• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Sunde grovboller

Sunde grovboller

billede med grovboller
4.8 fra 16 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. februar 2025 - Udgivet:  20. januar 2022

Indhold

  1. Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
  2. Opskrift på nemme grovboller
  3. Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
  4. Noter
  5. Koldhævede grovboller
  6. Hvid fuldkorns hvedemel
  7. Hvad er fuldkorn?

Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.

Disse grovboller er bagt med fuldkorns hvedemel, og derfor er de mere sunde end almindelige boller.

Samtidig er grovbollerne lette og luftige, og når opskriften så oveni er meget nem at gå til, ja så er det altså en god opskrift på boller med mere tyngde end normalt.

Længere nede kan du læse mere om fuldkorn og den anvendte hvedemel, og der er også noget om hvorfor fuldkorns hvedemel er sundere for os.

Opskriften giver 12 stk., der også er egnet til at fryse ned. God bagelyst.

Se også mine opskrifter på:

  • Fuldkornsboller
  • Hurtige boller
  • Boller med havregryn
  • Gulerodsboller

Opskrift på nemme grovboller

billede med grovboller
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn

4.82 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Samlet hævetid 40 minutter min
Samlet tid 1 time t 7 minutter min
Antal: 12 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 222
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2 dl mælk - lunken
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 350 g hvedemel
  • 150 g fuldkorns hvedemel
  • 0,5 tsk kardemomme
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 75 g smør
Pensling
  • 1 æg
  • Lidt mælk

Fremgangsmåde
 

  1. Den lune mælk kommes i skålen til røremaskinen, og gæren smuldres ud i mælken. Brug dejkrogen og rør gæren ud i mælken. Rør derefter ægget i.
  2. Hvedemel vejes af i en anden skål sammen med fuldkorns hvedemel, kardemomme, salt og sukker. Æltes derefter i dejen.
    billede med hvid fuldkorns hvedemel til grovboller
  3. Tilsæt også 75 gram smeltet smør, og ælt nu dejen i cirka 10 minutter ved middel hastighed. Dejen er rimelig fast, og sådan skal den være.
    billede med dej til grovboller
  4. Tag dejen op af skålen træk den ud og fold den sammen, men du skal ikke ælte den yderligere. Lægges tilbage i skålen, som dækkes med et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket cirka tager 20 minutter.
  5. Træk derefter igen dejen lang, hvorefter den foldes sammen igen. Du skal stadig ikke ælte den.
  6. Del den i 12 lige store stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
  7. Lad grovbollerne hæve i 20 minutter.
    billede med grovboller sat til hævning på bageplade
  8. Pisk et æg sammen med lidt mælk og pensl bollerne.
  9. Bag dine grovboller i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, hvor de skal have cirka 12 minutter. Bag bollerne på næstnederste rille.
    billede med bagte grovboller

Næringsindhold

Kalorier: 222kcalKulhydrater: 34gProtein: 7gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 43mgNatrium: 253mgKalium: 139mgKostfibre: 2gSukker: 2gVitamin A: 224IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 36mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

De færdigbagte boller køler lidt ned på en rist inden de nydes med smør eller en hjemmelavet hindbærmarmelade.

Koldhævede grovboller

Opskriften her kan også laves som koldhævede grovboller. Som jo så samtidig også bliver til langtidshævede boller.

Det eneste du skal gøre er, at nedsætte mængden af gær i opskriften.

Du skal blot anvende fem gær, hvilket svarer til lille kugle. Ellers følger du opskriften som angivet.

Når dejen er æltet sammen, kommes den i en skål, som dækkes med husholdningsfilm og et viskestykke.

Stil dejen i køleskabet natten over, og om morgenen deles den i 12 lige store boller, som stilles på en bageplade med bagepapir. Lad grovbollerne hæve 15 minutter.

Pensl så med æg, mælk eller vand, og bag dem i 12 minutter ved 225 grader varmluft.

Derefter er der nybagte grovboller til morgenbordet.

Hvid fuldkorns hvedemel

Du kan som sådan anvende flere forskellige typer af fuldkorns mel i denne opskrift, men jeg har brugt en hvid fuldkorns hvedemel.

Den produceres af Amo, og kommer fra en nyere hvedesort.

Den har den fordel, at den både er lys i farven og samtidig er mild i smagen. Og det er jo helt perfekt, når du vil have masser af fuldkorn i boller.

Fuldkorns hvedemelet er stadig malet af hele korn, og indeholder alle de sunde dele. Derfor smager disse grovboller stadig meget af almindelige boller, selvom de indeholder en del fuldkorn.

Du kan endda prøve dig frem og tilsætte lidt mere fuldkorn og lidt mindre hvedemel. Eksempelvis med 250 gram af hver.

Hvad er fuldkorn?

Der er mange fordele ved at tilsætte mere fuldkorn i boller og andet bagværk.

Dels øger det mæthedsfornemmelsen, og derfor spiser du mindre. Det er jo godt for vægten og indtaget af kalorier.

Men din mave er også glad for fuldkorn, for det giver maven noget mere at arbejde med.

Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen.

- Fuldkorn er en del af de 8 kostråd, og lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig nedsætter du risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes, visse former for kræft og forebygger, at du tager på i vægt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Caroline Hector Hoffmann

    april 23, 2025 at 12:28 pm

    De smager godt men er til den tørre side, synes der er for meget mel i

    Svar
  2. Birgit Christensen

    august 17, 2024 at 9:07 am

    Hej
    Jeg er ved at bage dine grove hvede boller. Det er lidt papir spild at man ikke kan skrive opskriften ud uden alle reklamerne.
    Mvh. Birgit

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 17, 2024 at 1:40 pm

      Hej Birgit
      Tak for det, og det kan du sagtens. Du skal bare logge ind - så er der er en særlig printside til medlemmer. Samtidig slipper du for annoncer 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Pia

    maj 05, 2024 at 10:30 am

    Jeg syntes mine boller er blevet små og kompakte og 12 min på 225 g. Syntes jeg er for meget.
    Jeg bagte dobbelt portion så næste plade fik kun 1` 1/2 min.
    Bollerne blev vejet af med ca. 60 g. Pr. Bolle

    Svar
  4. Tina

    januar 23, 2022 at 4:56 pm

    Hej - link til dine koldhævede grovboller giver link til andre grovboller. Er det muligt at ændre linket ? Vh Tina

    Svar
  5. Iben

    marts 26, 2019 at 11:29 am

    Fantastisk gode boller, og en rigtig lækker dej at arbejde med 😊

    Hilsen Iben

    Svar
  6. Helle Sønnichsen

    februar 23, 2019 at 12:12 pm

    Har lige set billede af superlækre boller, ved siden af disse grovboller, men der er ingen opskrift er det rigtigt? Er blevet fristet af billedet.
    Venlig hilsen
    Helle

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required