Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Feta ost - fakta og viden om grækernes salte ost

Feta ost - fakta og viden om grækernes salte ost

Billede med feta ost.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Feta ost kan forvandle en salat, den kan bruges i dip, i varme retter. Osten er nærmest uundværlig. Læs om den græske ost med de mange fans.

Feta ost har eksisteret i flere tusind år. Det ved vi, fordi osten bliver omtalt i den berømte Odysseen af Homer.

Her ankommer helte Odysseus til en ø, hvor de uhyggelige enøjede kykloper bor. I en af kyklopernes huler er der stakke af ost, fetaost.

Odysseen blev skrevet for næsten 3.000 år siden, så den ost vi spiser i dag, er altså en historisk spise.

Feta er sammen med halloumi Grækenlands mest berømte oste, og de minder en del om hinanden. Halloumi er dog mere fast i konsistensen.

Men hvad er feta egentlig for en ost? Og hvordan bliver den produceret? Det kan du læse om her.

Indhold
  • Feta ost kan forvandle en salat, den kan bruges i dip, i varme retter. Osten er nærmest uundværlig. Læs om den græske ost med de mange fans.
  • Smag og produktion
  • Næringsindhold og fedtprocent
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Anvendelse og opskrifter med feta
  • Kommentarer

Smag og produktion

Feta er en halvfast, salt ost, der laves af fåremælk eller af en blanding af fåre- og gedemælk. Smagen er salt og lettere skarp.

Kun producenter der bor på det græske fastland og på øen Lebos, må bruge betegnelsen feta om deres ost - uanset om produktionsmetoden er den samme. Det blev besluttet af EU-domstolen i 2005.

Produktionen foregår i store træk ved at opvarme pasteuriseret fåremælk til 30 grader og så tilsætte løbe og mælkesyrekultur . En halv time efter har massen samlet sig til en meget blød ost.

Denne ost skæres i store blokke og placeres på ostelærred, så væsken kan sive ud og osten blive mere fast. Det tager op til 18 timer. I løbet af den tid vendes osten løbende.

Til sidst er osten så fast, at man kan skære den i mindre blokke. Disse lagres i saltlage i tre måneder, og så er de klar til at blive spist.

Læs også: Ostehaps - hvad indeholder den populære snack?

Næringsindhold og fedtprocent

En typisk fetaost har en fedtprocent på 40-45 ligesom vores Danbo-ost. Men det er muligt at få en, der er oppe på 60 procent og nede på 30 procent.

Den har et højt indhold af kalk, kalium, folat og A-vitamin. Og så er den en god kilde til proteiner.

Her ses energifordelingen i 100 gram feta med en fedtprocent på 40 (Kilde: Frida Fooddata.dk)

Energi: 255 kalorier
Kulhydrat: 1,5 gram
Protein: 19,4 gram
Fedt: 19,2 gram

Se også: Bradepandetærte med fars og feta ost

Opbevaring og holdbarhed

Feta kan holde sig i køleskabet en måned eller mere, når du ikke har åbnet kartonen. Har du først åbnet den, kan den holde sig i fem-seks dage.

Den kan ikke fryses ned, da konsistensen bliver ødelagt under frost.

Anvendelse og opskrifter med feta

Den klassiske græske salat kender vi næsten alle: Modne tomater, løgringe, oliven, agurketern og fetaost enten i en blok oven på salaten eller i tern.

Men feta er også god til varme retter, fordi den ikke flyder helt ud, når den opvarmes. Den kan for eksempel bruges i farsbrød, i brød og som fyld i koteletter og kyllingebryst, som du ser nedenfor.

Det er også en dejlig ost at bruge i dip, da osten bliver cremet, når den blendes.

Her får du en række gode opskrifter, hvor fetaost indgår:

Nemme fetakartofler
Fetakartofler er dejligt tilbehør. Og så er det nemt: Kartofler bages i ovnen og derefter drysses fetablandingen ud over de sprøde kartofler.
Se opskriften her
billederesultat for fetakartofler
Græsk farsbrød
Græsk farsbrød er en nem ret til aftensmad med inspiration fra Grækenland. Farsbrødet er bla. med grøntsager og feta, Her lavet i fad med kartofler.
Se opskriften her
billederesultat for græsk farsbrød
Græsk salat - den ægte opskrift
Græsk salat er en klassisk salat. Her er min opskrift med tomater, agurk, oliven og feta ost. Den græske salat er perfekt som tilbehør.
Se opskriften her
billederesultat for græsk salat
Kylling med feta
Her er en lækker opskrift på kylling med feta. Det er kyllingebryst fileter, der fyldes med fetaost, og derefter bages ca. 25 min. i ovnen.
Se opskriften her
billederesultat for kylling med feta
Bulgursalat
Bulgursalat er sundt tilbehør til de fleste kødretter. Kog bulgur ved svag varme, og vend din bulgur salat med bla. tomater, agurk og persille. Eller feta.
Se opskriften her
billede med bulgursalat med eller uden feta
Vegetartærte med spinat, feta og kartofler
Vegetartærte med spinat, feta og kartofler er den lækreste tærte, som både er sund og helt vildt velsmagende. Se, hvordan du laver den.
Se opskriften her
Vegetartærte med feta
Græske frikadeller med feta (på grill eller pande)
Græske frikadeller med feta er saftige og krydrede. De kan både steges på pande og på grill, og smager skønt med tzatziki og græsk salat.
Se opskriften her
Græske frikadeller
Cremet fetadressing - opskrift på en lækker dip
Her får du en opskrift på cremet fetadressing. Den lækre dressing med blandt andet feta og hvidløg er god som dip eller til sprøde kartofler.
Se opskriften her
En nen, lækker og cremet fetadressing, der blandt andet er god som dip. Foto: Maria Ullergaard.
Fetadip med peberfrugt - opskrift på tyrkisk haydari
Fetadip med ristede peberfrugter, hvidløg og persille er den ultimative dip. Den er cremet, fuld af smag og så kan den bruges til alt.
Se opskriften her
Fetadip haydari
Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing
Quinoa salat med avokado, feta og sennepsdressing er super lækker samt sund og hurtig at lave. En rigtig god hverdagsret eller tilbehør.
Se opskriften her
Quinoa salat
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.