Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Kirsebær - fakta og skønne opskrifter med det lækre bær

Kirsebær - fakta og skønne opskrifter med det lækre bær

Billede med kirsebær.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Det er slet ikke så dårlige egenskaber for de små, røde bær. Nu skriver jeg godt nok bær, men kirsebær er ikke et bær i botanisk forstand.

Det er en stenfrugt ligesom ferskner, abrikoser og blommer. Disse stenfrugter er i familie med rosen-familien lige som æbler.

Definitionen på en stenfrugt er en frugt, der består af to lag: det bløde frugtkød og den hårde skal med et eller få frø i midten af frugten, hvor bær er en frugt med mange kerner.

De sure og de søde

Kirsebær er en malerisk frugt. Et par kirsebær på en stilk med et friskt, grønt blad er indbydende alene på grund af sit udseende. Når man så sætter tænderne i det, fyldes munden af den dejligste søde-syrlige smag.

I Danmark har vi fundet spor af frugterne helt tilbage fra 1200-tallet. Selvom det er så integreret en del af vores madkultur, stammer kirsebær ikke fra de nordiske lande.

De "bær", vi spiser, er dels sur-kirsebær, dels sød-kirsebær. De søde kan vi plukke direkte fra træerne og spise i sommersæsonen, de sure får munden til at snerpe sammen og bruges mest til at sylte med, lave saft af og komme i desserter.

For eksempel er det sur-kirsebær, vi kommer i kirsebærsaucen til risalamande. Det er også den sure slags, der bruges i kirsebærvin- og likør.

Så sunde er de

Kirsebær kan noget helt særligt. De kan øge knoglekirtlernes produktion af melatonin, så man sover bedre om natten. Melatonin er et naturligt hormon, som dannes i hjernen og øjets nethinde og fremkalder søvnighed.

At de også har et meget højt indhold af kalium, betyder, at de kan medvirke til at sænke blodtrykket. Selv kirsebærrets røde farve indeholder gode ting for mennesker.

Frugtens farvestoffer, antocyaniner, kan styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme. Men så er det altså ikke nok at nøjes med et par stykker.

Næringsindhold

Der er 234 kalorier (Kcal), som svarer til 55 kilojoule (KJ) i 100 gram kirsebær. Energien fordeler sig således:

Protein: 1,4 gram
Kulhydrater: 11,7 gram
Fedt: 0,3 gram

Sæson

I Danmark kan vi plukke de søde frugter fra slutningen af juni til midten af august. Men inden sæsonen begynder, er det værd at fryde sig over kirsebærtræernes blomstring. Træerne er forårsbebudere, som er virkelig kønne.

Et citat fra digteren Pablo Neruda lyder: "Jeg vil gerne gøre for dig, hvad forår gør med kirsebærtræer". Så kan man selv forestille sig resten. Forårets blomstrende kirsebærtræer er nærmest magiske.

En talemåde "at spise kirsebær med de store" er noget ganske andet. Det betyder, at man omgås folk, der er rigere og mere magtfulde end en selv. Talemåden er ældgammel. Ifølge 'Gyldendals Store Danske' stammer den fra Tyskland i 1400-tallet.

Her sendte biskoppen Witigo en kurv forgiftede kirsebær til greve Frederich af Meissen. Han døde og deraf opstod udtrykket.

Holdbarhed

Et æble og en pære kan ligge og modne i en frugtskål, hvis man plukker dem umodne. Det kan kirsebær ikke. Derfor skal de spises, når de er modne.

Hvis de står fremme i en skål, kan de max. holde sig friske to dage, men i køleskabet forlænges deres liv et par dage.

Frugtsten med giftig smag

Der er en anden side af det kønne, lækre bær - den giftige del. Hvis du nogensinde er kommet til at bide i frugtstenens kerne, ved du, at den smager afskyeligt. Det er der en forklaring på.

Kirsebær har sit helt eget forsvarsværk. Ødelægges frugtstenen går der med det samme en proces i gang, hvor stenen danner blåsyre. I store mængder er det giftigt, men så skal der virkelig også indtages mange kerner og hvem har lyst til det.

En anden ting der dannes, når blåsyren udvikler sig, er benzaldehyd. Det er den duft, der kan lede tankerne hen på marcipan.

Opskrifter

Her er populære opskrifter med kirsebær:

Kirsebær mousse

Clafoutis med kirsebær

Ribscoulis med kirsebær

Sådan jævner du kirsebærsauce

Nem dessert med kirsebær og flødeskum

Risalamande cheesecake

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.