Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Hytteost - 10 fakta om den magre, hvide ost

Hytteost - 10 fakta om den magre, hvide ost

Billede med hytteost.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Hytteost er en speciel ost, som ikke minder om nogen andre danske oste. Faktisk ligner den nærmest en dessert.

Den kan ikke skæres i skiver eller spises som en klassisk ost, men den smager herligt på et stykke brød med skiver af avocado.

Her får du fakta om friskosten, som fik sit navn, fordi amerikanske nybyggere lavede den i deres hytter.

1. Navnet kommer fra hytterne

Som nævnt blev hytteost produceret af amerikanske nybyggere helt tilbage i 1800-tallet.

Den er nem at lave, og da indvandrerne tog deres viden om osten med sig til Amerika, var det oplagt at fremstille den selv.

2. Det er en gammel sag

Hytteost er blevet produceret i århundreder. Da det er en ost, man kan spise dagen efter, den er tilberedt, er den let og hurtig at lave.

Historikere kan tidsbestemme, præcis hvornår de første lavede denne type ost, men man ved, at den primært opstod for at udnytte restproduktet fra produktionen af fed mælk og smør.

3. Osten er i familie med paneer og ricotta

Mange steder i verden produceres der oste, som minder om hytteost - både i konsistens og smag. Tænk på den italienske ricotta, som dog er federe og sødere.

Den indiske paneer er også en slags hytteost, som presses til en blok. Du kan sagtens lave den selv efter denne opskrift: Hjemmelavet paneer - nem opskrift på indisk ost.

4. Sådan laves osten

Hytteost er lavet af skummetmælk. Mælken bliver varmet op, hvorefter den får tilsat mælkesyrebakterier og osteløbe.

Nu begynder osten at stive men konstant omrøring gør, at der dannes såkaldte ostekorn - de hvide klumper i hytteost. Til sidst saltes osten og hældes på bægre.

5. Meget fedtfattig og proteinrig

Fattig på fedt og rig på proteiner. Det lyder som en rigtig fitness-ost, og det kan der være noget om.

Hytteost er nemlig det bedste valg, hvis du vil spise en ost med få kalorier. Du kan få den med et fedtindhold helt ned til 1,5 procent. Dog er fire procent det mest almindelige og også den type, der smager af mest.

6. 1963 var hytteostens debut i Danmark

Da amerikanerne havde været med til at befri Europa under 2. Verdenskrig, opdagede danskerne, at vi manglede noget, som de amerikanske soldater efterlyste: Cottage cheese.

Tanken slog sig fast, men først i 1963 kom den første danske produceret hytteost til verden.

7. Næringsindhold

Et bæger på 400 gram almindelig 4 % hytteost fra Arla indeholder følgende pr. 100 gram:

Kalorier: 97
Protein: 14 gram
Kulhydrat: 1,7 gram
Fedt: 4 gram.

8. Er der ost i hytteost?

Det korte svar er ja. De små korn er bløde ostetern, selvom smagen ikke minder så meget om ost.

9. Så længe kan den holde

En hytteost kan holde sig i fem-seks dage i køleskabet, hvis du bruger en ren ske, hver gang du bruger den.

10. En alsidig blød ost

Der er snart ikke den cafe med respekt for sig selv, som ikke har en avocadomad med hytteost på menukortet.

De to fødevarer passer godt sammen suppleret af tomaters syrlighed eller løgskivers skarpe smag. Er der også drysset hakkede chili udover, er det en kongemad.

Men hytteost kan bruges til alt fra dip til bagning og gryderetter. Her er et nogle populære opskrifter, hvor vi har brugt den hvide ost.

Hytteostsalat med æble - nem salat

Tomattærte med hytteost, svampe og timian

Fedtfattig dressing med hytteost og krydderurter

Skinketærte med champignon og hytteost

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.