Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Birkes - fakta, viden og opskrifter

Birkes - fakta, viden og opskrifter

Billede med birkes.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS
Opdateret: 15. juli 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Birkes er så populært, at vi ligefrem har opkaldt morgenbrød efter dem. Men hvad er det egentlig? Her får du både fakta, tips og næringsværdi.

Birkes betyder velsignelse på jiddisch. Og det kan nærmest være velsignet at spise en friskbagt birkes til morgenmad. Men det er nu ikke selve morgenbrødet, det handler om her.

Det er små blomsterfrø fra intet ringere end opiumsvalmuen. Man ved, at valmuen har eksisteret i mere end 3.000 år og dermed også dens frø, som opstår i frøkapslen efter blomstring. Der går ca. 3.300 frø til et eneste gram.

Der findes to forskellige slags birkes: De blå og de hvide. Begge slags giver mest smag, når de er opvarmet, men de blå indeholder mest af den nøddeagtige smag. Det er også dem , vi plejer at bruge på vores brød.

I det hele tager er de blå mest brugt her i Europa, hvor for eksempel de lyse er populære i Mellemøsten.

Oversigt over indhold
  • Birkes er så populært, at vi ligefrem har opkaldt morgenbrød efter dem. Men hvad er det egentlig? Her får du både fakta, tips og næringsværdi.
  • Opium
  • Sundhed
  • Holdbarhed og opbevaring
  • Opskrifter med birkes
  • Tebirkes - nem opskrift
  • Københavnerbirkes - bedste opskrift
  • Birkeskage med citronsirup og blå birkes
  • Sødmælks franskbrød - nem opskrift
  • Laks med birkes - nem opskrift
  • Spanske rundstykker
  • Rundstykker
  • Lemon poppy seed cake - citronkage med birkes
  • Appelsinkage med birkes og appelsinglasur
  • Skagenslapper - opskrift på hjemmebagte skagenslapper
  • Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
  • Nemme frøsnappere med remonce
  • Kommentarer

Opium

Opiumsvalmuer... tjah, det lyder ikke som en god ide at indtage noget fra den blomst. Der er dog ingen fare ved at spise birkes, da opiumseffekten stort set er forsvundet, når frøene høstes.

Efter høst bliver de røget og varmet, så de ikke danner spirer. Det er nu engang frøenes funktion at spire, derfor er det vigtigt at stoppe processen, inden birkes pakkes og sælges.

Hvis man spiser mange stykker brød med frøene, kan det give udslag i en opiat-test. Derfor frarådes blandt andet amerikanske atleter at undlade brød med birkes inden en stor turnering.

Singapore har helt forbudt de små frø af den grund.

Sundhed

Birkes har et højt indhold af calium, kalk, magnesium og fosfor. De er temmelig fedtholdige, men da de færreste af os spiser enorme mængder, er det begrænset, hvor meget man tager på af at spise dem.

Her ses energifordelingen for 100 gram:

Energi: 549 kalorier
Protein: 18 gram
Kulhydrat: 13,7 gram
Fedt: 44,7 gram.

Holdbarhed og opbevaring

De små frø er langtidsholdbare. Har du først åbnet posen, kan de holde i op til et halvt år, hvis du sikrer dig, at posen er ordentligt lukket.

Som med de fleste andre fødevarer, er birkes ikke glad for sollys, så placer dem i et lukket skab.

Opskrifter med birkes

Tebirkes - nem opskrift

4.7 fra 59 stemmer
Se hvordan du laver de bedste tebirkes på kort tid. Tebirkes laves af en nem wienerbrødsdej, men det er på ingen måde svært. Opskriften giver 8-10 birkes.
Gå til opskrift
Billed resultat for tebirkes

Københavnerbirkes - bedste opskrift

4.7 fra 28 stemmer
Her er den bedste opskrift på nemme københavnerbirkes med remonce. Det er de rigtige birkes, der laves med en wienerbrødsdej og remonce.
Gå til opskrift
billede med københavnerbirkes med remonce

Birkeskage med citronsirup og blå birkes

5 fra 12 stemmer
Birkeskage med blå birkes samt citronsaft og revet citronskal er noget af det lækreste. Her overhældes den med en skøn sirup og glasur.
Gå til opskrift
Birkeskage med citron

Sødmælks franskbrød - nem opskrift

4.9 fra 56 stemmer
Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
Gå til opskrift
billederesultat for sødmælks franskbrød i form

Laks med birkes - nem opskrift

5 fra 2 stemmer
Sådan laver du laks med birkes. En nem og hurtig opskrift på en lakseret med en lækker sovs, der bla. laves med vin, spinat og forårsløg.
Gå til opskrift
laks med birkes

Spanske rundstykker

5 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på spanske rundstykker, der opnår den eftertragtede og krakelerede skorpe, der samtidig bevarer sprødheden.
Gå til opskrift
spanske rundstykker

Rundstykker

4.8 fra 58 stemmer
Rundstykker som bageren bager dem. Her er opskriften på verdens bedste rundstykke, og du får alle de hemmelige tricks til bagningen.
Gå til opskrift
billederesultat for rundstykker

Lemon poppy seed cake - citronkage med birkes

5 fra 3 stemmer
Her er en god opskrift på lemon poppy seed cake. Det er en mega lækker kage med citron (en hjemmelavet og nem citronsirup) og birkes.
Gå til opskrift
lemon poppy seed cake

Appelsinkage med birkes og appelsinglasur

4.5 fra 13 stemmer
En lækker opskrift på appelsinkage med birkes og appelsinglasur. Appelsinkagen er nem at bage, og birkes og glasur/frosting med appelsin smager fantastisk.
Gå til opskrift
billede med appelsinkage med birkes

Skagenslapper - opskrift på hjemmebagte skagenslapper

4.8 fra 11 stemmer
Her får du opskriften på skagenslapper, der er klassisk morgenbrød med bla. solsikkekerner i bunden og blå birkes på toppen.
Gå til opskrift
billederesultat for skagenslapper

Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner

5 fra 8 stemmer
Hjemmebagte knækbrød med 5-kornsblanding og birkes på toppen er sundhed i sin sprødeste form. Og de kan laves på under en halv time.
Gå til opskrift
Hjemmebagte knækbrød

Nemme frøsnappere med remonce

4.7 fra 22 stemmer
Den bedste opskrift på frøsnappere med remonce, som kan laves på under en time. Frøsnapperne laves med gærdej, og er derfor nemme at gå til.
Gå til opskrift
billede med frøsnappere med remonce
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.