Vin i mad kan gรธre hele retten mere duftende og velsmagende, men hvilke vin skal man vรฆlge? Og hvad gรธr jeg med resterne? Her er fem gode tips.
Vin i mad er slet ikke at foragte. Hvem kan ikke lide en simreret, hvor kรธd og grรธntsager har ligget i timevis og suget smag til sig fra hinanden og fra vinen? Eller en dampet fisk i hvidvin? Som krydderi og smagsgiver kan vin og andre alkoholiske drikke bare noget som ingen andre ingredienser. Det giver et syrligt og/eller krydret spark til mange retter og en skรธn aroma.
Men det er ikke uden betydning, hvilke vin du vรฆlger at bruge i din fond, simreret eller fiskeret. Og da der er en verden af vine, er det svรฆrt at navigere i. En rรธdvin kan lรธfte retten, men den kan ogsรฅ smadre smagen, hvis den er for sรธd, tung eller tรธr. Derfor fรฅr du fem tips til at bruge vin i mad - sรฅ skulle det ikke gรฅ helt galt.
1. Balance er vigtig
Alkohol som รธl og vin tilsรฆtter smag i en ret. Og den grundlรฆggende smag af den alkoholiske drik, du vรฆlger at hรฆlde i din mad, bevares, hvis retten ikke har bulderkogt. Derfor nytter det ikke noget at hรฆlde en meget tung og krydret rรธdvin i en simreret, hvor man gerne skulle kunne smage de andre ingredienser.
En balanceret rรธdvin som Merlot eller Pinot Noir, der ikke er tung eller meget tรธr, er derfor bedst. Det betyder, at du sagtens kan bruge en drikkebar vin til en halvtredser i din mad. Hold dig fra de tunge vine med et hรธjt indhold af garvesyre.
2. Tรธr eller sรธd hvidvin
Typisk bruger vi citronsaft til de fleste fiskeretter. En god, tรธr hvidvin som Sauvignon Blanc eller den friske Pinot grigio giver samme effekt som syren fra citronen men en stรธrre aroma og bedre konsistens. Da fisk ofte er fede i smagen, skal hvidvinen helst vรฆre temmelig syrlig for at balancere smagen.
I en god bolognese skal der hรฆldes tรธr hvidvin som Chardonnay i - ikke rรธdvin.
I desserter som rande derimod mรฅ man godt give den gas med en lidt sรธdere hvidvin, blot det bliver balanceret med friske, syrlige frugter.
3. Mariner med vin
Du fรฅr bรฅde mรธrt kรธd og dejlig smag, nรฅr du marinerer i vin blandet med olie og andre krydderier. Her er tommelfingerreglen, at grรธntsager og lyst kรธd som gris, kylling og fisk skal marineres i hvidvin, mรธrkt kรธd som vildt og okse skal marineres i rรธdvin.
4. Byt aldrig hvid med rรธd
Fรธlger du en opskrift, som krรฆver hvidvin, skal du aldrig erstatte den med rรธdvin. De to vine virker forskellige. Hvor hvidvinen kan reduceres (koges ind) uden at blive bitter, vil rรธdvinens bitterhed tage over, nรฅr du reducerer fonden eller saucen til under det halve.
Og omvendt: Krรฆver retten rรธdvin, vil hvidvinens syrlighed ikke kunne erstatte den mere krydret smag, som rรธdvinen giver.
5. Brug resterne
Til sidst et godt rรฅd til dig, der har holdt fest og stรฅr med forskellige vinslatter i flaskerne, som du ved, du ikke fรฅr drukket i lรธbet af de nรฆste tre dage. Hรฆld vinen i isterningbakken eller i en isterningpose, og frys den ned. Pรฅ den mรฅde vil du altid have en slat vin til din madlavning.
Opskrifter med vin
Coq au vin
Hvidvin med rabarber med masser af is og mynte
Fisk i fad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Janni
Faldt lige over din artikel her og undrer mig over at du skriver der skal hvidvin i bolognese og bestemt ikke rรธdvin. Nรฅr selvsamme side (Holger) har en bolognese med rรธdvin ๐ har lavet Holgers bolognese MANGE gange nu og den er fantastisk. Men jeg er nysgerrig efter at hรธre hvem af jer, der egentlig har ret - hvis I kan blive enige om det? ๐