Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Birkes - fakta, viden og opskrifter

Birkes - fakta, viden og opskrifter

Billede med birkes.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS

Birkes er så populært, at vi ligefrem har opkaldt morgenbrød efter dem. Men hvad er det egentlig? Her får du både fakta, tips og næringsværdi.

Birkes betyder velsignelse på jiddisch. Og det kan nærmest være velsignet at spise en friskbagt birkes til morgenmad. Men det er nu ikke selve morgenbrødet, det handler om her.

Det er små blomsterfrø fra intet ringere end opiumsvalmuen. Man ved, at valmuen har eksisteret i mere end 3.000 år og dermed også dens frø, som opstår i frøkapslen efter blomstring. Der går ca. 3.300 frø til et eneste gram.

Der findes to forskellige slags birkes: De blå og de hvide. Begge slags giver mest smag, når de er opvarmet, men de blå indeholder mest af den nøddeagtige smag. Det er også dem , vi plejer at bruge på vores brød.

I det hele tager er de blå mest brugt her i Europa, hvor for eksempel de lyse er populære i Mellemøsten.

Indhold
  • Birkes er så populært, at vi ligefrem har opkaldt morgenbrød efter dem. Men hvad er det egentlig? Her får du både fakta, tips og næringsværdi.
  • Opium
  • Sundhed
  • Holdbarhed og opbevaring
  • Opskrifter med birkes
  • Kommentarer

Opium

Opiumsvalmuer... tjah, det lyder ikke som en god ide at indtage noget fra den blomst. Der er dog ingen fare ved at spise birkes, da opiumseffekten stort set er forsvundet, når frøene høstes.

Efter høst bliver de røget og varmet, så de ikke danner spirer. Det er nu engang frøenes funktion at spire, derfor er det vigtigt at stoppe processen, inden birkes pakkes og sælges.

Hvis man spiser mange stykker brød med frøene, kan det give udslag i en opiat-test. Derfor frarådes blandt andet amerikanske atleter at undlade brød med birkes inden en stor turnering.

Singapore har helt forbudt de små frø af den grund.

Sundhed

Birkes har et højt indhold af calium, kalk, magnesium og fosfor. De er temmelig fedtholdige, men da de færreste af os spiser enorme mængder, er det begrænset, hvor meget man tager på af at spise dem.

Her ses energifordelingen for 100 gram:

Energi: 549 kalorier
Protein: 18 gram
Kulhydrat: 13,7 gram
Fedt: 44,7 gram.

Holdbarhed og opbevaring

De små frø er langtidsholdbare. Har du først åbnet posen, kan de holde i op til et halvt år, hvis du sikrer dig, at posen er ordentligt lukket.

Som med de fleste andre fødevarer, er birkes ikke glad for sollys, så placer dem i et lukket skab.

Opskrifter med birkes

Tebirkes - nem opskrift
Se hvordan du laver de bedste tebirkes på kort tid. Tebirkes laves af en nem wienerbrødsdej, men det er på ingen måde svært. Opskriften giver 8-10 birkes.
Se opskriften her
Billed resultat for tebirkes
Københavnerbirkes - bedste opskrift
Her er den bedste opskrift på nemme københavnerbirkes med remonce. Det er de rigtige birkes, der laves med en wienerbrødsdej og remonce.
Se opskriften her
billede med københavnerbirkes med remonce
Birkeskage med citronsirup og blå birkes
Birkeskage med blå birkes samt citronsaft og revet citronskal er noget af det lækreste. Her overhældes den med en skøn sirup og glasur.
Se opskriften her
Birkeskage med citron
Sødmælks franskbrød - nem opskrift
Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
Se opskriften her
billederesultat for sødmælks franskbrød i form
Laks med birkes - nem opskrift
Sådan laver du laks med birkes. En nem og hurtig opskrift på en lakseret med en lækker sovs, der bla. laves med vin, spinat og forårsløg.
Se opskriften her
laks med birkes
Spanske rundstykker
Her får du min opskrift på spanske rundstykker, der opnår den eftertragtede og krakelerede skorpe, der samtidig bevarer sprødheden.
Se opskriften her
spanske rundstykker
Rundstykker
Rundstykker som bageren bager dem. Her er opskriften på verdens bedste rundstykke, og du får alle de hemmelige tricks til bagningen.
Se opskriften her
billederesultat for rundstykker
Lemon poppy seed cake - citronkage med birkes
Her er en god opskrift på lemon poppy seed cake. Det er en mega lækker kage med citron (en hjemmelavet og nem citronsirup) og birkes.
Se opskriften her
lemon poppy seed cake
Appelsinkage med birkes og appelsinglasur
En lækker opskrift på appelsinkage med birkes og appelsinglasur. Appelsinkagen er nem at bage, og birkes og glasur/frosting med appelsin smager fantastisk.
Se opskriften her
billede med appelsinkage med birkes
Skagenslapper - opskrift på hjemmebagte skagenslapper
Her får du opskriften på skagenslapper, der er klassisk morgenbrød med bla. solsikkekerner i bunden og blå birkes på toppen.
Se opskriften her
billederesultat for skagenslapper
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
Hjemmebagte knækbrød med 5-kornsblanding og birkes på toppen er sundhed i sin sprødeste form. Og de kan laves på under en halv time.
Se opskriften her
Hjemmebagte knækbrød
Nemme frøsnappere med remonce
Den bedste opskrift på frøsnappere med remonce, som kan laves på under en time. Frøsnapperne laves med gærdej, og er derfor nemme at gå til.
Se opskriften her
billede med frøsnappere med remonce
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.