Rucola

Rucola går også navnet sennepskål, og er en populær ingrediens i salalter og pastaretter. Her er fakta, næringsindhold og opskrifter med rucolaen.
Rucola er en af de forholdsvis nye, og spændende madvarer på hylderne i grøntafdelingen.
Den kom for alvor frem på de danske cafeer i slutningen af 90’erne, og er efterhånden nu blevet et elsket supplement til vores øvrige salater i det danske køkken.
Hvis du har undret dig over, hvordan man udtaler det og hvad, du kan bruge den til, så er der hjælp at hente her. Det udtales nemlig ˈʁukola.
Hvad er rucola?
Rucola kaldes også sennepskål, og smagen er også lidt skarp og adskiller sig fra de traditionelle danske sprøde salattyper.
Det er en salattype, som ikke tiltaler alle på grund af den let bitre smag. Nogle mener, at den hjemmedyrkede udgave er kraftigere i smagen end de kommercielt dyrkede, som er mere milde.
Men giv den en chance og sammensæt den rigtigt, så får du et usædvanligt velsmagende pift til dine retter.
Den let fligede mørkegrønne salat er dekorativ og bruges primært i salater, men prøv også at give din pizza lidt krudt ved at drysse lidt rucola på lige inden servering.
Hvordan bruger jeg rucola?
Udover at kombinere den med andre salater i salatskålen, så egner den sig også godt til blandt andet den traditionelle italienske oksecarpaccio sammen med parmesan.
Eller prøv at blande den i en letkogt pasta sammen med pesto, olivenolie, parmesan og ristede pinjekerner.
Hvor kommer den fra?
Rucolaen menes at være kendt helt tilbage til Romerriget, og i dag er den primært fra Toscana-området i Italien. Men rucola dyrkes også herhjemme i de danske gartnerier, som også kæmper med at lave økologiske udgaver.
Dette er dog lidt udfordrende, da også insekterne er særdeles interesserede i de grønne krydrede blade. Det betyder en del ekstra arbejde at holde rucolaen insektfri med net.
Du kan også selv dyrke rucola i haven, hvor den er en sand fighter og breder sig hurtigt i køkkenhaven.
Opbevaring
De små grønne blade kan holde sig i ca. en uge på køl, hvorimod holdbarheden blot er en enkelt dag eller to, hvis bladene opbevares ved stuetemperatur.
Frisk rucola kan fås året rundt. Når du køber den, skal du kigge efter sprøde grønne, unge blade.
Undgå sent høstede, da bladene så er hårde og bitre i smagen.
Bortskaf falmede, gule blade og stængler inden tilberedning.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 21
Fedt: 0,3 gram
Kulhydrater: 3,5 gram
Protein: 1,4 gram
Rucola har også et meget højt indhold af vitaminer og mineraler.
Salaten indeholder omkring fem gange så meget kalk, fem gange så meget A-, C- og K-vitamin samt fire gange så meget jern som en almindelig gang iceberg-salat.
Fakta om rucolaen
Rucola er italiensk og afledt af latin eruca, som betyder "en art bladkål".
Rucola er en slægtning til broccoli, rosenkål og andre medlemmer af Brassicaceae-familien.
Den har en let genkendelig nøddeagtig og lidt bitter smag, som gør den perfekt i mange typer retter, bl.a. salater.
Rucolasalat får sin bitre smag af en bioaktiv komponent, der hedder glucosativin. Det er et af de stoffer i rucola, som menes at kunne beskytte kroppen mod en række sygdomme.
Olie udvundet af frøene af rucola, kaldet Taramira-olie, bruges til madlavning og tilberedning af salater. Denne olie kan også bruges til medicinske og kosmetiske formål.
Rucola var meget populær i det antikke Rom på grund af dets afrodisiakale egenskaber.