor vil det være en god ide at klippe stilkene af urten og lægge dem i køleskabet, hvis du har rester af estragon i en potte.

Salvie

Salvie er en flerårig staude, som du kan plante et solrigt sted, hvis du har mulighed for det.

Hvis du køber den i en potte, kan den holde ca. fem dage i stuetemperatur.

Buketter kan holde sig mindst den dobbelte tid i køleskabet i en pose. Du kan også fryse salvien, for den mister ikke smag.

Bladene skal skylles og hakkes, før du kommer dem i en frysepose.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her