Berlinerkranse er smørbagte julesmåkager fra Norge, som er formet som sløjfer og drysset med perlesukker.
Her får du opskriften på norske berlinerkranse, som er en skøn julesmåkage, der stammer tilbage fra midt i 1800-tallet.
Den er lavet af både kogt og rå æggeblomme, smør, sukker og hvedemel og formet som sløjfer og drysset med perlesukker.
I Norge har man tradition for at bage syv forskellige slags småkager til jul, fordi man forbinder tallet syv med held - og det derfor er oplagt at have syv forskellige julesmåkager i kagedåsen.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på berlinerkranse
Berlinerkranse
Ingredienser
- 1 æg - koges som hårdkogt æg
- 1 æggeblomme
- 60 g sukker
- 125 g smør
- 150 g hvedemel
Pynt
- 1 æggehvide
- perlesukker
Fremgangsmåde
- Til berlinerkranse starter du med at koge et æg hårdkogt. Det tager ca. 8-9 minutter. Køl ægget lidt af, og tag den hårdkogte blomme ud. Hviden skal du ikke bruge, så den kasseres eller spises.
- Mos den hårdkogte blomme sammen med en rå æggeblomme. Hviden herfra gemmes til pensling. Pisk også sukker i.
- Ælt derefter gradvist det bløde smør i sammen med hvedemel til småkagedej. Det er vigtigt, at smørret kun er blødt - og IKKE smeltet!
- Form dejen til en kugle og sæt den på køl i mindst en time. Den kan sagtens stå længere, for den er nemmest at forme, når den er kold.
- Tag dejen ud af køleskabet. Nu tager du stykker af dejen, der hver rulles ud til tynde pølser på ca. 12 centimeters længde.
- Fold dine berlinerkranse som sløjfer ved at folde enderne af pølsen over hinanden, som du kan se på billedet her.
- Læg småkagerne på bageplade med bagepapir, og pensl med let sammenpisket æggehvide og drys med perlesukker.
- Bag berlinerkransene i ca. 15 minutter ved 180 grader over- og undervarme.
- Serveringsforslag:
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Berlinerkranse holder sig fint et stykke tid, hvis du lægger dem i en lufttæt beholder. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Katrine Rørby Madsen
Jeg vil blive meget glad, hvis du vil give stjerner til opskriften, når du har prøvet den!