Gør hovedrent i køkkenet et par gange om året, så du får alle skabe, kroge og hjørner med. Her får du en tjekliste, som du kan bruge.
Gør hovedrent to til fire gange om året, så du er sikker på, at der er rent de steder, man ofte glemmer.
Hvor ofte vasker og tørrer du måske loftslamperne af? Og hvad med overskabenes flader eller inden i skabene med gryder?
Her får du 10 tips til hovedrengøringen, så du kommer rundt i alle kroge og hjørner.
1. Begynd øverst oppe
Kig op og fjern først og fremmest spindelvæv, hvis der er nogen i loftet. Se godt efter i hjørnerne. Brug en kost eller en støvsuger til det.
2. Vask køkkenskabene af udenpå
Hvor tit vasker du egentlig toppen af dine køkkenskabe af? Hvis de ikke når helt op til loft, vil de ofte samle et lag støv og støv fra madlavningen.
Brug en svamp til at køre en omgang vand med et fedtopløseligt rengøringsmiddel hen over, lad sæben virke 5-10 minutter, og vask det derefter af med en klud.
3. De lodrette flader
De fleste holder alle de vandrette flader rene i køkkenet - køkkenbord, vask, komfur osv. falder i øjnene, og derfor husker vi dem altid.
Men de lodrette flader, som både tæller køleskab udenpå, skabslåger og skuffer samt ovnlågen, skal også rengøres af og til. Se denne artikel: 8 steder du glemmer at gøre rent.
Husk også at snuppe fliserne eller væggen over køkkenborde og vask.
4. Gør hovedrent i køleskabet
Sluk køleskabet og afrim det, hvis det trænger til det. Ellers kan du sagtens have køleskabet tændt, når du tømmer det for al mad og drikke.
Vask sider og hylder godt af med en blanding af varmt vand og en smule opvaskemiddel. Tag alle de aftagelige dele ud og vask dem. Husk at tørre det hele ordentligt bagefter. Husk også at vaske gummilister og vandafløb af.
5. Kig ind i ovnen
Ovnen er virkelig kedelig at gøre rent. Det er en af de ting, vi har en tendens til at glemme, men når der skal være hovedrengøring, så kalder ovnen på os. Se de bedste metoder her: Gør rent i ovnen med disse tre ting. Samtidig kan bagepladerne også få en tur.
Husk også emhætten, både filter og den udvendige del.
6. Opvaskemaskinen
Opvaskemaskinen får både vand og sæbe dagligt eller flere gange om ugen, men gummilisterne i siderne skal også have en omgang med vand og sæbe en gang i mellem.
Desuden skal du huske at afkalke opvaskemaskinen af og til. Kør en vask med et godt rengøringsmiddel, der er lavet til opvaskemaskinen, så den bliver lige så ren, som det service, den vasker.
7. Vask skabe og skuffer indvendigt
Gør hovedrent indeni skabe og skuffer. Så kan du samtidig benytte lejligheden til at få sorteret gryder, skåle og bestik.
Måske har du en gammel saftpresser bagerst i skabet, som du ikke har brugt de seneste tre år? Måske en skål med revner i eller en gammel gryde, du aldrig bruger. Så ud med det hele, vask hylder og skuffer af og sæt på plads.
8. Bordplader
Vask alle de eventuelle krukker og bøtter, du har stående, af. Vask køkkenvindue og tør vinduskarmen af.
Nu skal bordpladerne have en omgang. Alt efter materialet kan du bruge forskellige rengøringsmidler. Læs denne artikel: Rengøring af bordplader.
9. Armatur og vask
Har der samlet sig kalk om armaturet, kan du binde køkkenrulle vædet i eddike rundt om stederne og lad det sidde mindst en halv time. Derefter kan du vaske eddiken af, og kalken vil ryge med. Tør efter, så armaturet skinner.
Har du en stålvask, som du vil have skinnende ren, kan du vaske den af og polere den med et middel til stål, det kan for eksempel være Brasso, som også bruges til sølvbestik.
10. Gulvet til sidst
Nu skal der støvsuges eller fejes, så du kan vaske gulvet godt - også i de små kroge og sprækker.
Læs også disse artikler:
Klor er skadeligt - se alternativerne
Køkkenredskaber i træ - sådan skal de vaskes
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: