Hvidkålsrouletter eller kåldolmer? Kært barn har mange navne, men her er opskriften på de bedste hvidkålsrouletter med fars og en vidunderlig sovs.
Hvidkålsrouletter (kåldolmere) er også mormormad, og smager super godt.
De er nemme at lave, blot man lige husker dette tip: Kog først det hele hvidkål i fem minutter - så kan du nemmere pille de yderste blade af uden de knækker.
Kog så lige bladene yderligere et par minutter, så er de meget medgørlige.
Opskriften her er til fire personer, da der bliver to dejlige hvidkåplsrouletter eller kåldolmere til hver.
De kan også sagtens gemmes til dagen efter, og så lunes til frokost.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på hvidkålsrouletter
Hvidkålsrouletter - kåldolmere
Ingredienser
Til farsen
- 400 g hakket svinekød - med 10 procent fedt
- 2 tsk salt - strøgne
- 2 tsk løgpulver
- 2 æg
- 5 spsk hvedemel
- 2,5 dl mælk
- friskkværnet peber
Til indpakning og sovs
- 8 blade hvidkål
- 5 dl kogevand - fra hvidkålen
- 1 bouillonterning - hønsebouillon
- 2 tsk Maizena - udrørt i en smule koldt vand
- 1 spsk ribsgele
- madkulør
- gastrik - eller æbleeddike
Fremgangsmåde
- Start med at lave farsen. Rør det hakkede svinekød med fint salt, og det skal røres godt ud. Gerne i en røremaskine.
- Tilsæt så æg og løgpulver og rør videre, inden du tilsætter hvedemel og mælk. Krydr med friskkværnet peber, og rør farsen så den bliver helt lind. Stil den på køl i mindst en halv time.
- Skær et par centimeter af den nederste del af hvidkålen af, så den hårdeste del af stokken fjernes.
- Du koger derefter din hvidkål hel i en gryde med letsaltet vand, så hele kålen er dækket. Kog den fem minutter og fisk den op.
- Nu kan du let pille de otte yderste blade fra, som du koger et par minutter mere i vandet. Læg dem til side, men gem fem deciliter af kogevandet fra kålen - det skal vi senere bruge til den dejlige sovs.
- Kom en generøs spiseskefuld fars ned på hvert blad hvidkål, og fold dem sammen til en pakke. Bind pakkerne sammen med lidt bomuldssnor, så farsen ikke vælter ud af kålen.
- Kom et par gode klatter smør på en stor pande eller sauterpande, og når det er smeltet bruner du dine hvidkålsrouletter et par minutter på hver side. De skal have noget farve.
- Derefter kommer du de fem deciliter kogevand fra kålen ved sammen med en bouillonterning, og krydrer med friskkværnet peber.
- Skru ned for varmen så hvidkålsrouletterne står og småsimrer. Læg låg på, og nu skal de simre i 30 minutter. Vend dem en enkelt gang efter 15 minutter.
- Efter en halv time fisker du forsigtigt dine hvidkålsrouletter (kåldolmere) op af panden, og koger skyen op. Tilsæt en deciliter piskefløde og en spiseskefuld ribsgele. Jævn med lidt Maizena udrørt i en smule koldt vand, og justér farven på sovsen med lidt madkulør.
- Smag sovsen til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt gastrik eller æbleeddike, og lad sovsen koge et par minutter.
- Læg så forsigtigt dine hvidkålsrouletter tilbage i sovsen på panden, og lad dem trække der fem minutter ved helt svag varme.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Så er de lækre hvidkålsrouletter eller kåldolmere klar til servering - i godt selskab med dampet broccoli og danske kartofler. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Birgitte
Et hit hjemme hos mig. Virkelig velsmagende.
Ole Stenholm
Godt og ret nemt.
Ruth
God opskrift, men hvad bruges resten af kålen til?
finn christiansen
Gode nemme opskrifter med plads til egne ideer.
Claus ulykke
Det en go ret Holger Madkas...
Hanne Sander
I følge punkt 10 skal der piskefløde i sovsen. Det ville være rart, hvis det lige kommer med på ingredienslisten.