Fattigmands tournedos er naturligvis inspireret af den dyre tournedos, der typisk laves af oksemørbrad med en skive bacon omkring kødet.
Gennem årene er jeg adskillige gange stødt på retten i forskellige forklædninger, hvor blandt andet fyldes varieres.
Nogle laver den med champignon, andre med kartofler, men her er min variant med blandt andet broccoli og peberfrugt.
Ofte tilsættes også cocktailpølser, brunchpølser eller almindelige pølser, og det kan man jo gøre som man synes.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
- Krofatters livret med stegte kødboller og sovs
- Oksekød og ris i ovn
- Mørbrad i fad
- Opskrifter på 80er mad
Opskrift

Fattigmands tournedos
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Det hakkede svinekød røres med grundigt med salt. Derefter røres løgpulver i sammen med hvedemel, havregryn og æg. Rør mælk i indtil du har en let fars, der hverken er for tyk eller tyk. Det plejer at passe nogenlunde med ca. to deciliter mælk. Krydr også med friskkværnet peber.
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Smør et ildfast fad med olie.
- Farsen formes til otte lige store kødboller, der trykkes lidt flade og omvikles med en skive bacon. Læg de otte fattigmands tournedos i fadet.
- Stil fadet i ovnen i 25 minutter.
- Broccoli skæres i mindre stykker og det samme med peberfrugten.
- Sauter det let i en gryde med lidt olie, og tilsæt derefter hakkede tomater, tomatpasta, lidt vand, bouillonterning, madlavningsfløde og ribsgele. Lad det blot koge op og tag så gryden af varmen. Smag til med salt og peber.
- Når kødet har fået de 25 minutter i ovnen, tages fadet ud og flødesovsen kommes over. Fordel sovsen ud i fadet.
- Stil fadet tilbage i ovnen og giv retten 25 minutter mere.
- Ønskes pølser i retten, skal de tilsættes fem minutter før den er færdig. Del pølserne i mindre stykker, og put dem ned i sovsen.
Næringsindhold
Video
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Fattigmands tournedos serveres med kogte ris - og eventuelt en pæresalat til. Velbekomme.
Hvad er den "rigtige" tournedos?
- Tournedos er små, tykke bøffer skåret af midterstykket af oksemørbrad
- Serveres ofte med bacon omkring, og med rødvinssauce eller bearnaise
- Elegant restaurantret – mør, saftig og luksuriøs
Fakta
Retten er en budgetvenlig version, hvor man bruger billigere kødtyper – typisk:
- Hakket oksekød, formet som bøffer
- Pakket ind i bacon eller parmaskinke for at give smag og "look"
- Nogle laver den med svinekød eller hakket kalv og flæsk
- Tilberedes på pande eller i ovn – og serveres med klassisk tilbehør.
Værd at vide
Navnet "fattigmands tournedos" er lidt af en joke med kærlighed – man får følelsen af luksus uden at betale for oksemørbrad. Det er en folkelig favorit i Danmark og ses også i kantiner og klassiske hverdagskøkkener.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Berit Hansen
Lækkert... nam nam
Bjarne Pedersen
Super lægger ret, nem at lave
Steen
lækker ret
Pia
Bliver kødet kke tørt efter 2 gange 25 min i ovnen ?
Hvad skal centrum temperaturen være når de er færdig tilberedte?
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Nej, det synes jeg ikke, da den sidste halvdel jo er i sovsen 🙂
Jeg kører altid med en kernetemperatur på 80 grader i hakket svinekød.
God fornøjelse.
De bedste hilsner
Holger
Marna Nielsen
Kogepladen er itu, har kun ovn og gasgril
men mange ting skal tilberedes på komfur.
Trods ovnretter.
Har du nogle forslag
Med venlig hilsen Marna
Svnielsen@hotmail.com