Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Gorgonzola

Gorgonzola (italienernes blå ost fra Milano)

Billede af gorgonzola.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Produktion og særlige kendetegn
  • Mad og drikke der passer særlig godt
  • Næringsindhold og vitaminer
  • Opskrifter med gorgonzola
  • Kommentarer

Gorgonzola deler vandene. Vi er dem, som elsker at give maden ekstra smag og konsistens med den italienske ost, og så er der dem, der afskyr "mugost".

Tanken om den synlige skimmel frastøder måske ligefrem nogen så meget, at de ikke kunne finde på at smage osten.

Det er faktisk lidt synd, for der er jo også skimmel på for eksempel brie og camembert. Og gorgonzola findes i to versioner: Den milde og bløde samt den faste og stærke.

Her ser vi på, hvad det egentlig er for en ost, hvordan den produceres og vigtigst: Hvilke retter og serveringer den passer til.

Læs også:

  • Mozzarella - opskrifter og fakta om den cremede ost fra Syditalien
  • Burrata - en lækker ost med cremet midte
  • Brie - historie, fakta, wiki og tips til servering af osten
  • Parmesan - fakta om italienernes uundværlige ost
  • Feta ost - fakta og viden om grækernes salte ost

Produktion og særlige kendetegn

Denne ost stammer fra byen Gorgonzola tæt på Milano, og her har den været fremstillet i over tusind år.

Osten baseret på pasteuriseret komælk lagrede dengang i grotter, som havde den perfekte luftfugtighed og temperatur.

Den fremstilles kun i to regioner: Piemonte og Lombardiet, og da gorgonzola er et beskyttet, geografisk produkt (BOB), er der en række krav til produktion og kvalitet.

Først og fremmest laves en ostemasse af pasteuriseret komælk, som tilsættes mælkesyrebakterier og skimmelkultur. Herefter fyldes den på store runde forme, skylles og saltes, hvorefter den skal lagre.

I løbet af lagringen vendes osten regelmæssigt, og udsættes flere gange for en maskine, der borer massevis af huller hele vejen i gennem den, så den udvikler det fine mønster, vi kender.

Den milde og cremede ost modnes i saltlage i mindst 50 dage, max. 150 dage. Den stærke og faste skal lagre i mindst 80 og max. 270 dage.

Mad og drikke der passer særlig godt

Lige som med alle andre oste skal gorgonzolaen ud af køleskabet mindst en halv time, før den skal spises.

Her kommer smagen mere til sin ret, end når den er køleskabskold. Derudover får vi ikke nok glæde af den milde types lækre konsistens, hvis den er kold.

Ostens smag passer både til søde sager og varme pastaretter. Prøv den med en god honning med nødder i, syltede eller friske figner, marmelader, dadler eller andre tørrede frugter.

Den er også et rigtig godt match med blegselleristænger, radiser og peberfrugter.

Den danske tradition med at spise stærke oste med rå æggeblommer og løgringe er også overført til den italienske skimmelost, så nogle spiser gorgonzola på den måde.

Den slags unoder holder italienerne sig fra. Udover at spise den som en snack, bruger de den meget i madlavningen. Tænk for eksempel på pastaretter, pizzaer og simreretter.

Udover det findes der virkelig lækre italienske desserter med gorgonzola i, for eksempel passer syltede pærer fortrinligt med en gorgonzolacreme.

Næringsindhold og vitaminer

Osten er helt uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Den er både kalk-, vitamin- og proteinrig, og indeholder desuden både A, B2, B6 og B12-vitaminer.

Her ser du energifordelingen for 100 gram gorgonzola i følge det italienske Konsortium for beskyttelse af Gorgonzola BOB.

Energi: 314 kalorier.

Proteiner: 18 gram.

Fedt: 27 gram.

Kulhydrater: 0.

Opskrifter med gorgonzola

Ostens franske fætter er en roquefort, der er lavet på fåremælk. Den franske ost har en mere skarp smag og en mere smuldret konsistens.

Her er et par opskrifter, der blandt andet indeholder den italienske skimmelost.

Kartoffelquiche med porre og gorgonzola
En god opskrift på kartoffelquiche med porre og gorgonzola, der er en lækker tærte til aftensmad. I tærten er der også bacon. Spises med en grøn salat til.
Se opskriften her
Kartoffelquiche med porre og gorgonzola
Pasta med gorgonzola - klassisk italiensk pastaret
En nem og klassisk opskrift på pasta med gorgonzola. Pastaretten laves også med blandt andet ærter og skinke, og det er en dejlig og hurtig aftensmad.
Se opskriften her
pasta med gorgonzola
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.