• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Kager › Donuts

Donuts

donuts opskrift
4.9 fra 33 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
23
SHARES
FacebookMessenger23PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  8. februar 2024 - Udgivet:  21. oktober 2020

Få den rigtige opskrift på donuts. En god og hjemmelavet donut, der er blød indeni, og sprød udenpå. Med forslag til pynt og masser af fakta.

Donuts må være den mest amerikanske kage, vi kan forestille os. De runde, friturestegte kager har for længst erobret os, men hvor mange ved mon, at de er virkelig nemme at lave?

Det er klart, at man kan lave kønne dekorerede donuts, som voksne vil falde i svime over.

Jeg synes dog, at det er sjovest at lave dem sammen med børn, der kan trykke dejen ud i cirkler og pynte efter stegningen.

Ja, stegning, for donuts skal ikke bages, de skal steges i olie. Derfor er det en god ide at holde mindre børn på god afstand, så længe vi står ved den hede olie.

Resten af tiden kan de til gengæld godt være med - især når der skal dekoreres. Lad dem slå sig løs og husk, at disse donuts har en fantastisk smag og konsistens, uanset hvordan de bliver pyntet.

Se også de populære opskrifter på:

  • Churros
  • Berliner Pfannkuchen
  • Beignets

Opskrift på donuts

donuts opskrift
Karen SenecaKaren Seneca

Donuts

4.94 fra 33 stemmer
Få den rigtige opskrift på donuts. En god og hjemmelavet donut, der er blød indeni, og sprød udenpå. Med forslag til pynt og masser af fakta.
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Hævetid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 30 minutter min
Antal: 12 stk
Ret: Kager
Køkken: Amerikansk
Kalorier: 212
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 280 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk muskatnød - stødt
  • 1,5 dl mælk
  • 1 æg
  • 40 g smør - smeltet
  • 12 g tørgær
  • 1,5 l madolie - til kogning

Fremgangsmåde
 

  1. Smelt smørret.
  2. Bland hvedemel og tørgær. Vej de tørre ingredienser af og bland dem med mel og tørgær.
  3. Bland lidt mere end fingervarmt smeltet smør med æg og mælk. Pisk det hurtigt sammen med en gaffel eller piskeris.
  4. Hæld den våde blanding over i den tørre og rør rundt, så du får samlet det hele til en - temmelig klistret - klump dej.
  5. Hæld lidt neutral madolie ud på bordpladen, så du kan ælte dejen. Meget hurtigt vil du opdage, at den klistrede dej bliver smidig og blød på grund af olien og æltningen. Ælt i 10-15 minutter.
  6. Stil dejen til hævning mindst halvanden time. Hvis den ikke er hævet til dobbelt størrelse, giver du den en halv time mere.
  7. Rul dejen ud til en tykkelse på ca. 1,5 centimeter. Stik donuts ud med et stort glas, stik hullerne ud med for eksempel et snapse-glas. Alternativt: Brug forme til det.
  8. Placer dine donuts på en bagepllde med bagepapir.
  9. Hæld olien i en stor stegegryde og lad den blive varm. Kom en lille kugle dej ned i gryden. Når der er små perlende bobler rundt om dejkuglen, kan du langsomt lirke donuts ned i olien.
  10. Steg kun fire ad gangen. Vend dem, når de har den perfekte brune farve.
  11. Tag kagerne op med en hulske og lad dem dryppe af på en rist.

Næringsindhold

Kalorier: 212kcalKulhydrater: 23gProtein: 3gFedt: 12gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 6gTransfedt: 0.1gKolesterol: 22mgNatrium: 129mgKalium: 51mgKostfibre: 1gSukker: 5gVitamin A: 123IUVitamin C: 0.003mgCalcium: 22mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

De færdige donuts servers straks - og de vækker altid kæmpe glæde.

Når de er kølet lidt af, kan børnene pynte dem med glaze, glasur eller smeltet chokolade - samt en hel masse krymmel og slik alt efter deres eget valg og smag.

Frysning

Det er ikke godt at fryse donuts ned. De er bedst at spise, mens de er friske.

Du kan dog godt fryse donuts ned inden de tilberedes. De skal så tøs op inden de koges.

At pynte donuts

Pyntede donuts er festlige og flotte. Der er en masse måder at pynte de runde kager på, og for de der foretrækker helt enkle udtryk - ja, så kan man nøjes med at hælde en vaniljeglasering henover.

Mulighederne er mange, og der er frit valg. Hvis du er i tvivl om, hvilke glasering du skal vælge, får du her fem forskellige metoder at vælge imellem.

Derudover har vi lavet en liste med forslag til pynt - lige fra hakkede nødder til lakridskonfekt og guldstøv.

Først og fremmest får du lige opskriften på verdens skønneste donuts. Og lad dig ikke skræmme af farven. Det er virkelig de bedste: sprøde udenpå, bløde og luftige indeni.

Chokolade, glasur og glaze

Donuts skal helst spises samme dag, som de bliver lavet. Og glaseringen må godt hældes på kort tid efter at de er kommet op af gryden.

For de køler hurtigt, så du behøver ikke stå og vente. Når du har lavet en portion, kan du bare gå i gang.

Glasur: En ganske almindelig glasur med flormelis, vand og kakao eller frugtfarve er den allernemmeste og hurtigste glasering.

Lav den en smule tynd, så du kan hælde den ud over kagerne. På den måde får de farve over det hele - undtagen i bunden.

