Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › K-vitamin hjælper med at beskytte din krop

K-vitamin hjælper med at beskytte din krop

Grønkål fuld af K-vitamin
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS

K-vitamin er en af de mindre kendte vitaminer, men den er nyttig at vide mere om. Her kan du se, hvilke fødevarer der har et højt indhold.

K-vitamin er ikke et vitamin, som vi normalt tænker over. Men studier af corona-patienter fra henholdsvis Canisius-Wilhelmina Hospital i Holland og Hvidovre Hospital har afsløret en interessant detalje.

De mennesker, der bliver meget syge eller dør af corona, har et lavt niveau af K-vitamin i kroppen sammenlignet med de almindelige mennesker i studiets kontrolgrupper.

Om det skyldes, at personerne i forvejen havde et lavt niveau af K-vitamin, eller om kroppen tærer på K-vitaminet, når man er meget syg, er det for tidligt at konkludere.

I Hvidovre Hospitals studie står der blandt andet i konklusionen: 'Om tilskud af K-vitaminer kan ændre sygdommens forløb og forhindre død eller varige skader efter COVID-19 mangler at blive testet i randomiserede kliniske forsøg'.

Det bruger kroppen K-vitamin til

Dette vitamin styrker knogler og er blandt andet medvirkende til, at vores blod størkner, så vi ikke forbløder, når vi får et sår.

Vitaminet lagres i leveren. Det er en vigtig vitamin i forhold til at bevare vores knoglestruktur, da vores knoglevæv aktiveres af K-vitaminet.

Hvis vi er raske og spiser en almindelig kost, vil vi som regel have nok K-vitamin i kroppen, også fordi vi selv kan danne den i tarmene.

Den anbefalede daglige dosis K-vitamin er et mikrogram pr kilo. Det vil sige, at du skal have 60 mikrogram, hvis du vejer 60 kilo.

Man kan faktisk få for meget K-vitamin. Især folk, der tager blodfortyndende medicin, skal holde sig fra ekstra tilskud af vitaminet, da det nedsætter den blodfortyndende medicins virkning.

De K-vitaminer vi får gennem maden hedder fyllikinon, dem vi selv danner kaldes menakinon, derudover er der en tredje - syntetisk - variant menadion.

Grøntsager med højt indhold af vitaminet

Det er især krydderurter og de mørkegrønne grøntsager som grønkål, der har et højt indhold af K-vitamin.

Hvis du vil sikre dig, at du får de vitaminer, du skal bruge, kan du styre efter grønne grøntsager. Men også kikærter, visse oste, æg og indmad har et relativt højt indhold af K-vitamin.

Professor og en af forskerne bag det danske studie, Allan Linnebjerg fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital, siger til videnskab.dk:

- Man bør indtage den anbefalede dosis af K-vitaminer hver dag og forsøge at følge kostrådene om især frugt og grønt. Jeg vil ikke anbefale, at man tager over, fordi vi har fundet denne hypotese, men det er af mange grunde vigtigt, at få dækket sit behov for K-vitamin.

Mad med højt indhold

Her kan du se indholdet af K-vitamin i forskellige fødevarer. For alle gælder det, at det er pr. 100 gram.

Madvarer 100 gramK-vitamin mikrogram
Rå persille1640
Rå palmekål830
Kogt spinat493
Rå grønkål390
Brøndkarse250
Rå broccoli224
Kogt rosenkål183
Olivenolie60,2
(Kilde: Oregon State University)

Kilder: Linus Pauling Institute på Oregon State University, Videnskab.dk, fdc.nal.usda.gov.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vi støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.