• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Varmluft - hvornår skal du bruge den i ovnen?

Varmluft - hvornår skal du bruge den i ovnen?

Varmluftsovn
Del gerne:
14
SHARES
FacebookMessenger14PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  18. maj 2024 - Udgivet:  1. april 2021

Varmluft er en super fidus, når der skal flere bageplader i gang på samme tid i ovnen. Det betyder, at alt får lige meget varme, så man undgår, at kartoflerne på pladen under stegen bliver halvrå.

Det er ikke i alle situationer, at varmluft er godt, så derfor har vi lavet en guide til indstillingen.

Når du har læst den, ved du, hvad varmluft helt konkret er, og hvordan du bruger indstillingen korrekt, så dit bagværk eller mad bliver stegt og bagt præcis, som du ønsker det.

Hvad er varmluft?

Du har sikkert lagt mærke til, at ovnen larmer mere, når den er sat til varmluft, end når det blot er over- eller undervarme.

Det skyldes en lille ventilator eller vifte, der sidder bagerst i ovnen og drejer rundt for at fordele den varme luft - deraf navnet.

Symbolet på ovnknappen forestiller også en lille ventilator, så det er let at genkende.

Maden i ovnen får altså samme mængde varmen, uanset om de står på nederste eller øverste bageplade.

Da varme stiger til vejrs, er det en skidt ide at bruge almindelig over- og undervarme, hvis du har flere plader.

Det betyder nemlig, at den nederste ikke får lige så meget varme som den øverste.

Hvad kan man bruge det til

Det korte svar er: alt. Der er dog visse retter, som ikke er glade for varmluft. Eksempelvis franskbrød og andre brød får en mere sprød skorpe, men det kan også blive mere tørt, når varmen blæser rundt om det.

Følger du en opskrift, hvor du skal skrue ovnen op på 200 grader, skal du trække ca. 10 procent fra, hvis du bruger varmluft - det vil sige 180 grader i stedet.

Indstiller du bage- og stegetiden korrekt, skal din mad i ovnen i lige lang tid, om det er almindelig varme eller varmluft.

Selvom du kan have flere bageplader af gangen i en varmluftsovn, skal du holde øje med, at luften kan cirkulere ordentligt. Det betyder, at de ikke må stå for tæt.

Den mad, der er placeret på bagepladerne, skal også helst anbringes nogenlunde ensartet for at at få samme mængde varme.

Hvad er den ikke god til

Brød, der er lavet på en temmelig tør dej som rugbrød, har det ikke godt med varmluft.

Skorpen bliver godt nok fin sprød, men brødet risikerer at blive mere tørt end med kombinationen af over- og undervarme.

Småkager, der skal spises her og nu, kan sagtens blive gode med varmluft, men skal de gemmes og spises senere, vil de holde sig mere sprøde, når de er bagt med den traditionelle varme. Det gælder eksempelvis cookies og brunkager.

En pizza og en tærte bliver ekstra god, når du bruger undervarme ved høj temperatur.

Vælger du den varme luft, kan det være svært at få bunden sprød, men mindre du har en indstilling, der både giver undervarme og varmluft.

Og husk at holde ovnen ren, da den varmer mindre, hvis den er fedtet indeni. Du finder en guide til rengøringen her: Så nemt rengør du en ovn

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kirsten Lisbeth Ladegaard

    januar 02, 2024 at 6:34 pm

    Hej. Hvilke forskellige olier er bedst at ha som basis grundsten i køkkenet, hvis man gerne vil lave forskellige salater.

    Svar
  2. Djana

    august 17, 2021 at 5:21 pm

    Hjemmesiden er ustabil. 🤔

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 17, 2021 at 5:40 pm

      Hej Djana
      Tak for det - hvad er det præcist du oplever? Så kan jeg få det fikset 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her