Citronmelisse

Citronmelisse er en overset urt i forhold til, hvor mange anvendelsesmuligheder den har. Her er fakta om urten, der både er lækker i varme og kolde retter.
Citronmelisse er en hårdfør plante. Den breder sig af hjertets lyst i haven og kan overleve i op til 20 år. Måske derfor mange have-ejere betragter den som ukrudt?
Men det er synd, for citronmelisse har en dejlig smag og duft - og så kan den bruges til stort set alt.
Citronmelisse tilhører læbeblomstfamilien, og stammer fra Sydeuropa. Det botaniske navn er melissa officinalis.
Melissa betyder bi, og der er en grund til, at planten har fået netop dette navn: Bier elsker citronmelissens blomster.
Vi andre tobenede sætter pris på bladenes citrus-agtige smag og duft.
Anvendelse
Mange kender citronmelissens blade fra kander med postevand, som trækker smag ud af bladene.
Samtidig er det en smuk måde at servere vand på. Men citronmelisse er så meget andet end pynt:
Bladene kan stort set erstatte den dyrere citrongræs i alle opskrifter. De skal i retten til allersidst, da deres smag overdøves, hvis de simrer i en ret.
Salater med små citronmelisseblade får en naturlig citrussmag og duft. Det samme gør dressinger og hjemmelavede krydderolier.
Hak bladene og krydr din sauce til fisken eller læg dem ved fisken de sidste minutter, når den dampes.
Lav te af de friske blade: Kom ca. ti blade i en kop, hæld kogende vand over og lad dem trække i fem-syv minutter.
Du kan også bruge bladene i en hjemmelavet kryddersnaps.
Brug bladene og blomsterne som spiseligt pynt på lagkager, trifli og andre desserter.
Du kan blende bladene og bruge dem i sorbet og vaniljeis.
Næringsindhold
Udover at være rige på C-vitaminer indeholder planten olier og syrer, som skulle have en række helbredsmæssige fordele.
Her er energifordelingen for 100 gram frisk citronmelisse ifølge Frida Fooddata.dk.
Energi: 481 kJ / 115 kalorier
Proteiner: 1,8 gram
Kulhydrat: 25 gram
Fedt: 0,5 gram
God mod myg og søvnbesvær
I det gamle Rom blev citronmelissen brugt som lægemiddel både som smertestillende og til at hele sår.
Munke i middelalderen lavede te af bladene og gav den som middel mod det, de kaldte nedtrykthed, men som formentlig har været depressioner.
Og der er noget ved den ældgamle medicin, som stemmer.
Citronmelisse indeholder de æteriske olier, citronellal, der virker beroligende. Derfor skulle bladenes olie være en god hjælp mod søvnløshed.
Der er også studier, som viser, at citronmelisse kan dæmpe herpesudbrud og beskytte sår mod bakterier.
Du kan for eksempel blande vaseline med stødte blade og smøre det på sår og forkølelsessår, men det virker også indefra ved at spise bladene.
Hvor bier elsker citronmelisse, så hader myg duften. En stor plante nær havebordet skulle kunne holde myg på afstand.
Det siges også, at bladene kan dulme kløen fra et myggestik.
Sæson
Citronmelissen står flot med blade i mange af årets måneder, men bladene er bedst, før planten blomstrer.
Derfor vil maj og juni være de bedste måneder at bruge bladene i.