• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kogning af pølser (sådan koges en pølse korrekt)

Kogning af pølser (sådan koges en pølse korrekt)

billederesultat til kogning af pølser
Kogning af pølser er ikke svært, men der er alligevel en del du skal vide, når du koger en pølse, så du undgår at pølserne sprækker. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  17. maj 2024 - Udgivet:  30. marts 2021

Del gerne:
220
SHARES
FacebookMessenger220PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Guide til kogning af pølse i gryde, og faktisk må en pølse slet ikke koge, men blot varmes. Her kan du se hvordan du varmer pølser uden de sprækker.
  2. Hvorfor sprækker en pølse?
  3. Kogning af pølser i gryde
  4. Sådan koger du pølser
  5. Kogning af pølser (sådan koges en pølse korrekt)
  6. Ingredienser
  7. Fremgangsmåde
  8. Næringsindhold
  9. Tips
Gå til opskrift

Guide til kogning af pølse i gryde, og faktisk må en pølse slet ikke koge, men blot varmes. Her kan du se hvordan du varmer pølser uden de sprækker.

Hvad er den bedste metode til kogning af pølse i gryde med vand, og hvordan varmer man en pølse i gryden uden at pølsen sprækker?

Det spørgsmål dukker op igen og igen, blandt andet fordi mange gerne vil undgå at pølserne sprækker.

Samtidig skuler man jo misundeligt til pølsemanden, hvor pølserne jo aldrig sprækker - også selvom pølserne ligger længere tid i varmt vand.

Så hvad er hemmeligheden egentlig, når man skal varme en pølse korrekt?

Hvorfor sprækker en pølse?

Vi starter lige med svaret på, hvorfor pølser overhovedet sprækker? Uanset om det er ved kogning, pandestegning eller på grillen.

Og her handler det simpelthen om varme. For varmen må ikke være for høj.

I runde tal sprækker en pølse nemlig når kødet/farsen når op på omkring 80 grader.

Her udvider farsen i pølsen sig simpelthen, og så kan den pludselig ikke være i pølseskindet længere.

Farsen/kødet skal derfor ud - og så har vi balladen. Pølsen sprækker. Og det ønsker vi ikke.

Se også: Må man spise kolde pølser direkte fra pakken?

Kogning af pølser i gryde

Mange kalder det kogning af pølse, men faktisk må en pølse slet ikke koges. Pølser skal kun varmes! Netop for at temperaturen i farsen/kødet ikke bliver for høj.

Så den bedste måde at varme pølser på er, at du sætter en gryde med rigeligt vand over og lader det koge op. Altså UDEN at komme pølserne i!

Når vandet koger, tager du gryden af varmen.

Læg nu forsigtigt pølserne ned i det varme vand - og læg et låg på.

Når de kolde pølser rammer det kogende vand, sænkes temperaturen i vandet hurtigt, mens pølserne varmes op.

Nu skal pølserne blot trække cirka 10 minutter i vandet - og så er pølserne klar til brug. Uanset om det er til hotdog eller andet.

På den måde undgår du altid at dine pølser sprækker. Se også min populære opskrift på svensk pølseret.

Sådan koger du pølser

billederesultat til kogning af pølser

Kogning af pølser (sådan koges en pølse korrekt)

Guide til kogning af pølse i gryde, og faktisk må en pølse slet ikke koge, men blot varmes. Her kan du se hvordan du varmer pølser uden de sprækker.
Bedømmelse
4.8 fra 171 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 15 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 8 pølser - røde eller wienerpølser
  • vand

Fremgangsmåde

  • Kom vand i en gryde, og du kun bruge så meget, at pølserne netop er dækket af vandet. Men uden at komme pølserne i endnu.
  • Stil gryden med vand på kogepladen og kog op.
  • Når vandet koger tages gryden af kogepladen.
  • Kom pølserne i og læg låget på.
  • Lad pølserne trække i ca. 10 minutter, og så er de klar til servering.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
517
% Daglig værdi*
Fedt
 
45
g
69
%
Mættet fedt
 
15
g
94
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
6
g
Enkelumættet fedt
 
20
g
Kolesterol
 
122
mg
41
%
Natrium
 
1081
mg
47
%
Kalium
 
422
mg
12
%
Protein
 
26
g
52
%
Vitamin A
 
128
IU
3
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
15
mg
2
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Så er de kogte pølser klar til servering, og de kan jo blandt andet nydes i en klassisk hotdog eller bare med pølsebrød til.

