Varmluft er en smart indstilling på ovnen, men det er ikke altid lige godt at bruge den. Her er fakta om, hvad det er og hvornår du skal bruge varmluft.
Varmluft er en super fidus, når der skal flere bageplader i gang på samme tid i ovnen. Det betyder, at alt får lige meget varme, så man undgår, at kartoflerne på pladen under stegen bliver halvrå.
Det er ikke i alle situationer, at varmluft er godt, så derfor har vi lavet en guide til indstillingen.
Når du har læst den, ved du, hvad varmluft helt konkret er, og hvordan du bruger indstillingen korrekt, så dit bagværk eller mad bliver stegt og bagt præcis, som du ønsker det.
Hvad er varmluft?
Du har sikkert lagt mærke til, at ovnen larmer mere, når den er sat til varmluft, end når det blot er over- eller undervarme.
Det skyldes en lille ventilator eller vifte, der sidder bagerst i ovnen og drejer rundt for at fordele den varme luft - deraf navnet.
Symbolet på ovnknappen forestiller også en lille ventilator, så det er let at genkende.
Maden i ovnen får altså samme mængde varmen, uanset om de står på nederste eller øverste bageplade.
Da varme stiger til vejrs, er det en skidt ide at bruge almindelig over- og undervarme, hvis du har flere plader.
Det betyder nemlig, at den nederste ikke får lige så meget varme som den øverste.
Hvad kan man bruge det til
Det korte svar er: alt. Der er dog visse retter, som ikke er glade for varmluft. Eksempelvis franskbrød og andre brød får en mere sprød skorpe, men det kan også blive mere tørt, når varmen blæser rundt om det.
Følger du en opskrift, hvor du skal skrue ovnen op på 200 grader, skal du trække ca. 10 procent fra, hvis du bruger varmluft - det vil sige 180 grader i stedet.
Indstiller du bage- og stegetiden korrekt, skal din mad i ovnen i lige lang tid, om det er almindelig varme eller varmluft.
Selvom du kan have flere bageplader af gangen i en varmluftsovn, skal du holde øje med, at luften kan cirkulere ordentligt. Det betyder, at de ikke må stå for tæt.
Den mad, der er placeret på bagepladerne, skal også helst anbringes nogenlunde ensartet for at at få samme mængde varme.
Hvad er den ikke god til
Brød, der er lavet på en temmelig tør dej som rugbrød, har det ikke godt med varmluft.
Skorpen bliver godt nok fin sprød, men brødet risikerer at blive mere tørt end med kombinationen af over- og undervarme.
Småkager, der skal spises her og nu, kan sagtens blive gode med varmluft, men skal de gemmes og spises senere, vil de holde sig mere sprøde, når de er bagt med den traditionelle varme. Det gælder eksempelvis cookies og brunkager.
En pizza og en tærte bliver ekstra god, når du bruger undervarme ved høj temperatur.
Vælger du den varme luft, kan det være svært at få bunden sprød, men mindre du har en indstilling, der både giver undervarme og varmluft.
Og husk at holde ovnen ren, da den varmer mindre, hvis den er fedtet indeni. Du finder en guide til rengøringen her: Så nemt rengør du en ovn
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kirsten Lisbeth Ladegaard
Hej. Hvilke forskellige olier er bedst at ha som basis grundsten i køkkenet, hvis man gerne vil lave forskellige salater.
Djana
Hjemmesiden er ustabil. 🤔
Holger Rørby Madsen
Hej Djana
Tak for det - hvad er det præcist du oplever? Så kan jeg få det fikset 🙂
Alt det bedste
Holger