Støbejernspander kan bare noget, de andre pander ikke kan helt så godt. Men du skal passe på din pande, så den bliver ved med at være toppen.
Støbejernspander kan følge dig hele livet. Ja, de kan endda gå i arv, da de har en holdbarhed, der er længere end nogle andre køkkenredskaber.
Måsker er det derfor, at nogle mennesker nærmest har et religiøst forhold til deres støbejernspander? De bryder sig ikke om teflon eller stål, det skal være jern og kun deres helt egen jern-stegepande.
Du kan få støbejernspander med eller uden emalje. De emaljerede pander er glatte, hvor de andre har en mere ru overflade. Begge er eminente til at holde på varmen og fordele den jævnt, men der er forskel på, hvordan du skal varme dem op og vaske dem.
Fælles for dem er, at du ikke skal bruge metalskeer og paletknive, men køkkenredskaber lavet af træ, silikone eller plastik.
Sådan skal du bruge stegepanderne
100 procent støbejern: Denne pande skal helst skrues helt, når du kommer den på kogepladen. Herefter kommer du smør eller olie på, skruer ned til medium varme, før du kommer bøffen - eller anden mad - på panden.
Emaljeret støbejern: Varm panden langsomt op i fem til 10 minutter, før du bruger den, så den ikke får "temperaturchok".
En af de helt smarte tricks ved at bruge støbejern er, at du kan stege kød på panden og derefter komme panden i ovnen, så det kan stege færdig der.
Sådan vasker du din stegepande af støbejern
Støbejernspander i 100 procent støbejern tåler ikke sæbe, men skal blot vaskes af i varmt vand, når den er helt kold. Det er meget vigtigt at huske.
Den emaljerede støbejernspande kan godt tåle opvaskesæbe, så her kan du vaske med varm vand og sæbe.
For begge gælder det, at de kan stå i blød natten over, hvis der er rester fra maden, der er svære at få vasket af. Er det helt håbløst, kan du hælde vand og salt i panden og koge det et par minutter. Opvaskemaskiner og støbejern er ikke venner.
Vedligeholdelse af støbejernspande
Om det er en gryde eller en pande i støbejern, du skal bruge for første gang, skal du vaske den godt i varmt vand og tørre den af.
Så smører du den ind i en neutral madlavningsolie og lader den tørre, gerne nogen dage forinden så olien trænger ind. Du kan for eksempel bruge et stykke køkkenrulle til at smøre med.
Herefter gentager du det de næste fem til ti gange, så er du nogenlunde sikker på, at din pande ikke brænder på.
En gang i mellem giver du igen din støbejernspande en tur med olie, så olien kan stå og trænge ind et par dage, før du bruger den igen.
Og husk også: Du skal altid tørre den helt af, ellers risikerer du, at den ruster.
Se vores opskrifter på mad, som laves i en støbejernspande:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: