Malai Kofta er en indisk vegetarret, som smager fantastisk. De friturestegte kartoffelkugler serveres med chapatibrød og en krydret sauce.
Indisk vegetarret med oste-og kartoffelkugler samt en aromatisk sauce af hakkede cashewnødder, fløde og en masse krydderier.
Det er en af de retter, som selv de ivrigste kødspisere også vil kunne lide - den er mild og krydret på en og samme gang.
Kartoffelkuglerne består af moste, kogte kartofler med den indiske ost paneer. Det er muligt at skaffe paneer i Danmark, men man kan lige så godt lave den selv, da det er superlet.
Derfor indeholder opskriften her hjemmelavet paneer. Bruger du en købt, skal du smuldre den, før du kommer den i kartoffelmosen.
Opskriften er til fire personer og tager alt i alt en halvanden time, hvis du selv laver din egen paneer.
Opskrift på en skøn indisk vegetarret
Ingredienser
Hjemmelavet ost
- 1 liter sødmælk
- 2 spsk eddike
- 0,5 dl kold vand
Kartoffelkugler
- 300 gram paneer
- 4 spsk kartoffelmel
- 3 spsk hakket - frisk koriander
- 1 spsk frisk ingefær - revet
- 1 tsk garam masala
- 1 liter olie
Sovs
- ¼ l piskefløde
- 1 håndfuld usaltede cashewnødder - hakkede
- 2 løg - hakkede
- 4 fed hvidløg - hakkede
- 4 grønne kardemommefrø
- 4 tomater
- 2 kanelstænger - 5 cm
- 4 nelliker
- 3 tørrede, røde, hele chili
- 3 laurbærblade
- 2 spsk frisk ingefær
- 1 tsk stødt chili
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk gurkemeje
Sådan gør du
- Kog en liter sødmælk, så den skummer godt.
- Skru lidt ned og lad den simre fem minutter.
- Hæld eddike i, mens du langsomt rører rundt. Her skal massen gerne skille.
- Sluk komfuret og lad gryden blive på kogepladen. Hæld en halv liter iskold vand i mælkemassen, og kom indholdet i en si dækket med et klæde. Lad væsken dryppe gennem sien.
- Nu har du en grynet masse i klædet, som forsigtigt skylles i koldt vand. Pres forsigtigt resten af vandet ud af ostemassen. Når man laver paneer, vil man typisk lægge massen under pres i køleskabet, så den bliver fast. Til en indisk vegetarret som denne skal du bruge smuldret paneer, så derfor kan du springe det trin over.
Kartoffelkugler
- Kog kartoflerne og mos dem med en gaffel.
- Køl mosen ned.
- Bland kartoffelmosen med resten af ingredienserne.
- Form kuglerne og drys kartoffelmel over dem, klap kartoffelmelet på dem.
- Varm olie op i en gryde. Smid en lille klump kartoffeldej i olien for at se, om den er varm nok, før du kommer kuglerne i olien.
- Steg dem, til de er sprøde.
Krydret sauce
- Varm olie på en pande og rist en kanelstang, fire nelliker og fire grønne kardemommefrø i to minutter. Tilsæt de hakkede løg og hele cashewnødder. Steg, til løgene er gennemsigtige.
- Tilsæt de hakkede tomater og kom låg på. Lad det stege, til tomaterne er helt bløde og køl af.
- Blend tomat-løgblandingen og sæt til side. x
- Varm olie i en gryde eller wok. Tilsæt tre laurbærblade, en kanelstang, chili og to grønne kardemommefrø. Steg, til duften træder frem. Tilsæt friskrevet ingefær og hvidløg og steg to-tre minutter. Tilføj chilipulver, stødt koriander, garam masala og gurkemeje og rør det rundt.
- Tilsæt tomat-løgblandingen og en deciliter vand samt et drys salt. Lad det simre uden løg, til vandet er fordampet. Tilsæt igen lidt vand og læg låg på. Lad saucen simre, indtil den bliver tyk.
- Tilsæt piskefløden og varm op til kogepunktet, men saucen må ikke koge.
Tips til indisk vegetarret
Det er om at holde tungen lige i munden, når man skal lave denne ret. Der er mange komponenter, men du kan sagtens splitte arbejdet op.
Man kan for eksempel lave paneer om formiddagen eller dagen før. Det samme gælder for saucen, men kartoffelkuglerne - kofta - skal laves, samme dag de skal spises, så de ikke bliver bløde.
Du kan erstatte kanelstængerne med stødt kanel. Her skal du bruge ca. to spiseskefulde. De hele nelliker kan også erstattes med en teskefuld stødt nellike.
Server sammen med naan eller chapati. Du kan købe dem eller bage dem selv.
Se også andre indiske opskrifter:

Comments
No Comments