• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Citronmelisse - urten, der kan bruges til det hele

Karen SenecaKaren Seneca
Citronmelissens blade er dunede med en dejlig duft. Den har været brugt som medicinsk plante siden oldtiden, og skulle både virke på herpes og søvnløshed. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Råvareguide

Oversigt over indhold

  1. Citronmelisse er en overset urt i forhold til, hvor mange anvendelsesmuligheder den har. Her er fakta om urten, der både er lækker i varme og kolde retter.
  2. Anvendelse
  3. Næringsindhold
  4. God mod myg og søvnbesvær
  5. Sæson

Citronmelisse er en overset urt i forhold til, hvor mange anvendelsesmuligheder den har. Her er fakta om urten, der både er lækker i varme og kolde retter.

Citronmelisse er en hårdfør plante. Den breder sig af hjertets lyst i haven og kan overleve i op til 20 år. Måske derfor mange have-ejere betragter den som ukrudt?

Men det er synd, for citronmelisse har en dejlig smag og duft - og så kan den bruges til stort set alt.

Citronmelisse tilhører læbeblomstfamilien, og stammer fra Sydeuropa. Det botaniske navn er melissa officinalis.

Melissa betyder bi, og der er en grund til, at planten har fået netop dette navn: Bier elsker citronmelissens blomster.

Vi andre tobenede sætter pris på bladenes citrus-agtige smag og duft.

Anvendelse

Mange kender citronmelissens blade fra kander med postevand, som trækker smag ud af bladene.

Samtidig er det en smuk måde at servere vand på. Men citronmelisse er så meget andet end pynt:

  • Bladene kan stort set erstatte den dyrere citrongræs i alle opskrifter. De skal i retten til allersidst, da deres smag overdøves, hvis de simrer i en ret.
  • Salater med små citronmelisseblade får en naturlig citrussmag og duft. Det samme gør dressinger og hjemmelavede krydderolier.
  • Hak bladene og krydr din sauce til fisken eller læg dem ved fisken de sidste minutter, når den dampes.
  • Lav te af de friske blade: Kom ca. ti blade i en kop, hæld kogende vand over og lad dem trække i fem-syv minutter.
  • Du kan også bruge bladene i en hjemmelavet kryddersnaps.
  • Brug bladene og blomsterne som spiseligt pynt på lagkager, trifli og andre desserter.
  • Du kan blende bladene og bruge dem i sorbet og vaniljeis.

Næringsindhold

Udover at være rige på C-vitaminer indeholder planten olier og syrer, som skulle have en række helbredsmæssige fordele.

Her er energifordelingen for 100 gram frisk citronmelisse ifølge Frida Fooddata.dk.

Energi: 481 kJ / 115 kalorier.

Proteiner: 1,8 gram.

Kulhydrater: 25 gram.

Fedt: 0,5 gram.

God mod myg og søvnbesvær

I det gamle Rom blev citronmelissen brugt som lægemiddel både som smertestillende og til at hele sår.

Munke i middelalderen lavede te af bladene og gav den som middel mod det, de kaldte nedtrykthed, men som formentlig har været depressioner.

Og der er noget ved den ældgamle medicin, som stemmer.

Citronmelisse indeholder de æteriske olier, citronellal, der virker beroligende. Derfor skulle bladenes olie være en god hjælp mod søvnløshed.

Der er også studier, som viser, at citronmelisse kan dæmpe herpesudbrud og beskytte sår mod bakterier.

Du kan for eksempel blande vaseline med stødte blade og smøre det på sår og forkølelsessår, men det virker også indefra ved at spise bladene.

Hvor bier elsker citronmelisse, så hader myg duften. En stor plante nær havebordet skulle kunne holde myg på afstand.

Det siges også, at bladene kan dulme kløen fra et myggestik.

Sæson

Citronmelissen står flot med blade i mange af årets måneder, men bladene er bedst, før planten blomstrer.

Derfor vil maj og juni være de bedste måneder at bruge bladene i.

Se mere indhold:

  • Jordbær med vaniljecreme - dessert på bare 5 minutter
  • Pighvar - fakta om den sunde, store fladfisk
  • Jordbærkoldskål - Nem opskrift på koldskål med jordbær
  • Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til
  • Flanksteak på grill - med marinade, stegetid og tilbehør
Din vurdering
  • Citronmelisse - urten, der kan bruges til det hele
Sending
Stem her
4 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 317
  • 11
  • 1
  • 7
  • 3
  • 4
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« For meget salt i maden? Sådan redder du middagen
Butterdej - så nemt laver du butterdej derhjemme »

Populært indhold lige nu

sellerimos

Lækker og cremet sellerimos

kylling i karry i ovn

Kylling i karry i ovn - opskrift på en klassiker

billede med mørbrad i fad

Mørbrad i fad med bacon og cocktailpølser

spansk kylling

Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter
  • Sønderjyske herrnhut kager med sirup
  • Kålsalat med mandler og sennep
  • Ugens madplan uge 49

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!