Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Forretter › Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

Dolmades vinblade
5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
38
SHARES
FacebookMessenger38PinterestEmailSMS

Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.

Dolmades eller dolma er en delikatesse, som både spises i Grækenland, Tyrkiet og det meste af Mellemøsten.

Måske har du fået dem på en ferie og fået smag for dem? Den gode nyhed er, at du sagtens kan lave de fyldte vinblade selv.

Mange grønthandlere sælger vinbladene på glas, og så er det bare at lave fyldet og rulle vinbladene omkring det. Spis dem som forret eller som del af en mezze - Mellemøstens svar på tapas.

Opskrift på græske dolmades med ris og linser

Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

Karen SenecaKaren Seneca
5 fra 4 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 1 time t
Samlet tid: 1 time t 15 minutter min
Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
Antal: 20 stk
Ret: Forret
Køkken: Græsk, Mellemøsten
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 30 vinblade
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 løg (hakket)
  • 3 fed hvidløg (presset)
  • 2 spsk pinjekerner
  • 1 spsk sojasauce
  • 3 spsk tomatpure
  • 1 tsk paprika
  • 0,5 tsk spidskommen
  • 1 tsk chiliflager
  • 1 tsk oregano
  • 1 håndfuld mynteblade (hakket)
  • 1,2 dl ris
  • 1,2 dl grønne linser
  • 2 forårsløg (hakket)
  • 1 citron (saften)
  • 3,5 dl vand
  • 1 spsk olie

Fremgangsmåde

  1. Fold 25-30 vinblade ud, læg dem i et dørslag og lad dem dryppe af.
  2. Varm olien på en pande og steg løg og hvidløg, til de er klare. Tilsæt pinjekerner og steg med i to minutter. Tilsæt sojasauce og steg videre et minut.
  3. Hak mynten og tilsæt krydderier, mynte og tomatpure til løgene. Rør rundt og steg et par minutter.
  4. Tilsæt ris, grønne linser, hakkede forårsløg og 1,75 dl vand. Lad det koge i fem minutter - eller indtil vandet er fordampet.
  5. Køl blandingen af, før du kommer dem i vinbladene. Ris og linser er ikke færdigkogte - det bliver de i vinbladene.
  6. Nu tager du et vinblad og fylder 1,5 tsk risfyld i. Bøj enderne henover risene, derefter folder du den tredje ende henover og ruller. Gentag, til du har brugt alt fyldet. Afhængig af størrelsen på bladene, kommer der mellem 25-35 dolmades ud af det.
  7. Læg rullerne på en stegepande meget tæt sammen, så holder de bedst på fyldet. Hæld citronsaft, olie og 3,5 dl. vand henover.
  8. Nu presser du en middagstallerken ovenpå rullerne, så de får et vist pres, når de simrer. Læg låg på og bring i kog. Så snart vandet koger, skal du skrue ned til laveste temperatur, så det kun småsimrer. Hvis det koger, åbner bladene sig og fyldet ryger ud.
  9. Lad det småsimre i 40 minutter og tag forsigtigt de fyldte vinblade over på et fad. Server dolmades varme eller kolde - alt efter smag.

Næringsindhold

Kalorier69kcalKulhydrater10gProtein2gFedt2gMættet fedt0.2gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.003gNatrium55mgKalium102mgKostfibre3gSukker1gVitamin A484IUVitamin C2mgCalcium17mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Tips

Dolmades med fyld
Her ser du fyldet i det åbne vinblad. Du skal tage to ender og folde dem ind over hinanden. derefter rulle bladet fra den anden side. Foto: Karen Seneca, Madensverden.dk.

Denne opskrift er uden kød, men man kan også stege 300 gram lamme- eller oksefars og blande i fyldet. Her skal du blot udelade linserne.

Server med citronskiver, hjemmelavet tzatziki eller en god hummus. Du kan også lave en hummus af røde linser i stedet for den traditionelle med kikærter.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Else Oltmann skriver

    september 16, 2022 at 1:35 pm

    Skal vinbladene ikke koges først???

    Svar
  2. Anne-Sofie skriver

    maj 12, 2022 at 10:54 pm

    Er det muligt at fryse dolma?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede med asparges i butterdej.
    Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker
  • billede til hvide asparges med brunet smør
    Hvide asparges med brunet smør (en lækker forret)
  • Nytårsforret med skinke osv
    Nytårsforret - 10 bud på lækre forretter
  • kartoffelbund med røget laks og asparges
    Kartoffelbund med røget laks og asparges

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required