• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kirsebær - fakta og skønne opskrifter med det lækre bær

Kirsebær - fakta og skønne opskrifter med det lækre bær

Billede med kirsebær.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Indhold

  1. De sure og de søde
  2. Så sunde er de
  3. Næringsindhold
  4. Sæson
  5. Holdbarhed
  6. Frugtsten med giftig smag
  7. Opskrifter

Det er slet ikke så dårlige egenskaber for de små, røde bær. Nu skriver jeg godt nok bær, men kirsebær er ikke et bær i botanisk forstand.

Det er en stenfrugt ligesom ferskner, abrikoser og blommer. Disse stenfrugter er i familie med rosen-familien lige som æbler.

Definitionen på en stenfrugt er en frugt, der består af to lag: det bløde frugtkød og den hårde skal med et eller få frø i midten af frugten, hvor bær er en frugt med mange kerner.

De sure og de søde

Kirsebær er en malerisk frugt. Et par kirsebær på en stilk med et friskt, grønt blad er indbydende alene på grund af sit udseende. Når man så sætter tænderne i det, fyldes munden af den dejligste søde-syrlige smag.

I Danmark har vi fundet spor af frugterne helt tilbage fra 1200-tallet. Selvom det er så integreret en del af vores madkultur, stammer kirsebær ikke fra de nordiske lande.

De "bær", vi spiser, er dels sur-kirsebær, dels sød-kirsebær. De søde kan vi plukke direkte fra træerne og spise i sommersæsonen, de sure får munden til at snerpe sammen og bruges mest til at sylte med, lave saft af og komme i desserter.

For eksempel er det sur-kirsebær, vi kommer i kirsebærsaucen til risalamande. Det er også den sure slags, der bruges i kirsebærvin- og likør.

Så sunde er de

Kirsebær kan noget helt særligt. De kan øge knoglekirtlernes produktion af melatonin, så man sover bedre om natten. Melatonin er et naturligt hormon, som dannes i hjernen og øjets nethinde og fremkalder søvnighed.

At de også har et meget højt indhold af kalium, betyder, at de kan medvirke til at sænke blodtrykket. Selv kirsebærrets røde farve indeholder gode ting for mennesker.

Frugtens farvestoffer, antocyaniner, kan styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme. Men så er det altså ikke nok at nøjes med et par stykker.

Næringsindhold

Der er 234 kalorier (Kcal), som svarer til 55 kilojoule (KJ) i 100 gram kirsebær. Energien fordeler sig således:

Protein: 1,4 gram
Kulhydrater: 11,7 gram
Fedt: 0,3 gram

Sæson

I Danmark kan vi plukke de søde frugter fra slutningen af juni til midten af august. Men inden sæsonen begynder, er det værd at fryde sig over kirsebærtræernes blomstring. Træerne er forårsbebudere, som er virkelig kønne.

Et citat fra digteren Pablo Neruda lyder: ”Jeg vil gerne gøre for dig, hvad forår gør med kirsebærtræer”. Så kan man selv forestille sig resten. Forårets blomstrende kirsebærtræer er nærmest magiske.

En talemåde ”at spise kirsebær med de store” er noget ganske andet. Det betyder, at man omgås folk, der er rigere og mere magtfulde end en selv. Talemåden er ældgammel. Ifølge 'Gyldendals Store Danske' stammer den fra Tyskland i 1400-tallet.

Her sendte biskoppen Witigo en kurv forgiftede kirsebær til greve Frederich af Meissen. Han døde og deraf opstod udtrykket.

Holdbarhed

Et æble og en pære kan ligge og modne i en frugtskål, hvis man plukker dem umodne. Det kan kirsebær ikke. Derfor skal de spises, når de er modne.

Hvis de står fremme i en skål, kan de max. holde sig friske to dage, men i køleskabet forlænges deres liv et par dage.

Frugtsten med giftig smag

Der er en anden side af det kønne, lækre bær – den giftige del. Hvis du nogensinde er kommet til at bide i frugtstenens kerne, ved du, at den smager afskyeligt. Det er der en forklaring på.

Kirsebær har sit helt eget forsvarsværk. Ødelægges frugtstenen går der med det samme en proces i gang, hvor stenen danner blåsyre. I store mængder er det giftigt, men så skal der virkelig også indtages mange kerner og hvem har lyst til det.

En anden ting der dannes, når blåsyren udvikler sig, er benzaldehyd. Det er den duft, der kan lede tankerne hen på marcipan.

Opskrifter

Her er populære opskrifter med kirsebær:

Kirsebær mousse

Clafoutis med kirsebær

Ribscoulis med kirsebær

Sådan jævner du kirsebærsauce

Nem dessert med kirsebær og flødeskum

Risalamande cheesecake

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her