• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Brunsviger opskrift - nem og snasket

Brunsviger opskrift - nem og snasket

billede med brunsviger hjemmebagt
En lækker og snasket brunsviger fra Fyn med masser af remonce. Lidt tilsat kagecreme gør brunsvigeren endnu mere snasket. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. oktober 2024 - Udgivet:  12. oktober 2023

Del gerne:
109
SHARES
FacebookMessenger109PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
  2. Før du går i gang
  3. Opskrift på snasket brunsviger
  4. Brunsviger - nem opskrift
  5. Ingredienser
  6. Fremgangsmåde
  7. Næringsindhold
  8. Video
  9. Advarsel mod varm remonce
  10. Et godt tip
  11. Hvorfor hedder det brunsviger?
  12. Brunsvigerens dag
  13. Kagemand af brunsviger
  14. Brunsviger uden gær
Gå til opskrift

Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.

Jo, brunsviger eller brånsvir er en nationalkage på Fyn, men faktisk er kagen populær over hele Danmark.

Brunsvigeren er egentlig en nem gærdejskage, der toppes med remonce bestående af smør og brun farin.

Før du går i gang

  • Beklæd gerne din form med bagepapir - eller lav brunsvigeren direkte i en aluform. Så sparer du dig selv for en del opvask.
  • Kom lidt kagecreme i din remonce. Så opnår du endnu mere velsmagende og snasket brunsviger.
  • Pensl kanten af brunsvigeren med sammenpisket æg. Og efter bagning kan kanten pensles med sukkerstrygelse, der laves af to spiseskefulde kogende vand og to spiseskefulde sukker, der røres du. Giver en blank overflade.

Jeg plejer også at tilsætte lidt kagecreme til remoncen, hvilket gør den ekstra snasket og lækker. Se også fremgangsmåde i min video.

Se også disse opskrifter:

  • Brunsviger i airfryer
  • Brunsviger muffins
  • Brunsvigerkagemand

Opskrift på snasket brunsviger

billede med brunsviger hjemmebagt

Brunsviger - nem opskrift

Her er min bedste opskrift på brunsviger med masser af snask. En meget nem og lækker brunsvigerkage med fremgangsmåde i tekst og video.
Bedømmelse
4.8 fra 27 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 12 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

Dej til brunsviger

  • 200 g mælk - lun, svarende til 2 deciliter
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 400 g hvedemel - cirka mængde
  • 50 g sukker
  • 100 g smør - blødt

Snasket remonce

  • 100 g smør - blødt
  • 150 g brun farin
  • 75 g kagecreme - kan udelades
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Rør gær ud i den lunkne mælk. Rør derefter æg i.
  • Ælt derefter hvedemel i sammen med sukker og blødt smør. Anvend gerne en røremaskine, men dejen kan også æltes i hånden. Virk dejen op og lad den hvile et lunt sted i 15 minutter. Se evt. her hvordan en dej virkes op.
  • Del så dejen i to lige store stykker, der strækkes ud, så de passer med to forme på ca. 20 gange 20 centimeter. Eller anden tilsvarende størrelse - det kommer sig ikke så nøje. Du kan også lave én stor brunsviger
  • Med fingrene laves nogle fordybninger i dejen.
  • Remonce: Blødt smør røres sammen med brun farin, hvorefter lidt kagecreme røres i. Jeg synes kagecreme giver en bedre remonce til brunsviger, men du kan udelade cremen.
  • Fordel den snaskede remonce på gærdejen, og lad nu den fynske brunsviger hæve i 30 minutter. Dette gælder begge forme. Ekstra tip: Pensl evt. kanten på dine brunsvigere med sammenpisket æg, da det gør kagen endnu mere lækker.
  • Forvarm din ovn til 200 grader varmluft.
  • Bag dine brunsvigere i ca. 15-17 minutter - afhængig af hvor meget din ovn varmer.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
335
% Daglig værdi*
Fedt
 
16
g
25
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
51
mg
17
%
Natrium
 
127
mg
6
%
Kalium
 
95
mg
3
%
Kulhydrater
 
44
g
15
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
18
g
20
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
463
IU
9
%
Vitamin C
 
0.004
mg
0
%
Calcium
 
33
mg
3
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Advarsel mod varm remonce

Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af.

Pas på, for kanelremoncen er RYGENDE VARM!!!

Et godt tip

Jeg har bagt mine brunsvigere i en firkantet form, men andre former kan selvfølgelig sagtens bruges.

Et godt tip er bare, at du ruller dejen ud med en kagerulle, og i en størrelse så du har en lille kant. Så hindrer du nemlig at den lækre remonce løber ud.

Dels sparer du noget rengøring, men endnu mere vigtigt, så bliver remonce og smag hvor den skal - nemlig på toppen af brunsvigeren.

Hvorfor hedder det brunsviger?

Det er faktisk lidt usikkert hvor den oprindelige brunsviger kommer fra. Der er kilder, der mener at den stammer fra området i eller omkring Braunschweig i Tyskland, hvilket ordet jo sagtens kan henlede tankerne på. Men man ved det ikke med sikkerhed.

Der fandtes dog en kage i 1800-tallet, Braunschweiger Dickkucken, som til forveksling ligner brunsvigeren, og inspirationen er formentlig kommet herfra.

I Danmark mener man, at den første gang optrådte i 1870erne i København, hvor en bager fremstillede den.

Til gengæld vil mange fynboere nok hævde, at opfindelsen er deres - og brunsvigeren er da også nærmest et stykke kagemæssig nationalklenodie i det fynske. Hvilket man godt forstår.

På Fyn, Langeland, Ærø og øvrige øer i området, er det ikke unormalt med en brunsvigerkage til morgenmaden, hvor den glider ned sammen med rundstykkerne. Mange fynboere kalder den naturligvis for en brånsvir eller brunner.

På Fyn kårer man i øvrigt jævnligt den bedste brunsviger.

Se også disse:

Kanelsnegle

Kanelstang

Kanelgifler

Brunsvigerens dag

Brunsvigeren fejres hvert år med en særlig dag, der er opkaldt efter kagen.

Dagen er altid den sidste torsdag inden efterårsferien, altså torsdag i uge 41.

Markeringen er selvfølgelig størst på Fyn, hvor bagerne typisk oplever en voldsom stigning i salget af brunsvigere.

Men landet over er mange bagermestre med på fejringen, så det er en stor dag blandt de danske bagermestre.

Kagemand af brunsviger

Der laves endda også kagemænd af brunsvigerdejen, og den smager faktisk fremragende. Brunsviger-kagemænd findes dog ikke kun på Fyn, men er også velkendt andre steder.

Og hvis vi tager turen til Vendsyssel, så laver man også en slags brunsvigerkage her, der går under navnet futsko.

På Fyn udtales kagen i øvrigt "brånsvir" - bare så du ved det inden du træder ind ad døren hos de fynske bagere.

Brunsviger uden gær

Du kan også meget nem lave en brunsvigerkage uden gær, og fordelen er selvfølgelig, at dejen ikke skal hæve.

Du får dog stadig en brunsvigerkage med masser af smag.

Ingredienser

150 gram økologisk rørsukker
3 hele æg
1 teskefuld vaniljesukker
200 gram hvedemel
2 teskefulde bagepulver
80 gram meget blødt smør
1 deciliter mælk

Remonce laver du af

80 gram brun farin
80 gram smør
2 teskefulde stødt kanel
1 spiseskefuld olivenolie
1 spiseskefuld kartoffelmel

Fremgangsmåde

  1. Kom rørsukker, æg og vaniljesukker op i en skål, og pisk det luftigt med en elpisker.
  2. Bland bagepulver sammen med mel, og vend det i æggemassen. Brug gerne en dejskraver, og læg elpiskeren væk.
  3. Derefter vendes det bløde smør i dejen, inden du til sidst også kommer mælken i.
  4. Vend brunsvigerdejen rundt så den samles, men gør det stadig med forsigtighed.
  5. Smør et fad med smør eller bagespray, og hæld dejen i.
  6. Bag brunsvigerkagen ved 195 grader varmluft i 20 minutter.
  7. Imens laver du remoncen til brunsvigeren. Bland brun farin sammen med blødt smør, kanel, olie og kartoffelmel, og rør det sammen ved brug af en dejskraber.
  8. Efter 20 minutter tager du kagen ud af ovnen, og fordeler remoncen ovenpå kagen. Drys også gerne lidt brun farin på brunsvigeren.
  9. Stil brunsvigeren tilbage i ovnen, og bag den i yderligere 10 minutter, så den samlede bagetid bliver på 30 minutter.
  10. Tag den færdigbagte brunsviger ud af ovnen, og lad den køle lidt af inden servering.

Pas især på remoncen, der er meget varm!

En dejlig hurtig brunsvigerkage uden gær, der i stedet bages med bagepulver. Som du kan se på billedet, så skal brunsvigeren have masser af snask. Foto: Madensverden.dk.
En dejlig hurtig brunsvigerkage uden gær, der i stedet bages med bagepulver. Som du kan se på billedet, så skal brunsvigeren have masser af snask. Foto: Madensverden.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    marts 30, 2025 at 8:22 am

    Når jeg laver noget med kagecreme, laver jeg altid lidt ekstra og så bager jeg en brunsviger og kommer resten af cremen i. Jeg synes det giver en professionel smag a la bagerens. Brunsviger er taknemmelig at fryse. Da vi var børn lavede min mor altid brunsviger som kagemand til vores fødselsdag og pyntede den gavmildt med slik. Vi elskede det. Den er stadig en favorit i min familie. God sommertid-søndag her fra det nordjyske 😊

    Svar
  2. My

    februar 26, 2024 at 3:57 pm

    Hejsa.

    Hvis ens varmluft ikke virker, hvad kan man så evt gøre?

    Og hvor lang tid/grader skal man så regne med.

    Huhu, pfh tak

    Svar
  3. Katja Bojesen

    april 09, 2023 at 5:08 pm

    Hvorfor er der kanel og olivenolie i den ene remonce men ikke i den rigtige, lidt mærkeligt, forstyrre den bitre smag af olivenolie ?

    Svar
  4. Katja Bojesen

    april 09, 2023 at 2:24 pm

    Det beskrives som en kanelremonce men der er ingen kanel i opskriften ? Det skal der vel heller ikke.? Serveres den med flødeskum ?

    Svar
  5. Marc

    februar 13, 2023 at 7:00 pm

    Hej Holger. Hvor lang tid og ved hvilket niveau skal den æltes i røremaskine?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 13, 2023 at 9:14 pm

      Hej Marc
      Cirka 8 minutter - så har du en fin dej 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Jolanda

        oktober 17, 2023 at 1:58 pm

        Den med gær synes jeg er klart den bedste. Og med crème... det er rigtig godt. Tak for den opskrift Holger.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required