Få den rigtige opskrift på donuts. En god og hjemmelavet donut, der er blød indeni, og sprød udenpå. Med forslag til pynt og masser af fakta.
Donuts må være den mest amerikanske kage, vi kan forestille os. De runde, friturestegte kager har for længst erobret os, men hvor mange ved mon, at de er virkelig nemme at lave?
Det er klart, at man kan lave kønne dekorerede donuts, som voksne vil falde i svime over.
Jeg synes dog, at det er sjovest at lave dem sammen med børn, der kan trykke dejen ud i cirkler og pynte efter stegningen.
Ja, stegning, for donuts skal ikke bages, de skal steges i olie. Derfor er det en god ide at holde mindre børn på god afstand, så længe vi står ved den hede olie.
Resten af tiden kan de til gengæld godt være med - især når der skal dekoreres. Lad dem slå sig løs og husk, at disse donuts har en fantastisk smag og konsistens, uanset hvordan de bliver pyntet.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på donuts
Donuts
Ingredienser
- 280 g hvedemel
- 50 g sukker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk muskatnød - stødt
- 1,5 dl mælk
- 1 æg
- 40 g smør - smeltet
- 12 g tørgær
- 1,5 l madolie - til kogning
Fremgangsmåde
- Smelt smørret.
- Bland hvedemel og tørgær. Vej de tørre ingredienser af og bland dem med mel og tørgær.
- Bland lidt mere end fingervarmt smeltet smør med æg og mælk. Pisk det hurtigt sammen med en gaffel eller piskeris.
- Hæld den våde blanding over i den tørre og rør rundt, så du får samlet det hele til en - temmelig klistret - klump dej.
- Hæld lidt neutral madolie ud på bordpladen, så du kan ælte dejen. Meget hurtigt vil du opdage, at den klistrede dej bliver smidig og blød på grund af olien og æltningen. Ælt i 10-15 minutter.
- Stil dejen til hævning mindst halvanden time. Hvis den ikke er hævet til dobbelt størrelse, giver du den en halv time mere.
- Rul dejen ud til en tykkelse på ca. 1,5 centimeter. Stik donuts ud med et stort glas, stik hullerne ud med for eksempel et snapse-glas. Alternativt: Brug forme til det.
- Placer dine donuts på en bagepllde med bagepapir.
- Hæld olien i en stor stegegryde og lad den blive varm. Kom en lille kugle dej ned i gryden. Når der er små perlende bobler rundt om dejkuglen, kan du langsomt lirke donuts ned i olien.
- Steg kun fire ad gangen. Vend dem, når de har den perfekte brune farve.
- Tag kagerne op med en hulske og lad dem dryppe af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De færdige donuts servers straks - og de vækker altid kæmpe glæde.
Når de er kølet lidt af, kan børnene pynte dem med glaze, glasur eller smeltet chokolade - samt en hel masse krymmel og slik alt efter deres eget valg og smag.
Frysning
Det er ikke godt at fryse donuts ned. De er bedst at spise, mens de er friske.
Du kan dog godt fryse donuts ned inden de tilberedes. De skal så tøs op inden de koges.
At pynte donuts
Pyntede donuts er festlige og flotte. Der er en masse måder at pynte de runde kager på, og for de der foretrækker helt enkle udtryk - ja, så kan man nøjes med at hælde en vaniljeglasering henover.
Mulighederne er mange, og der er frit valg. Hvis du er i tvivl om, hvilke glasering du skal vælge, får du her fem forskellige metoder at vælge imellem.
Derudover har vi lavet en liste med forslag til pynt - lige fra hakkede nødder til lakridskonfekt og guldstøv.
Først og fremmest får du lige opskriften på verdens skønneste donuts. Og lad dig ikke skræmme af farven. Det er virkelig de bedste: sprøde udenpå, bløde og luftige indeni.
Chokolade, glasur og glaze
Donuts skal helst spises samme dag, som de bliver lavet. Og glaseringen må godt hældes på kort tid efter at de er kommet op af gryden.
For de køler hurtigt, så du behøver ikke stå og vente. Når du har lavet en portion, kan du bare gå i gang.
Glasur: En ganske almindelig glasur med flormelis, vand og kakao eller frugtfarve er den allernemmeste og hurtigste glasering.
Lav den en smule tynd, så du kan hælde den ud over kagerne. På den måde får de farve over det hele - undtagen i bunden.
Ganache: Hvis du vil have et blødt og tykt chokoladelag på dine pyntede donuts, der ikke er sødt som glasur, laver du en ganache af 100 gram chokolade, en dl. piskefløde og 35 gram smør.
Du skal bare varme piskefløden og smørret op i en gryde, hvorefter chokoladen røres i. Dyb dine donuts i ganachen i stedet for at hælde den henover kagerne.
