Rengøring af køkkenet er ofte rutine, hvor du gør rent, som du plejer. Men ofte overser vi områder, som står og samler bakterier. Se hvilke.
Rengøring af køkkenet er vigtigt, det ved vi. Så køkkenbordet får en daglig tur, vasken gøres rent og gulvet bliver regelmæssigt vasket.
Det kan dog være, at vi glemmer områder, som ikke er helt synlige, men som alligevel bør få en tur engang i mellem, fordi de står og samler snavs og dermed bakterier.
1. Køkkenskufferne
Måske kender du det, at du åbner skuffen til bestikket og tænker, at den snart skal gøres rent, fordi der ligger fnuller og krummer.
Så glemmer man det, fordi skuffen kun åbnes, når man skal dække bord eller bruge en ske eller kniv til tilberedning af mad.
Men køkkenskufferne samler ret meget skidt, hvis de ikke vaskes af regelmæssigt, så husk at gå dem igennem engang imellem. Særligt for dem, der har alle krydderierne i en skuffe, er det vigtigt.
2. Stikkontakter og håndtag
Hvornår har du sidst renset dine stikkontakter? Formodentlig er det længe siden. Selvom køkkenstik bliver rørt mange gange om dagen og ofte af flere i husholdningen, er de ofte overset.
Det samme med håndtag, ikke kun til dørene men også til mikrobølgeovnen, køleskabet, køkkenlågerne og opvaskemaskinen.
3. Knivblokken
En undersøgelse af forskellige, amerikanske hjem foretaget af NSF International, viste, at knivblokke både kan indeholde svampesporer og mug.
Rillerne, knivene stikkes i, samler både støv og fedt fra madlavningen. Desuden er der mange, som stikker knivene halvvåde ned i blokken, og fugt er grobund for bakterier, så vask den lige en gang om måneden.
Det gør du ved at tage knivene ud, ryste den og derefter vaske den med opvaskesæbe og en smal flaskebørste. Selvom du tørrer den, skal den lige stå med rillerne nedad, til de er helt tørre.
4. Affaldsspande
Er du i gang med en rengøring af køkkenet, skal du huske de skraldespande, der står under vasken. Det kan ikke undgås, at der samles snavs på eller i bunden af dem.
Vask dem med vand og sæbe og sørg for at tørre dem ordentligt.
5. Opvaskebørsten
En opvaskebørste kan blive brugt til lidt af hvert, selvom den kun bør bruges til det, navnet indikerer: opvask.
Sæt den i opvaskemaskinen, hver gang du tænder maskinen. Hvis du ikke har en opvaskemaskine, kan du vaske den med vand og sæbe.
6. Opvaskemaskinen
Opvaskemaskinen vasker hele tiden, så den må være ren. Nej, for selvom du renser filteret regelmæssigt, så samler opvaskemaskinens sider og gummilister ofte på fedt og snavs.
Hold øje med maskinen, ikke kun indeni og på lågen men også i siderne. Se, hvordan du holder opvaskemaskinen ren.
7. Emhætten og dens filter
Du gør formodentlig emhætten ren som del af rengøring af køkkenet, men husk den indvendige del og filteret.
Vask filteret i hånden eller opvaskemaskinen en gang om måneden, hvis du ofte laver mad.
8. Ovenpå køleskab og skabe
Hvis det ikke kan ses, findes det ikke, men jo desværre. Støv og fedt fra madlavningen samler sig øverst oppe, hvor man ikke kan se det - nemlig på toppen af køkkenskabene og køleskabet.
Hvis der er dannet et fedtlag, du ikke kan få væk med vand og sæbe, kan du bruge en blanding af vand og grundrens, som du skrubber på og lader sidde et par minutter. Vask derefter af.
Del dine ideer og tanker med os andre her: