• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Torskerogn på dåse (hvor sundt er det egentlig?)

Torskerogn på dåse (hvor sundt er det egentlig?)

Torskerogn på dåser
Torskerognen til venstre indeholder 76 procent rogn dels fra torsk, dels fra rødspætter, Dåserne med Bornholms rogn til højre indeholder 65 procent torskerogn. Foto Karen Seneca/Madensverden.dk.

Opdateret:  16. maj 2024 - Udgivet:  2. marts 2023

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Torskerogn er generelt en sund spise lige som de fleste andre fiskeprodukter. Men gælder det også for dåse-rogn? Tjek det samt indhold i forskellige mærker.
  2. Vitaminer og det sunde fedt
  3. Rogn er ikke bare torskerogn
  4. Indhold af rogn i produkterne

Torskerogn er generelt en sund spise lige som de fleste andre fiskeprodukter. Men gælder det også for dåse-rogn? Tjek det samt indhold i forskellige mærker.

Torskerogn på dåse kender vi alle sammen. Den firkantede blok ligner ikke noget, der kommer fra en fisk. Den lugter heller ikke "fisket", og den kan skæres i fine skiver, som passer nøjagtigt til et halvt stykke rugbrød.

Vi ved, at fisk er sundt - rogn ditto. Men hvor mange vitaminer og Omega-3 fedtsyrer bevares, når torskerogn pakkes ned i en dåse? Og er det ligegyldigt, hvilke dåserogn vi køber? Disse spørgsmål får du svar på her.

Vitaminer og det sunde fedt

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser ca. 350 gram fisk om ugen - mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Her tæller torskerogn også med i regnskabet som en halvfed fisk.

Indholdet af vitaminer og mineraler svinger selvfølgelig alt efter, hvilket produkt vi køber. I nogle dåser er det kun lidt over halvdelen af indholdet, der rent faktisk er rogn.

Men generelt er torskerogn en sund spise - også fra dåse.

Hvis du vælger en med et højt indhold af rogn (se listen nederst), får du både mange proteiner, de sunde Omega-3 fedstyrer samt B12-, D- og E-vitaminer.

Udover det vil du få en god dosis magnesium, calium, jod og selen.

Rogn er ikke bare torskerogn

Hvis du skal have 100 procent rogn, skal du købe de såkaldte bukser - altså røget eller rå torskerogn og lave en dejlig smørrebrødsmad som her:

Kogt torskerogn med mayo, radiser og citron

Men der er ikke sæson året rundt, så du kan med fordel spise konservesrogn i stedet.

Alle dåserne er tilsat diverse ingredienser, det kan fortykningsmidler, olie, tomatkoncentrat og/eller krydderier.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle dåser med rogn, der indeholder rogn fra selve torsken, for eksempel oplyser Amanda, at der er ising- og sej-rogn i deres 'Frokost rogn'.

Her er en liste over vilkårligt udvalgte konserves-rogn, hvor du kan se dels kalorie-indholdet, dels hvor mange procent rogn der er i dåsen.

Kalorieindholdet i dåse-rogn er generelt ikke højere end i frisk eller røget rogn.

Rogn på dåser.
Xtra Rogn fra Coop indeholder kun 55 rogn. Resten er vand, kartoffelstivelse, rapsolie, salt, kartoffelfibre, fortykningsmidler, maltodextrin og tomatpure. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

Indhold af rogn i produkterne

Amanda luksusrogn: 76 procent rogn, 100 kalorier.

Coop Luxus Rogn: 76 procent rogn fra rødspætter og torsk, 120 kalorier.

Bornholms luksusrogn tilført Omega-3: 76 procent, 99 kalorier.

Nexø Luksusrogn: 75 procent rogn, 108 kalorier.

Bornholms MSC torskerogn: 65 procent torskerogn, 118 kalorier.

Extra rogn: 55 procent rogn, 85 kalorier.

Vores rogn: 55 procent rogn. 87 kalorier.

Amanda Frokost rogn: 55 procent rogn fra ising, sej og hoki, 109 kalorier.

Rema1000 Rogn: 55 procent fiskerogn, 88 kalorier.

Se også disse artikler:

Er makrel i tomat sundt?

Alt om tun på dåse (fakta, opskrifter og smagstest)

Stenbiderrogn - fakta om de danske caviar

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Henrik

    juli 23, 2024 at 7:29 pm

    amanda torskerogn (skal være den lysseblå) smager godt ristet på toastbrød med mayo på men skal de steges i olie eller smør har prøvet bægge dele med ved ikke hvad der er mest sundt

    Svar
  2. Christel

    marts 05, 2023 at 8:24 pm

    Har netop åbnet en dåse Bornholms Torskerogn MSC-mærket. Kun 55 % (ikke 65) rogn - virkelig en kedelig omgang

    Svar
  3. Michael J

    august 08, 2022 at 2:50 pm

    Husk at det faktisk er kilokalorier og ikke bare kalorier. Der er en faktor 1000 til forskel.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her