Vin i mad kan gøre hele retten mere duftende og velsmagende, men hvilke vin skal man vælge? Og hvad gør jeg med resterne? Her er fem gode tips.
Vin i mad er slet ikke at foragte. Hvem kan ikke lide en simreret, hvor kød og grøntsager har ligget i timevis og suget smag til sig fra hinanden og fra vinen? Eller en dampet fisk i hvidvin? Som krydderi og smagsgiver kan vin og andre alkoholiske drikke bare noget som ingen andre ingredienser. Det giver et syrligt og/eller krydret spark til mange retter og en skøn aroma.
Men det er ikke uden betydning, hvilke vin du vælger at bruge i din fond, simreret eller fiskeret. Og da der er en verden af vine, er det svært at navigere i. En rødvin kan løfte retten, men den kan også smadre smagen, hvis den er for sød, tung eller tør. Derfor får du fem tips til at bruge vin i mad - så skulle det ikke gå helt galt.
1. Balance er vigtig
Alkohol som øl og vin tilsætter smag i en ret. Og den grundlæggende smag af den alkoholiske drik, du vælger at hælde i din mad, bevares, hvis retten ikke har bulderkogt. Derfor nytter det ikke noget at hælde en meget tung og krydret rødvin i en simreret, hvor man gerne skulle kunne smage de andre ingredienser.
En balanceret rødvin som Merlot eller Pinot Noir, der ikke er tung eller meget tør, er derfor bedst. Det betyder, at du sagtens kan bruge en drikkebar vin til en halvtredser i din mad. Hold dig fra de tunge vine med et højt indhold af garvesyre.
2. Tør eller sød hvidvin
Typisk bruger vi citronsaft til de fleste fiskeretter. En god, tør hvidvin som Sauvignon Blanc eller den friske Pinot grigio giver samme effekt som syren fra citronen men en større aroma og bedre konsistens. Da fisk ofte er fede i smagen, skal hvidvinen helst være temmelig syrlig for at balancere smagen.
I en god bolognese skal der hældes tør hvidvin som Chardonnay i - ikke rødvin.
I desserter som rande derimod må man godt give den gas med en lidt sødere hvidvin, blot det bliver balanceret med friske, syrlige frugter.
3. Mariner med vin
Du får både mørt kød og dejlig smag, når du marinerer i vin blandet med olie og andre krydderier. Her er tommelfingerreglen, at grøntsager og lyst kød som gris, kylling og fisk skal marineres i hvidvin, mørkt kød som vildt og okse skal marineres i rødvin.
4. Byt aldrig hvid med rød
Følger du en opskrift, som kræver hvidvin, skal du aldrig erstatte den med rødvin. De to vine virker forskellige. Hvor hvidvinen kan reduceres (koges ind) uden at blive bitter, vil rødvinens bitterhed tage over, når du reducerer fonden eller saucen til under det halve.
Og omvendt: Kræver retten rødvin, vil hvidvinens syrlighed ikke kunne erstatte den mere krydret smag, som rødvinen giver.
5. Brug resterne
Til sidst et godt råd til dig, der har holdt fest og står med forskellige vinslatter i flaskerne, som du ved, du ikke får drukket i løbet af de næste tre dage. Hæld vinen i isterningbakken eller i en isterningpose, og frys den ned. På den måde vil du altid have en slat vin til din madlavning.
Opskrifter med vin
Coq au vin
Hvidvin med rabarber med masser af is og mynte
Fisk i fad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Janni
Faldt lige over din artikel her og undrer mig over at du skriver der skal hvidvin i bolognese og bestemt ikke rødvin. Når selvsamme side (Holger) har en bolognese med rødvin 🙂 har lavet Holgers bolognese MANGE gange nu og den er fantastisk. Men jeg er nysgerrig efter at høre hvem af jer, der egentlig har ret - hvis I kan blive enige om det? 🙂