Karklude er uundværlige i vores køkken, men hvor tit skal de skiftes og ved hvilken temperatur, skal de vaskes? Få svar på det og meget andet.
Karklude er ikke til at undvære i køkkenet. Vi bruger dem mange gange om dagen til lidt af hvert.
Lidt fedtstænk på komfuret fjernes med en opvredet karklud, grøntsagsrester tørres op og kaffepletter fjernes.
Der er stort set ikke det, vi ikke bruger dem til, derfor er det vigtigt at skifte dem ofte. Og at bruge nogen effektive klude.
Her får du fem gode råd til, hvordan du vasker, udskifter og bruger karkludene, så de ikke samler bakterier.
Se mere indhold:
1. Så tit skal de skiftes
Svaret er enkelt: Hver eneste dag. Da vi netop bruger kludene til alt, samler de bakterier sammen.
Disse bakterier formerer sig, og det er ikke superlækkert. Derfor skal du smide dagens karklud til vask om aftenen og udskifte med en ren.
Har du tørret rå æg, jord fra grøntsager eller kødsaft op med kluden, skal den udskiftes med en ren og lægges til vask med det samme.
2. Vask af karklude
Man kan komme i tvivl. Er kogevask lig med kogning eller er 60 grader nok? Ja, 60 grader er faktisk godt nok til at rengøre vores karklude, hvis vi bruger et af de lange programmer.
Med mindre kludene er brugt til at tørre kødsaft op med. Er de det, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at vi vasker dem på 90 grader.
3. Sådan skal du opbevare brugte klude
Kender du det med at lægge karkluden sammenkrøllet ved køkkenvasken, fordi det er nemt blot at smide den? Det er ikke en god ide, med mindre man elsker bakterier.
En sammenkrøllet karklud eller et ditto viskestykke er nemlig slik for bakterier. Her trives de perfekt i alle folderne.
I stedet skal du skylle og vride kluden og så hænde den over vasken på vandhanen, på et opvaskestativ eller en holder til karklude.
Se i øvrigt her hvordan du strikker karklude.
4. Det må du ikke bruge kluden til
Det frarådes at bruge karkluden til at tørre op med. Man kan fristes til lige at snuppe en opvreden klud og vaske-tørre spækbræt eller knive af med.
Men husk, at selv om spækbrættet er relativt rent og kluden virker lige så, kan du overføre bakterier fra det ene til det andet.
5. Nogle karklude er bedre end andre
Det ser eget sødt ud med hæklede og strikkede karklude, men disse klude er også søde mode bakterier. Og det gider vi ikke at have i køkkenet.
Jo mindre snirklede mønstre og jo lettere kluden er, desto bedre er den til at gøre rent - og holde sig ren.
De kendte pastelfarvede klude vi køber i en stak på fem-ti stykker er gode, da de er glatte i strukturen.
De kan købes komposterbare og uden mikroplast, hvilket er den mest klimavenlige model.
Her finder du alle vore artikler om rengøring.
Del dine ideer og tanker med os andre her: