• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Madrester - sådan opbevarer du dem korrekt

Madrester - sådan opbevarer du dem korrekt

madrester - æggekage
Skal resten af æggekagen gemmes i en plastikboks eller blot pakkes ind i stanniol? Læs om emballage og madopbevaring her. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  7. januar 2023 - Udgivet:  8. januar 2023

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Madrester kan sagtens spises, om det er en simreret eller en rest dåsetun. Se, hvordan du opbevarer dine rester, og hvad du skal undgå.
  2. Må maden opbevares i en dåse?
  3. Genbrug af emballage
  4. Film, stanniol eller plastikbokse?

Madrester kan sagtens spises, om det er en simreret eller en rest dåsetun. Se, hvordan du opbevarer dine rester, og hvad du skal undgå.

Madrester skal ikke hældes i skraldespanden. Vi har for længst lært, at undgå madspild som en del af klimavenlig adfærd - og nu også af økonomiske grunde.

Men hvordan opbevarer vi dem egentlig korrekt? Er det ok at hælde halvdelen af en dåse flåede tomater i saucen og gemme den anden halvdel i et par dage i dåsen?

Og kan vi benytte alle slags plastikbøtter til en varm simreret, og kan vi genbruge plastikbøtter, der har været is i, og bruge dem til opbevaring?

Det og meget mere får du svar på her.

Må maden opbevares i en dåse?

Vi skal kun bruge halvdelen af indholdet i dåsen med makrel i tomat, så resten kommer i køleskabet i dåsen til næste dag.

Det er nemt og hurtigt, men det er ikke særlig smart. Dåser til mad som forskellige fisk, flåede tomater og majs produceres af aluminium og/ eller blik med tin.

Når du åbner dåsen, kan stofferne smitte af på maden. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi altid gemmer mad fra konserves i en plastikboks eller lignende.

Genbrug af emballage

Vi har lige spist os igennem en liter is fra en plastikboks. Den passer perfekt i størrelsen til at opbevare madrester. Det er win-win, da vi genbruger i stedet for at producere mere affald, og sparer penge på en beholder.

Ideen er i princippet god nok. Dog er der en tommelfingerregel, som er nem at huske:

Vi skal kun opbevare fødevarer i emballage, som har indeholdt lignende mad. Det betyder, at vores is-boks for eksempel er velegnet til risalamande og hønsesalat, ikke til varm kødsovs.

Igen handler det om kemi. Er boksen fremstillet med henblik på kolde, ikke-syrlige retter, kan kemiske stoffer smitte af på den varme gryderet.

Plastikbokse, som egner sig til mad, er markeret med en kniv og gaffel i bunden, men genbruger du en boks fra take away, er det kun din logik, der fortæller, om den skal bruges til kolde eller varme retter.

Film, stanniol eller plastikbokse?

Opbevaring i plastikbokse er ideelt, da der er rigeligt med spild i verden. De kan bruges om og om igen, indtil de revner eller ridser.

Hvis vi ikke vælger at gemme maden i plastikbokse, er staniolen og husholdningsfilmen vores ven. Eller er de?

Stanniol er faktisk et dårligt valg til syrlige eller meget salte fødevarer, da det er lavet af aluminium. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan meget salt eller syrligt mad opløse aluminium, som trænger ind i maden.

Desuden er stanniol ikke det bedste valg for klimaet. Hvis du bruger sølvpapir, skal du huske at kassere det i metal-skraldespanden.

Husholdningsfilm er uproblematisk at bruge, men husk at tjekke, om det er velegnet til mikroovnen, hvis det også skal bruges til opvarming.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jens Peter Christensen

    marts 28, 2025 at 9:57 am

    Hvorfor omtaler i ikke vacumpakning af fødevarer?
    Vi gør følgende:
    1 Fryser afkølede fødevarer i en beholder der har været is i
    2 Tager fødevaren ud af plastikbeholderen og vacumpakker. Det er nemmere at pakke i fryseren og fylder ikke så meget som var det i en plastikboks

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her