Ganache: Hvis du vil have et blødt og tykt chokoladelag på dine pyntede donuts, der ikke er sødt som glasur, laver du en ganache af 100 gram chokolade, en dl. piskefløde og 35 gram smør.

Du skal bare varme piskefløden og smørret op i en gryde, hvorefter chokoladen røres i. Dyb dine donuts i ganachen i stedet for at hælde den henover kagerne.

Mælkeglasur: Hvis du dypper dine donuts i en glasur bestående af flormelis, vaniljesukker, sødmælk eller fløde, mens de stadig er varme, får du en tynd og fint smagende glasering.

Chokolade: Vil du have sprøde, pyntede donuts, skal du temperere en mørk chokolade og hælde den ud over toppen.

Karamel: Dyp dine donuts i hjemmelavet saltkaramel. Du finder opskriften på saltkaramel her.

Inspiration til drys på dine pyntede donuts

Det siger sig selv, at man kan købe forskellige slags krymmel i ethvert supermarked. Du kan også tegne med chokolade, karamel og glasur i stedet for at bruge topping.

Men vil du prøve noget andet, er der en række forslag her:

Lakridskonfekt klippet i halve.

Små smarties/M&Ms.

Kokosmel eller kokosflager.

Hakkede nødder, for eksempel cashew, peanuts, valønødder, pistacie eller hasselnødder.

Guldstøv eller andre spiselige glimmerprodukter.

Spiselige blomster som lavendel og viol.

Blade fra mynte eller basilikum.

Mange fakta om donuts vil formentlig komme bag på en del mennesker. Vi forbinder de hullede kager med USA, men sandheden er, at de slet ikke stammer fra Amerika.

Stavemåden er også blevet forvrænget takket være Dunkin' Donuts. I virkeligheden staves det således: doughnut.

Måske er der andre overraskelser. I hvert fald får du 10 fakta om donuts samt en opskrift, så du selv kan kaste dig over kagerne. God fornøjelse.

Fakta om donuts

1. Oprindelse

I Holland kaldes de olykoeks, der betyder fedtede kager. Det var faktisk hollænderne, der bragte opskriften med til USA i midten af 1800-tallet.

Dengang lignede de æbleskiver og blev stegt i svinefedt.

I Østeuropa har man gennem århundreder lavet noget tilsvarende, for eksempel pampukh i Ukraine, som spises ved juletid.

2. Derfor er der hul i midten

Det er formentlig, fordi kagerne ikke blev bagt lige så meget i midten.

Derfor tog man midterstykket ud og kom en nød eller et bær i hullet.

3. Allerførste maskine

Den russiske immigrant Adolph Levitt opfandt en maskine, der kunne lave kagerne i 1920.

Den fik det mundrette navn 'Wonderful Almost Human Automatic Donut Machine'.

Og wonderful var den, for allerede få år efter var Levitt millionær.

4. En rigtig bestseller

I USA alene bliver der solgt mere end 10 milliarder donuts hvert år.

5. Fakta om donuts - verdens største

I 1998 lavede Winchell's Donut House i Californien verdens største donut.

Det gigantiske bagværk vejede imponerende 2.268 kg. 

6. International Donut Dag

Den 5. juni fejrer vi grundlovsdag i Danmark. Og fars dag tilmed.

Men dagen er også International Donut Day.

7. Lækker kaloriebombe

Fakta om donut er, at de er enormt kalorierige. En gennemsnitlig donut med chokoladeglasur indeholder ca. 300 kalorier.

Dejen er ikke kalorierig i sig selv, men suger en masse olie under stegningen.

8. Landet med flest donut-butikker

Canada er i top, hvad angår antal af donutbutikker og -cafeer.

De har nemlig flest per indbygger.

9. Derfor navnet Dunkin' Donuts

Den verdensomspændende kæde har solgt kaffe og donuts siden 1950, hvor den første butik åbnede i Massachusetts. Men hvorfor dunkin'?

Det er en leg med ord. Amerikanerne dyppede deres donut i kaffen.

Derfor ordet dunkin', der bruges i basketball-verdenen, når man hælder bolden i nettet, hvor ens hænder er ovenfor kurven.

10. De kan også bages

En ægte donut laves ved at blande en gærdej, forme dejen og stege den i rygende varm olie.

Man kan dog bage dem i stedet, så sparer man på fedtet og kalorier - men får til gengæld ikke samme tekstur.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Stephanie Fischer Dinsen

    juli 26, 2024 at 1:48 pm

    Kan man lave dejen dagen inden man skal bruge den og fx have den i køleskabet?

    Svar
  2. Helle Lübker

    oktober 16, 2023 at 8:08 am

    Hvad betyder srk æg?

    Svar
    • Malena Lorentzen

      oktober 23, 2023 at 11:48 pm

      Måske stk🤔

      Svar
  3. Marianne Jensen

    juni 06, 2023 at 9:21 am

    Når det nu skal være, så hedder det at man koger, når det er kager i friture. Ligesom at man koger klejner 😊

    Svar
  4. Alberte

    februar 08, 2023 at 10:27 am

    Der står ikke hvornår tørgæren skal tilføjes...

    Svar
    • Karen Seneca

      februar 09, 2023 at 6:13 pm

      Det har du da ret i. En fejl fra min side, som nu er rettet. Tørgæren blandes med hvedemelet, før dejen samles. Mvh Karen

      Svar
  5. Anne

    september 03, 2022 at 12:52 pm

    Hvor blev tørgæren af!? 🤔

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required