Hytteost er en speciel ost, som ikke minder om nogen andre danske oste. Faktisk ligner den nรฆrmest en dessert.
Den kan ikke skรฆres i skiver eller spises som en klassisk ost, men den smager herligt pรฅ et stykke brรธd med skiver afย avocado.
Her fรฅr du fakta om friskosten, som fik sit navn, fordi amerikanske nybyggere lavede den i deres hytter.
1. Navnet kommer fra hytterne
Som nรฆvnt blev hytteost produceret af amerikanske nybyggere helt tilbage i 1800-tallet.
Den er nem at lave, og da indvandrerne tog deres viden om osten med sig til Amerika, var det oplagt at fremstille den selv.
2. Det er en gammel sag
Hytteost er blevet produceret i รฅrhundreder. Da det er en ost, man kan spise dagen efter, den er tilberedt, er den let og hurtig at lave.
Historikere kan tidsbestemme, prรฆcis hvornรฅr de fรธrste lavede denne type ost, men man ved, at den primรฆrt opstod for at udnytte restproduktet fra produktionen af fed mรฆlk og smรธr.
3. Osten er i familie med paneer og ricotta
Mange steder i verden produceres der oste, som minder om hytteost - bรฅde i konsistens og smag. Tรฆnk pรฅ den italienskeย ricotta, som dog er federe og sรธdere.
Den indiske paneer er ogsรฅ en slags hytteost, som presses til en blok. Du kan sagtens lave den selv efter denne opskrift: Hjemmelavet paneer - nem opskrift pรฅ indisk ost.
4. Sรฅdan laves osten
Hytteost er lavet af skummetmรฆlk. Mรฆlken bliver varmet op, hvorefter den fรฅr tilsat mรฆlkesyrebakterier og ostelรธbe.
Nu begynder osten at stive men konstant omrรธring gรธr, at der dannes sรฅkaldte ostekorn - de hvide klumper i hytteost. Til sidst saltes osten og hรฆldes pรฅ bรฆgre.
5. Meget fedtfattig og proteinrig
Fattig pรฅ fedt og rig pรฅ proteiner. Det lyder som en rigtig fitness-ost, og det kan der vรฆre noget om.
Hytteost er nemlig det bedste valg, hvis du vil spise en ost med fรฅย kalorier. Du kan fรฅ den med et fedtindhold helt ned til 1,5 procent. Dog er fire procent det mest almindelige og ogsรฅ den type, der smager af mest.
6. 1963 var hytteostens debut i Danmark
Da amerikanerne havde vรฆret med til at befri Europa under 2. Verdenskrig, opdagede danskerne, at vi manglede noget, som de amerikanske soldater efterlyste: Cottage cheese.
Tanken slog sig fast, men fรธrst i 1963 kom den fรธrste danske produceret hytteost til verden.
7. Nรฆringsindhold
Et bรฆger pรฅ 400 gram almindelig 4 % hytteost fra Arla indeholder fรธlgende pr. 100 gram:
Kalorier: 97
Protein: 14 gram
Kulhydrat: 1,7 gram
Fedt: 4 gram.
8. Er der ost i hytteost?
Det korte svar er ja. De smรฅ korn er blรธde ostetern, selvom smagen ikke minder sรฅ meget om ost.
9. Sรฅ lรฆnge kan den holde
En hytteost kan holde sig i fem-seks dage i kรธleskabet, hvis du bruger en ren ske, hver gang du bruger den.
10. En alsidig blรธd ost
Der er snart ikke den cafe med respekt for sig selv, som ikke har en avocadomad med hytteost pรฅ menukortet.
De to fรธdevarer passer godt sammen suppleret af tomaters syrlighed eller lรธgskivers skarpe smag. Er der ogsรฅ drysset hakkede chili udover, er det en kongemad.
Men hytteost kan bruges til alt fra dip til bagning og gryderetter. Her er et nogle populรฆre opskrifter, hvor vi har brugt den hvide ost.
Hytteostsalat med รฆble - nem salat
Tomattรฆrte med hytteost, svampe og timian
Fedtfattig dressing med hytteost og krydderurter
Skinketรฆrte med champignon og hytteost
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments