• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Vin i mad er som krydderier - her er 5 nyttige tips

Vin som illustration til vin i mad
Generelt kan man sige, at det vin der hældes i maden, skal være noget, man selv kan lide at drikke.

Opdateret:  19. februar 2024 - Udgivet:  20. juli 2020

Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Vin i mad kan gøre hele retten mere duftende og velsmagende, men hvilke vin skal man vælge? Og hvad gør jeg med resterne? Her er fem gode tips.
  2. 1. Balance er vigtig
  3. 2. Tør eller sød hvidvin
  4. 3. Mariner med vin
  5. 4. Byt aldrig hvid med rød
  6. 5. Brug resterne
  7. Opskrifter med vin
  8. Coq au vin
  9. Hvidvin med rabarber med masser af is og mynte
  10. Fisk i fad

Vin i mad kan gøre hele retten mere duftende og velsmagende, men hvilke vin skal man vælge? Og hvad gør jeg med resterne? Her er fem gode tips.

Vin i mad er slet ikke at foragte. Hvem kan ikke lide en simreret, hvor kød og grøntsager har ligget i timevis og suget smag til sig fra hinanden og fra vinen? Eller en dampet fisk i hvidvin? Som krydderi og smagsgiver kan vin og andre alkoholiske drikke bare noget som ingen andre ingredienser. Det giver et syrligt og/eller krydret spark til mange retter og en skøn aroma.

Men det er ikke uden betydning, hvilke vin du vælger at bruge i din fond, simreret eller fiskeret. Og da der er en verden af vine, er det svært at navigere i. En rødvin kan løfte retten, men den kan også smadre smagen, hvis den er for sød, tung eller tør. Derfor får du fem tips til at bruge vin i mad - så skulle det ikke gå helt galt.

1. Balance er vigtig

Alkohol som øl og vin tilsætter smag i en ret. Og den grundlæggende smag af den alkoholiske drik, du vælger at hælde i din mad, bevares, hvis retten ikke har bulderkogt. Derfor nytter det ikke noget at hælde en meget tung og krydret rødvin i en simreret, hvor man gerne skulle kunne smage de andre ingredienser.

En balanceret rødvin som Merlot eller Pinot Noir, der ikke er tung eller meget tør, er derfor bedst. Det betyder, at du sagtens kan bruge en drikkebar vin til en halvtredser i din mad. Hold dig fra de tunge vine med et højt indhold af garvesyre.

2. Tør eller sød hvidvin

Typisk bruger vi citronsaft til de fleste fiskeretter. En god, tør hvidvin som Sauvignon Blanc eller den friske Pinot grigio giver samme effekt som syren fra citronen men en større aroma og bedre konsistens. Da fisk ofte er fede i smagen, skal hvidvinen helst være temmelig syrlig for at balancere smagen.

I en god bolognese skal der hældes tør hvidvin som Chardonnay i - ikke rødvin.

I desserter som rande derimod må man godt give den gas med en lidt sødere hvidvin, blot det bliver balanceret med friske, syrlige frugter.

3. Mariner med vin

Du får både mørt kød og dejlig smag, når du marinerer i vin blandet med olie og andre krydderier. Her er tommelfingerreglen, at grøntsager og lyst kød som gris, kylling og fisk skal marineres i hvidvin, mørkt kød som vildt og okse skal marineres i rødvin.

4. Byt aldrig hvid med rød

Følger du en opskrift, som kræver hvidvin, skal du aldrig erstatte den med rødvin. De to vine virker forskellige. Hvor hvidvinen kan reduceres (koges ind) uden at blive bitter, vil rødvinens bitterhed tage over, når du reducerer fonden eller saucen til under det halve.

Og omvendt: Kræver retten rødvin, vil hvidvinens syrlighed ikke kunne erstatte den mere krydret smag, som rødvinen giver.

5. Brug resterne

Til sidst et godt råd til dig, der har holdt fest og står med forskellige vinslatter i flaskerne, som du ved, du ikke får drukket i løbet af de næste tre dage. Hæld vinen i isterningbakken eller i en isterningpose, og frys den ned. På den måde vil du altid have en slat vin til din madlavning.

Opskrifter med vin

Coq au vin

4.8 fra 21 stemmer
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Gå til opskrift
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Hvidvin med rabarber med masser af is og mynte

4.6 fra 13 stemmer
Hvidvin med rabarber er en nem og lækker drink, der laves med kold hvidvin og rabarbersaft. God som aperitif eller velkomstdrink. Pyntes med frisk mynte.
Gå til opskrift
billede med hvidvin med rabarber drink

Fisk i fad

4.7 fra 128 stemmer
Lækker opskrift på fisk i fad med porrer og gulerødder. Du kan bruge brosme, torsk eller kuller, og sovsen laves med lidt hvidvin og fløde.
Gå til opskrift
billede med fisk i fad
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Janni

    februar 22, 2023 at 10:59 pm

    Faldt lige over din artikel her og undrer mig over at du skriver der skal hvidvin i bolognese og bestemt ikke rødvin. Når selvsamme side (Holger) har en bolognese med rødvin 🙂 har lavet Holgers bolognese MANGE gange nu og den er fantastisk. Men jeg er nysgerrig efter at høre hvem af jer, der egentlig har ret - hvis I kan blive enige om det? 🙂

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her