Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
Dolmades eller dolma er en delikatesse, som både spises i Grækenland, Tyrkiet og det meste af Mellemøsten.
Måske har du fået dem på en ferie og fået smag for dem? Den gode nyhed er, at du sagtens kan lave de fyldte vinblade selv.
Mange grønthandlere sælger vinbladene på glas, og så er det bare at lave fyldet og rulle vinbladene omkring det. Spis dem som forret eller som del af en mezze - Mellemøstens svar på tapas.
Opskrift på græske dolmades med ris og linser
Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte
Ingredienser
- 30 vinblade
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg - hakket
- 3 fed hvidløg - presset
- 2 spsk pinjekerner
- 1 spsk sojasauce
- 3 spsk tomatpure
- 1 tsk paprika
- 0,5 tsk spidskommen
- 1 tsk chiliflager
- 1 tsk oregano
- 1 håndfuld mynteblade - hakket
- 1,2 dl ris
- 1,2 dl grønne linser
- 2 forårsløg - hakket
- 1 citron - saften
- 3,5 dl vand
- 1 spsk olie
Fremgangsmåde
- Fold 25-30 vinblade ud, læg dem i et dørslag og lad dem dryppe af.
- Varm olien på en pande og steg løg og hvidløg, til de er klare. Tilsæt pinjekerner og steg med i to minutter. Tilsæt sojasauce og steg videre et minut.
- Hak mynten og tilsæt krydderier, mynte og tomatpure til løgene. Rør rundt og steg et par minutter.
- Tilsæt ris, grønne linser, hakkede forårsløg og 1,75 dl vand. Lad det koge i fem minutter - eller indtil vandet er fordampet.
- Køl blandingen af, før du kommer dem i vinbladene. Ris og linser er ikke færdigkogte - det bliver de i vinbladene.
- Nu tager du et vinblad og fylder 1,5 tsk risfyld i. Bøj enderne henover risene, derefter folder du den tredje ende henover og ruller. Gentag, til du har brugt alt fyldet. Afhængig af størrelsen på bladene, kommer der mellem 25-35 dolmades ud af det.
- Læg rullerne på en stegepande meget tæt sammen, så holder de bedst på fyldet. Hæld citronsaft, olie og 3,5 dl. vand henover.
- Nu presser du en middagstallerken ovenpå rullerne, så de får et vist pres, når de simrer. Læg låg på og bring i kog. Så snart vandet koger, skal du skrue ned til laveste temperatur, så det kun småsimrer. Hvis det koger, åbner bladene sig og fyldet ryger ud.
- Lad det småsimre i 40 minutter og tag forsigtigt de fyldte vinblade over på et fad. Server dolmades varme eller kolde - alt efter smag.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Denne opskrift er uden kød, men man kan også stege 300 gram lamme- eller oksefars og blande i fyldet. Her skal du blot udelade linserne.
Server med citronskiver, hjemmelavet tzatziki eller en god hummus. Du kan også lave en hummus af røde linser i stedet for den traditionelle med kikærter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Else Oltmann
Skal vinbladene ikke koges først???
Anne-Sofie
Er det muligt at fryse dolma?