• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Støbejernspander - anvendelse, vask og tips

Støbejernspander - anvendelse, vask og tips

billederesultat for støbejernspander
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Støbejernspander kan bare noget, de andre pander ikke kan helt så godt. Men du skal passe på din pande, så den bliver ved med at være toppen.

Støbejernspander kan følge dig hele livet. Ja, de kan endda gå i arv, da de har en holdbarhed, der er længere end nogle andre køkkenredskaber.

Måsker er det derfor, at nogle mennesker nærmest har et religiøst forhold til deres støbejernspander? De bryder sig ikke om teflon eller stål, det skal være jern og kun deres helt egen jern-stegepande.

Du kan få støbejernspander med eller uden emalje. De emaljerede pander er glatte, hvor de andre har en mere ru overflade. Begge er eminente til at holde på varmen og fordele den jævnt, men der er forskel på, hvordan du skal varme dem op og vaske dem.

Fælles for dem er, at du ikke skal bruge metalskeer og paletknive, men køkkenredskaber lavet af træ, silikone eller plastik.

Sådan skal du bruge stegepanderne

100 procent støbejern: Denne pande skal helst skrues helt, når du kommer den på kogepladen. Herefter kommer du smør eller olie på, skruer ned til medium varme, før du kommer bøffen - eller anden mad - på panden.

Emaljeret støbejern: Varm panden langsomt op i fem til 10 minutter, før du bruger den, så den ikke får "temperaturchok".

En af de helt smarte tricks ved at bruge støbejern er, at du kan stege kød på panden og derefter komme panden i ovnen, så det kan stege færdig der.

Sådan vasker du din stegepande af støbejern

Støbejernspander i 100 procent støbejern tåler ikke sæbe, men skal blot vaskes af i varmt vand, når den er helt kold. Det er meget vigtigt at huske.

Den emaljerede støbejernspande kan godt tåle opvaskesæbe, så her kan du vaske med varm vand og sæbe.

For begge gælder det, at de kan stå i blød natten over, hvis der er rester fra maden, der er svære at få vasket af. Er det helt håbløst, kan du hælde vand og salt i panden og koge det et par minutter. Opvaskemaskiner og støbejern er ikke venner.

Vedligeholdelse af støbejernspande

Om det er en gryde eller en pande i støbejern, du skal bruge for første gang, skal du vaske den godt i varmt vand og tørre den af.

Så smører du den ind i en neutral madlavningsolie og lader den tørre, gerne nogen dage forinden så olien trænger ind. Du kan for eksempel bruge et stykke køkkenrulle til at smøre med.

Herefter gentager du det de næste fem til ti gange, så er du nogenlunde sikker på, at din pande ikke brænder på.

En gang i mellem giver du igen din støbejernspande en tur med olie, så olien kan stå og trænge ind et par dage, før du bruger den igen.

Og husk også: Du skal altid tørre den helt af, ellers risikerer du, at den ruster.

Se vores opskrifter på mad, som laves i en støbejernspande:

Svinemørbrad med honning

4.6 fra 33 stemmer
Opskrift på lækker svinemørbrad med honning og soja. Mørbraden kan enten grilles eller pandesteges, og glaseres med honning og soja.
Gå til opskrift
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja

Cote de boeuf (opskrift til grill, pande og ovn)

4.6 fra 22 stemmer
Cote de boeuf er en udskæring til bøf, og i denne opskrift kan du se hvordan den tilberedes i grill, på pande eller i ovn. En komplet guide.
Gå til opskrift
billederesultat for cote de boeuf

T-bone steak

4.9 fra 16 stemmer
Opskrift på hvordan du steger en T-bone steak. En t-bone består af oksetyndsteg på den ene side af benet, og mørbrad på den anden side.
Gå til opskrift
billederesultat for T-bone steak

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften
Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her