Burrata er et hit herhjemme. Den minder om mozzarella, men har en lækker cremet midte. Læs fakta og bliv inspireret til at bruge den i maden.
Burrata har sneget sig ind i de danske køkkener de seneste år. Og det er ganske forståeligt, da det er en usædvanlig dejlig ost.
Dens fætter mozzarella er blevet integreret i vores køkkener for længst, og det er også en fin og mild ost.
Men hvis du vil lave den bedste tomatsalat med ost, skal du have fat i burrata. De ligner hinanden, men skindet bedrager, for når du skærer i en burrata, flyder det fineste creme ud fra midten.
Fakta om den cremede ost
Hvis du synes, at overfladen på denne ost minder om mozzarella, har du helt ret.
Burrata er faktisk mozzarella, som fyldes med en blanding af mozzarellastrimler og fløde, kaldet stracciatella. Derfor får osten den fantastiske konsistens og smag.
Osten produceres med håndkraft, da mozzarellakuglerne skal rulles ud og strækkes som en dej. Herefter fyldes den med stracciatella og samles foroven som en pose.
Det er derfor, vi kan se en lille sammenføjning øverst på osten.
Historien bag
De fleste italienske oste, som vi nyder i dag, har mange hundrede år på bagen, men burrata er en relativ ny ost.
Den blev opfundet i Apulia-regionen for knap 100 år siden. den egentlige årsag til at eksperimentere med mozzarellaen var for at undgå madspild.
Når man malker, danner der sig et flødelag på toppen af mælken. Denne fløde skulle ikke bruges.
Samtidig var der ofte rester efter mozzarellaproduktion, så lokale bønder fandt ud af at blande de to rester til en cremet masse, de kunne puste ind i mozzarellakugler.
Og det var begyndelsen på denne cremede, lækre ost.
Inspiration til at servere burrata
Denne ost skal helst nydes stuetempereret. En helt enkel tomatsalat, caprese, er den lækreste måde at servere en burrata på.
Du skærer tomaterne i skiver, lægger dem på en tallerken med friskebasilikumblade og placerer burrataen i midten.
Herefter drypper du det hele med en god jomfruolivenolie og krydrer med flagesalt og friskkværnet peber. Enkelt og smukt.
Du kan også komme osten på pizza. Bræk den i stykker og placer ovenpå den færdigbagte pizza - eller de sidste fem minutter af bagetiden.
Du kan også rive den i stykker og blande med en pastaret lige før servering eller komme den på bruschetta i stedet for mozzarella.
Se også den lækre opskrift på burrata-salat.
Holdbarhed og opbevaring
En burrata kan holde sig i ca. to uger i køleskabet, men smager bedst så tæt på produktionsdatoen som mulig. Har du åbnet for posen eller bøtten, skal den spises indenfor et døgn.
Husk at tage osten ud en times tid, før du skal spise den, så får du både en mere cremet midte og en mere intens smag.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Hvad synes du om artiklen?