Mælkeglasur: Hvis du dypper dine donuts i en glasur bestående af flormelis, vaniljesukker, sødmælk eller fløde, mens de stadig er varme, får du en tynd og fint smagende glasering.
Chokolade: Vil du have sprøde, pyntede donuts, skal du temperere en mørk chokolade og hælde den ud over toppen.
Karamel: Dyp dine donuts i hjemmelavet saltkaramel. Du finder opskriften på saltkaramel her.
Inspiration til drys på dine pyntede donuts
Det siger sig selv, at man kan købe forskellige slags krymmel i ethvert supermarked. Du kan også tegne med chokolade, karamel og glasur i stedet for at bruge topping.
Men vil du prøve noget andet, er der en række forslag her:
Lakridskonfekt klippet i halve.
Små smarties/M&Ms.
Kokosmel eller kokosflager.
Hakkede nødder, for eksempel cashew, peanuts, valønødder, pistacie eller hasselnødder.
Guldstøv eller andre spiselige glimmerprodukter.
Spiselige blomster som lavendel og viol.
Blade fra mynte eller basilikum.
Mange fakta om donuts vil formentlig komme bag på en del mennesker. Vi forbinder de hullede kager med USA, men sandheden er, at de slet ikke stammer fra Amerika.
Stavemåden er også blevet forvrænget takket være Dunkin' Donuts. I virkeligheden staves det således: doughnut.
Måske er der andre overraskelser. I hvert fald får du 10 fakta om donuts samt en opskrift, så du selv kan kaste dig over kagerne. God fornøjelse.
Fakta om donuts
1. Oprindelse
I Holland kaldes de olykoeks, der betyder fedtede kager. Det var faktisk hollænderne, der bragte opskriften med til USA i midten af 1800-tallet.
Dengang lignede de æbleskiver og blev stegt i svinefedt.
I Østeuropa har man gennem århundreder lavet noget tilsvarende, for eksempel pampukh i Ukraine, som spises ved juletid.
2. Derfor er der hul i midten
Det er formentlig, fordi kagerne ikke blev bagt lige så meget i midten.
Derfor tog man midterstykket ud og kom en nød eller et bær i hullet.
3. Allerførste maskine
Den russiske immigrant Adolph Levitt opfandt en maskine, der kunne lave kagerne i 1920.
Den fik det mundrette navn 'Wonderful Almost Human Automatic Donut Machine'.
Og wonderful var den, for allerede få år efter var Levitt millionær.
4. En rigtig bestseller
I USA alene bliver der solgt mere end 10 milliarder donuts hvert år.
5. Fakta om donuts - verdens største
I 1998 lavede Winchell's Donut House i Californien verdens største donut.
Det gigantiske bagværk vejede imponerende 2.268 kg.
6. International Donut Dag
Den 5. juni fejrer vi grundlovsdag i Danmark. Og fars dag tilmed.
Men dagen er også International Donut Day.
7. Lækker kaloriebombe
Fakta om donut er, at de er enormt kalorierige. En gennemsnitlig donut med chokoladeglasur indeholder ca. 300 kalorier.
Dejen er ikke kalorierig i sig selv, men suger en masse olie under stegningen.
8. Landet med flest donut-butikker
Canada er i top, hvad angår antal af donutbutikker og -cafeer.
De har nemlig flest per indbygger.
9. Derfor navnet Dunkin' Donuts
Den verdensomspændende kæde har solgt kaffe og donuts siden 1950, hvor den første butik åbnede i Massachusetts. Men hvorfor dunkin'?
Det er en leg med ord. Amerikanerne dyppede deres donut i kaffen.
Derfor ordet dunkin', der bruges i basketball-verdenen, når man hælder bolden i nettet, hvor ens hænder er ovenfor kurven.
10. De kan også bages
En ægte donut laves ved at blande en gærdej, forme dejen og stege den i rygende varm olie.
Man kan dog bage dem i stedet, så sparer man på fedtet og kalorier - men får til gengæld ikke samme tekstur.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Stephanie Fischer Dinsen
Kan man lave dejen dagen inden man skal bruge den og fx have den i køleskabet?
Helle Lübker
Hvad betyder srk æg?
Malena Lorentzen
Måske stk🤔
Marianne Jensen
Når det nu skal være, så hedder det at man koger, når det er kager i friture. Ligesom at man koger klejner 😊
Alberte
Der står ikke hvornår tørgæren skal tilføjes...
Karen Seneca
Det har du da ret i. En fejl fra min side, som nu er rettet. Tørgæren blandes med hvedemelet, før dejen samles. Mvh Karen
Anne
Hvor blev tørgæren af!? 🤔