• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Gourmetsaltning af kød - sådan gør du

Gourmetsaltning af kød - sådan gør du

gourmetsaltning af kød
Del gerne:
74
SHARES
FacebookMessenger74PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  29. marts 2021 - Udgivet:  29. marts 2021

Indhold

  1. Hvad er gourmetsaltning, og hvilke fordele er der ved at salte kødet inden det tilberedes? Læs her hvorfor det er godt, at salte kødet først.
  2. Fordele ved gourmetsaltning
  3. Hvor meget salt?
  4. Hvordan gourmetsalter man?
  5. Hvad kan gourmetsaltes?
  6. Flæskesteg i ovn
  7. Engelsk bøf med bløde løg og skysovs af kalvefond
  8. Langtidsstegt oksefilet

Hvad er gourmetsaltning, og hvilke fordele er der ved at salte kødet inden det tilberedes? Læs her hvorfor det er godt, at salte kødet først.

Du har sikkert hørt om gourmetsaltning, og tænkt hvad det er for noget?

Grundlæggende handler gourmetsaltningen egentlig blot om, at man salter kødet før det steges og tilberedes.

Så det er faktisk ganske nemt, og så opnår du flere fordele ved at salte kødet først.

Fordele ved gourmetsaltning

Umiddelbart er der tre fordele ved at gourmetsalte kødet inden tilberedning:

  • Mere smag i kødet
  • Kødet bliver mere mørt
  • Der opnås en forhøjet saftighed
  • Lavere stegesvind

Hvor meget salt?

Som med så meget andet madlavning, så er forsaltning af kød også en religion for mange. Det gælder både i forhold til om man tror det virker, men også omkring mængden af salt.

Jeg gourmetsalter alt det jeg kan, og jeg fik en god tommelfingerregel fra en gammel slagtermester, som sagde 1 procent salt af kødets vægt.

Denne saltmængde giver en god effekt, kødet bliver ikke oversaltet og så er det nemt at huske.

Bøfferne, som du kan se på billedet længere op, vejer 300 gram pr. styk. Det svarer altså til, at hver bøf saltes med 3 gram salt. Og jeg plejer at anvende flagesalt til min gourmetsaltning.

Så anbefalingen herfra er altså, at du bruger 1 procent salt - svarende til 10 gram salt pr. kilo kød.

Hvordan gourmetsalter man?

Gourmetsaltningen handler altså om, at man salter kødet i god tid.

Eks. tager jeg bøffer ud af køleskabet 15-30 minutter før de skal steges.

Her saltet bøffen på begge sider, og husk at fordele saltet ligeligt på kødet.

Derefter står bøfferne blot og trækker indtil de skal tilberedes.

Du kan gourmetsalte de fleste stykker kød, herunder også kylling.

Vær dog opmærksom på, at eks. en hel kylling skal saltes mere. Her skal du bruge ca. den dobbelte mængde, da kyllingen saltet både ud- og indvendigt.

Har du hele stege, eks. en roastbeef, kan du med fordel starte gourmetsaltningen dagen før. Her skal kødet så naturligvis på køl indtil det skal bruges. Eller du tager kødet ud af køleskabet 15-30 minutter inden tilberedningen.

Hvad kan gourmetsaltes?

Du kan som sagt bruge gourmetsaltning til de fleste stykker kød.

Det vil sige alt fra oksekød til grisekød, kalv og lam samt kylling. Ja, fisk er faktisk også fremragende af gourmetsalte.

Min erfaring er, at du får den største effekt når man gourmetsalter de lysere kødtyper, herunder koteletter. men det er bestemt også godt til en god bøf, t-bone og lignende.

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at kødet bliver lidt mørkere i farven når det gourmetsaltes, og det er altså ikke en fejl. Sådan skal det være.

Opsummering: Er det godt at salte kødet før eller efter stegning? Helt klart først, hvor gourmetsaltningen tilfører mere smag, mørhed, saftighed og et lavere svind af kødet.

Opskrifter, hvor du kan gourmetsalte kødet:

Flæskesteg i ovn

4.8 fra 545 stemmer
Nem og sikker opskrift på en perfekt flæskesteg i ovn. Her får du de vigtige tips til at opnå en rigtig sprød svær på din kamsteg.
Gå til opskrift
billede med flæskesteg i ovn og sprøde svær

Engelsk bøf med bløde løg og skysovs af kalvefond

4.9 fra 9 stemmer
Opskrift på engelsk bøf med bløde løg og skysovs. Løg og bøffer af oksefilet  steges møre i lidt smør, og serveres med en lækker sovs af kalvefond.
Gå til opskrift
billederesultat for engelsk bøf

Langtidsstegt oksefilet

4.7 fra 80 stemmer
Langtidsstegt oksefilet: Få min bedste opskrift på langtidsstegt oksefilet i ovn eller grill. Inkl. stegetid og kernetemperatur, tilbehør og sovs til stegen.
Gå til opskrift
langtidsstegt oksefilet
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jan E. Sørensen

    januar 22, 2023 at 4:32 pm

    Alle andre tilråder at man gourmetsalter senest tre kvarter før tilberedningen. Og det holder

    Svar
  2. René

    januar 04, 2021 at 9:14 pm

    Hej
    Skal kødet bare ligge udækket 15-30 min?
    Kan det være en fordel at lægge det i en pose i køleskabet i 2 timer inden stegning?
    Mvh René

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 06, 2021 at 10:28 am

      Hej Rene
      Ja, hvis det er eks. bøffer. Så lægges de bare på en tallerken eller lignende på køkkenbordet.
      Større stykker kød saltes og hviler længere tid.
      Og nej, jeg nøjes med at salte bøffer 15-30 minutter før de skal steges - og ikke tidligere.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her