Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Hvorfor bruger vi salt og peber i mad?

Hvorfor bruger vi salt og peber i mad?

billede til hvorfor bruger vi salt og peber i mad
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 12. marts 2024 - Udgivet: 4. maj 2021

Uden salt og peber smager maden ikke af meget. Salt forstærker nemlig madens smag, mens peber giver varme og mundfølelse til din mad.

Mad uden salt og peber kan være en tam fornemmelse og give en oplevelse af, at maden ikke smager af noget.

Forestil dig en rugbrødsmad med æg eller tomat uden salt, en bøf uden salt og peber eller pommes frites uden salt.

Smagsoplevelsen vil ikke være den samme, når maden mangler salt og peber, og maden vil virke tam og smagsløs.

En grundsmag

Vores smagsløg på tungen kan kun registrere fem smage - de såkaldte grundsmage - og salt er en af de fem. De øvrige grundsmage er surt, bittert, sødt og umami.

Salt smages altså på tungen, mens mange af de andre indtryk vi får af madens smag, kommer fra aromastoffer, der opfattes af vores lugtesans.

Alligevel spiller salt en kæmpe rolle for vores samlede oplevelse af madens smag, da maden føles smagsløs uden salt, selvom alle aromastofferne stadig er til stede.

Men hvorfor?

Smagen forstærkes af salt

Salt er en af de vigtigste ingredienser i alle køkkener, da salt kan bringe smagen frem i det meste.

Den samlede smag af en ret forstærkes nemlig af, at der tilsættes salt, og vi vil opleve, at maden smager bedre og af mere.

Det kræver selvfølgelig, at der tilsættes den rette mængde salt. For meget salt kan ødelægge smagen, og overdøve de andre smagsindtryk, så maden smager udelukkende salt.

Men tilsættes salt i den rette mængde, forstærker det altså den samlede smag i retten og sørger for at maden bliver mere velsmagende.

Salt og sundhed

Men det er ikke kun fordi salt forstærker madens øvrige smag, at vi holder af det.

Vi har en vis præference for den salte smag i sig selv, hvilket tidligere var smart, da kroppen har brug for en smule salt for at opretholde væskebalancen.

I dag, hvor vi har uanede muligheder for at spise mad med masser af salt, er det dog ikke så hensigtsmæssigt, da for meget salt er sundhedsskadeligt.

Generelt spiser vi i Danmark alt for meget salt, og mange forarbejdede fødevarer har et højt indhold af salt.

Peber giver mundfølelse

Saltets tro følgesvend er peber og både salt og peber er vigtige komponenter, når du vil gøre din mad velsmagende.

Peber indeholder stoffet piperin, som giver en brændende og varm mundfølelse.

Udover aromastoffer, er det altså denne varme og brændende mundfølelse, der gør peberet så vigtigt i madlavningen.

Den stærke mundfølelse

Fødevarer, der giver denne brændende mundfølelse, kaldes også for irritanter. Irritanter er stoffer, der fremkalder irritation ved påvirkning af en nerve, der kaldes den trigeminale nerve.

Andre eksempler på fødevarer med denne irritante egenskab og føles skarpe, varme eller brændende i munden er chili, sennep, rå løg, peberrod og ingefær.

Irritanter som peber påvirker altså vores mundfølelse og bidrager på denne måde med at skabe velsmag.

Hvor meget man holder af disse irritanter er meget individuelt - nogle elsker stærk mad og den brændende mundfølelse det giver, mens andre kun skal have det i små doser.

Salt og peber giver velsmag

Samlet er salt og peber altså med til at gøre vores mad mere velsmagende.

Det gør de både ved at saltet forstærker den smag maden i forvejen har og ved at bidrage med ekstra smag og mundfølelse i form af den salte smag samt varme og brændende mundfølelse peberet bidrager med.

Kilder: Harold Mcgee "On food and cooking", Ole Mouritsen & Klavs Styrbæk "Fornemmelse for smag" og Smagforlivet.dk

Læs mere om dine sanser her:

7 gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider

Øvelse: Sådan tester du lugtesansen

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.