• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hvad er hjortetaksalt? Fakta og brug af hævemidlet

Hvad er hjortetaksalt? Fakta og brug af hævemidlet

Billede med hjortetaksalt.
Hjortetaksalt er et hævemiddel, der især bruges til hævning af småkager. Herunder især til julesmåkager, hvor hjortetaksaltet kan bruges til blandt andet pebernødder og jødekager. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. april 2025 - Udgivet:  27. april 2025

Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her kan du læse hvad hjortetaksalt er, hvorfor det hedder sådan, hvad du kan bruge det til, og hvad du aldrig må anvende hjortetaksaltet til.
  2. Hvad er hjortetaksalt?
  3. Hvad består det af?
  4. Historie
  5. Hvordan bruger man det?
  6. Ikke i høje kager
  7. Opbevaring
  8. Værd at vide
  9. Opskrifter
  10. Klejner
  11. Bornholmske kagegrise
  12. Pebernødder
  13. Fedtebrød
  14. Fedtkager - sønderjyske fedtnødder
  15. Havrekiks

Her kan du læse hvad hjortetaksalt er, hvorfor det hedder sådan, hvad du kan bruge det til, og hvad du aldrig må anvende hjortetaksaltet til.

Hjortetaksalt har et lidt spøjst navn, og du undrer dig måske også over hvad det egentlig er for noget. Så det får du svaret på her i denne artikel.

Først og fremmest er hjortetaksalt et hævemiddel, der bruges til småkager. Herunder oftest julesmåkager.

Navnet kommer fordi det i gammel tid blev fremstillet af blandt andet hjortetakker, så der er faktisk en mening med det lidt underlige navn.

I dag fremstilles hjortetakssalt kunstigt, nærmere bestemt består det af ammonium-hydrogencarbonate, der også hedder E 503. Så ved du det.

Hvad er hjortetaksalt?

Hjortetaksalt er et hævemiddel (kemisk hæveagent) brugt i bagning, især i flade småkager og kiks. Det giver en sprød struktur og får dejen til at hæve ved at frigive ammoniak under bagning.

Hvad består det af?

  • Hjortetaksalt er ammoniumhydrogencarbonat (NH₄HCO₃).
  • Det nedbrydes ved opvarmning til vanddamp, kuldioxid og ammoniakgas — ingen rester i det færdige bagværk!

Historie

  • Navnet stammer fra tidligere tiders fremstilling, hvor det blev udvundet fra hjortegevirer.
  • I dag fremstilles det kemisk på laboratorier og bruges især i traditionelle opskrifter.

Hvordan bruger man det?

Som sagt anvendes hjortetaksalt i småkager, og det er godt at bruge som hævemiddel i blandt andet fedtebrød.

Man skal ikke komme for meget af det i dejen, for det danner nemlig blandt andet ammoniak under bagningen. Det sker når hjortetaksaltet opvarmes til mere end 60 grader, og det vil du også kunne lugte i køkkenet.

Men når blot du anvender det til småkager, herunder pebernødder eller klejner er det ganske ufarligt.

Her kan ammoniakken nå at fordampe, og småkagerne bliver sprøde og lækre. Hjortetaksalt er nemlig med til at gøre småkagerne sprøde.

Ikke i høje kager

Modsat skal du aldrig anvende hjortetakssalt i høje kager, for her vil ammoniakken ikke kunne nå at fordampe, og kagerne bliver uspiselige.

Så lad være med at tilsætte det i eksempelvis muffins, for så kan de ikke spises.

Og endelig er det værd at bemærke, at du ikke skal erstatte hjortetaksaltet med andre hævemidler, såsom bagepulver, potaske eller natron. Hver ting til sin tid, og i småkagerne her er hjortetakssalt bedst.

Opbevaring

Hjortetaksalt opbevares tørt og ved stuetemperatur.

Gerne i en lukket beholder.

Værd at vide

  • Hjortetaksalt var i gamle dage en af de få måder at få kager til at hæve på, før bagepulver blev opfundet.
  • Lugten af ammoniak kan være tydelig under bagningen, men forsvinder helt, når kagerne er færdige og kølet ned.
  • Hjortetaksalt er billigt, effektivt og stadig populært i mange gamle danske juleopskrifter.

Opskrifter

Her er nogle opskrifter, hvor du skal bruge hjortetaksalt.

Klejner

4.7 fra 250 stemmer
Den bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves med kardemomme og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
Gå til opskrift
billede med klejner

Bornholmske kagegrise

4.8 fra 15 stemmer
Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.
Gå til opskrift
billederesultat for bornholmske kagegrise

Pebernødder

4.7 fra 58 stemmer
Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med pebernødder

Fedtebrød

4.8 fra 159 stemmer
Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Gå til opskrift
billederesultat for fedtebrød

Fedtkager - sønderjyske fedtnødder

4.6 fra 10 stemmer
Her får du en nem opskrift på fedtkager, der er en traditionel sønderjysk småkage til jul. Også kendt som fedtnødder, og de kan bages med eller uden kakao.
Gå til opskrift
billede med fedtkager

Havrekiks

5 fra 1 stemme
Her er opskriften på hjemmebagte havrekiks. Det er sprøde kiks med masser af sunde, grovvalsede havregryn. Kiksene er meget nemme at bage.
Gå til opskrift
havrekiks
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her