Se også disse artikler og opskrifter:

  • Er pølser usunde og kan man få kræft af pølserne?
  • Pølsemandens gryderet med pølser og paprika
  • Piratens pølsegryde - nem og børnevenlig gryderet
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Hugo Bader

    juni 05, 2024 at 5:37 pm

    Dejligt måde at koge pølser

    Svar
  2. Jolanda

    maj 31, 2023 at 2:20 pm

    Pølserne i kold vand, og kun vand. Bring i kog, og lad dem simre ved nedsat varme I 5 minutter. Så sætter jeg varmen på 1, og lad pølserne trække i 25 minutter. Det giver varme pølser uden at de går itu.

    Svar
  3. Ole

    juni 23, 2022 at 10:55 pm

    Jeg har aldrig haft problemer, jeg gør det som jeg lærte det som barn, pølserne i en gryde, fyld på med vand, låg på, og så bare fuld fart på kogepladen. Så snart det koger, tager jeg gryden af varmen, og låget af, de sprækker aldrig 🙂

    Svar
  4. Frank

    august 20, 2021 at 3:28 pm

    Har glemt den metode som jeg faktisk har brugt i 30 år

    Svar
  5. Jacob Andersen

    august 20, 2021 at 12:57 pm

    Man kan med fordel komme en buillion terning, rå løg eller en øl i vandet.

    Svar
  6. Peter G. Hansen

    juni 07, 2021 at 5:00 pm

    Pølsemanden fra Kultorvet har denne metode: pølserne skal være frosne. En gryde med rigeligt vand, tilsat rigeligt salt og en sjat eddike bringes i kog. Når det koger lægges de frosne pølser ned i vandet, skru ned for varmen, pølserne kommer langsomt op til overfladen, og er færdige. Saltet i vandet medvirker at saltet i pølserne IKKE bliver udvandet i gryden, for så ville pølserne blive meget kedelige i smagen. Eddiken hjælper også med smagen.

    Svar
    • Ole

      juni 23, 2022 at 10:57 pm

      Det er da meget muligt at Pølsemanden ved hvad han laver, men den med Saltet holder ikke noget på sig... Den eneste grund til noget Salt skulle slippe ud af Pølserne, ville jo netop være hvis de flækkede, og de så fik lov til at blive liggende, ellers sker det simpelthen bare ikke.

      Svar
  7. Jette Toft Møller

    maj 10, 2021 at 10:31 pm

    Hej Holger, jeg skal koge pølser til rejsegilde, og vil derfor gerne at de bliver perfekte. Jeg vil derfor anvende din opskrift. Jeg har altid har lagt pølserne i koldt vand og kogt op, og nogle gange endt med et dårligt resultat til følge. Kommer du ikke salt i vandet? Jeg bruger ofte dine gode opskrifter, så tak for dem.
    Venlig hilsen Jette.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 11, 2021 at 8:25 am

      Hej Jette
      Tak for det - det er dejligt at høre.
      Nej, jeg kommer ikke salt i vandet, pølserne er rigeligt saltede i forvejen 🙂
      God fornøjelse - og tillykke med rejsegildet.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Ole

        juni 23, 2022 at 10:59 pm

        Helt enig, den med Saltet er ikke til nogen gavn overhovedet, da ja, de er Saltede i forvejen, og det ville kun være hvis de sprækkede at Saltet ville kunne slippe ud af dem.

  8. Lisbeth Toft-Petersen

    marts 30, 2021 at 4:09 pm

    Hejsa
    Pølserne kommes over i kold vand, tilsat lidt eddike (en spsk. til en gryde fuld) Jeg tilsætter også endeskiverne fra det løg, som jeg får fra de rå hakkede løg. Vandet varmes langsomt op til 80 grader. Når temperaturen når de 80 grader, skruer jeg ned og lader det “simre” i 5-10 min. Dette gør, at skindet bliver sprødt og kan “knække” (tror jeg 😊) Jeg har et gammelt stegetermometer, som kan hænge på en madpincet over gryden. På den måde holder jeg øje med temperaturen.
    Ved ikke om du kan bruge ovennævnte, men sådan har jeg “kogt” pølser i mange år 😊
    Venlig hilsen Lisbeth

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 30, 2021 at 7:20 pm

      Hej Lisbeth
      Tak for det - og rådet er hermed givet videre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required