• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Tyttebær - fakta og viden om de syrlige bær

Tyttebær - fakta og viden om de syrlige bær

Billede med tyttebær.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Når man siger tyttebær, er der to kvinder, som popper op i tankerne: Den ene er Tyttebær-Maja fra 'Emil fra Lønneberg', den anden Egtvedpigen.

Tyttebær har været brugt som tilbehør til mad og ingrediens i vin og øl i tusindvis af år i Norden. Da Egtvedpigen blev fundet nær Vejle, opdagede arkæologerne resterne af en barkspand med bundfald af øl lavet på tyttebær. Det er ca. 3.300 år gammel øl, så allerede dengang plukkede vi tyttebær.

Og Tyttebær-Maja? Ja, det siger sig selv. Den gamle kone i Astrid Lindgrens bøger har formentlig fået navnet, fordi hun var god til at lave tyttebærsyltetøj.

I Sverige menes bærrene at være afgørende for, at svenskerne fik vitaminer nok vinteren igennem. Den dag i dag er tyttebærsovs - på svensk: lingonsylt - fast tilbehør til traditionelle retter som svenske kødboller med kartoffelmos.

Selvsyltende bær

Når man laver syltetøj, behøver man ikke at tilsætte konserveringsmidler, der forlænger bærrenes holdbarhed. Deres høje indhold af den naturlige konserverende benzoesyre gør, at de kan holde sig i et lukket glas med vand op til et par år.

Det er også benzoesyren, som giver den bitre smag til bærret. Æblesyre og ravsyre står for den syrlige smag.

Tranebær har stort set samme indhold af det naturlige konserveringsmiddel, og de to bær ligner også hinanden en del.

Næringsindhold

Bærrene indeholder stoffer, der forhindrer bakterier i at sætte sig fast i blærens slimhinde, så de kan virke forebyggende overfor urinvejsinfektioner. Derudover indeholder de A-, C- og E-vitaminer samt kalium og Omega3-fedtsyrer.

Energi: 54 kalorier
Proteiner: 0,8 gram.
Kulhydrater: 10,3 gram.
Fedt: 0,5 gram.

Sæson

Planterne er meget lave, nærmest dværgvækst, da de kun bliver 20-30 centimeter høje. De vokser hovedsaligt i Nordsjælland og Jylland, og især er de glad for den jyske hede.

Bærrene er modne fra begyndelsen af august til begyndelsen af oktober. I slutningen af august er der ligefrem tyttebærweekend i Vest- og Midtjylland. Her åbnes plantager og heder undtagelsesvis op for bilkørsel, så folk kan komme ind og plukke de modne bær.

Opbevaring

Skal du bruge tyttebær indenfor 14 dage, kan du opbevare dem i en lukket pose i køleskabet. De kan også fryses og opbevares i sin egen saft.

Det eneste du skal gøre for at konservere dem, er at hælde vand på en flaske eller i et patentglas sammen med bærrene, så holder de et år eller to.

Anvendelse

Tyttebærsyltetøj smager fortrinligt til pandekager og hjemmelavede vafler.

Saftevand af de små bær har en interessant smag a la tranebærjuice.

Kom friske tyttebær i en snaps og lad den trække i seks til otte uger, så har du en dejlig snaps til julefrokosterne.

Du kan også komme de friske bær let knuste i dejen til dit brød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her