• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Spiselige blomster - tjek hvilke du kan spise

Spiselige blomster - tjek hvilke du kan spise

Spiselige blomster pรฅ chokolademousse
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  20. juni 2023 - Udgivet:ย  21. juni 2020

Indhold

  1. Spiselige blomster er blevet et hit. Men kun fรฅ blomster er dokumenteret uskadelige. Her kan du se, hvilke du kan spise, og hvilke du bรธr holde dig fra.
  2. Spis bare disse blomster
  3. Dem bรธr du undgรฅ

Spiselige blomster er blevet et hit. Men kun fรฅ blomster er dokumenteret uskadelige. Her kan du se, hvilke du kan spise, og hvilke du bรธr holde dig fra.

Spiselige blomster ser fantastisk ud i en salat eller som pynt pรฅ desserter og forretter. De seneste ti รฅr er det blevet populรฆrt at dekorere med de smukke blomsterhoveder, men ikke alle er lige gode at spise.

Og mange af dem er ikke engang tilstrรฆkkelig viden, om. Derfor er det bedst at sikre sig, inden man fรธlger trenden og drysser smukke blomster ud over sin dessert eller hovedret.

Vi har lavet en guide til spiselige - og uspiselige - blomster, der typisk gror herhjemme. Den dรฆkker ikke samtlige blomster i Danmark, da der ikke er forsket i alle planters mulige indhold af skadelige indhold.

Spis bare disse blomster

Blomsterkarse: Eller tallerkensmรฆkker som vi ogsรฅ kalder den, er endnu en kรธn blomst, som ifรธlge Fรธdevareministeriet er harmlรธs at spise. Smagen er temmelig skarp, sรฅ den passer bedre til salater og som pynt pรฅ skaldyrsretter end som dekoration pรฅ kager.

Blomster fra fuglegrรฆs: Hvide, smรฅ, kรธnne blomster som kan pryde forretter og salater. De indeholder Oxalsyre og nitrat lige som rabarber, men bruges de i begrรฆnsede mรฆngder, er de ikke skadelige at spise.

Roser: Hvis du kan nรฆnne at spise havens store stjerne, kan du sagtens spise lรธs af rosens kronblade. De har vรฆret brugt i tusinder af รฅr i rosenvand, som ofte tilsรฆttes desserter og kager i Mellemรธsten. Bladene kan bรฅde kandiseres og spises rรฅ i kolde retter og desserter.

Kronokseรธje: Dette er en af de spiselige blomster, dog er selve midten ret bitter, derfor vil jeg anbefale, at I kun bruger selve kronbladene som pynt eller ingrediens. Blomsterne indeholder K-vitaminer.

Syrener: Er der en skรธnnere majblomst end syrener? Duften er sรธd og besnรฆrende, smagen meget neutral. Da der ikke er lavet ordentlig forskning om blomstens indhold af stoffer, er det bedst blot at bruge syrenerne som pynt - ikke kandiseret eller som del af en ret.

Stedmoderblomster: Disse blomster er forรฅrsbebudere, som findes i alverdens farver. Da de ikke indeholder skadelige stoffer kan de sagtens anvendes som pynt pรฅ maden.

Faktisk skal et menneske pรฅ 70 kilo spise mere end 100 gram af blomsten og planten, fรธr de fรฅr for meget af stoffet methylsalicylat, der findes i den lille blomst. OBS: En mindre gruppe af asmatikere kan vรฆre overfรธlsomme overfor blomsten.

Gederams: Smรฅ, kรธnne, lilla blomster, som smager bedst, hvis man plukker dem, nรฅr blomsterne ikke er sprunget helt ud. De smรฅ blomsterknopper kan bรฅde bruges i kolde og varme retter, men Fรธdevareministeriet anbefaler, at man kun spiser dem i smรฅ mรฆngder.

Morgenfrue: Stรฆrke solskinsfarvede blomster der ser yndige ud i retter, men brug kun selve kronbladene. Midten af blomsten kan vรฆre bitter.

Hyldeblomster: Disse kan sagtens spises og drikkes - tรฆnk blot pรฅ hyldeblomstsaft. Se ogsรฅ opskriften pรฅ friterede hyldeblomster.

Violer: En af de blomster der har vรฆret brugt i madlavning i mange hundrede รฅr. Kandiserede violer var et hit i 70'ernes Danmark, men er gledet mere og mere ud.

Det er synd, for den aromatiske blomst klรฆder for eksempel vaniljeis' mere milde smag og duft. Du kan nemt lave violsukker ved at blende sukker og violens blomster i mรฅlestoksforholdet 1:1.

Lavendel: Blomsterne har en meget karakteristisk duft, som mange nok forbinder med sรฆbe. Men de kan tilfรธre en fin smag i for eksempel snaps, honning og sirup, som man nemt kan lave selv. Stรฆrkest er smagen, hvis lavendel plukkes, lige fรธr de springer ud.

Bellis: I stedet for at kรธre dem over med grรฆsslรฅmaskinen, nรฅr du slรฅr grรฆs, kan du plukke de smรฅ blomsterhoveder og bruge dem som dekoration i maden. De spiselige blomster kan ogsรฅ bruges i teen.

Asters: Blomsterne findes i en masse, herlige farver. Skal du bruge dem som spiselige blomster, anbefaler jeg, at du kun tager selve kronbladene.

Det ser festligt ud med de aflange, kulรธrte kronblade drysset ud over en kold ret. Du kan ogsรฅ bruge hele blomster som pynt pรฅ toppen af en lagkage dรฆkket af fondant.

Tatar serveret med blomster.
Det er ikke kun i desserter og kager, blomster gรธr undervรฆrker som dekoration. Her er det en tatar, som er anrettet med smรฅ, kรธnne blomster. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

Dem bรธr du undgรฅ

Liljekonval: Yndige ser de ud, men den lille blomst er giftig og kan bรฅde give diarrรฉ, kvalme og opkastning. Desuden kan den pรฅvirke hjertet, sรฅ hold dig fra den.

Rhododendron: Lad blomsterne blive pรฅ busken og nyd synet i stedet for at spise dem. Selvom det er sjรฆldent, at der opleves forgiftninger, kan blomsterne give en brรฆndende fornemmelse i munden, opkastning, diarrรฉ og muskelsvaghed.

Ranunkel: Den er i familie med smรธrblomsten, men trods mejerinavnet er ranunkel en dรฅrlig ide at sรฆtte til livs. De kan nemlig give irritation i hud og slimhinder, oplyser Sundhed.dk.

Rรธllike: Denne blomst indeholder blandt andet thujon, som kan skade vores nervesystem. Man skal dog have mere end en blomst eller to for at tage skade. Blomsten kan dog ogsรฅ give forgiftning-symptomer, sรฅ der er ikke grund til at spise den, nรฅr der er sรฅ mange andre kรธnne spiselige blomster.

Gyvel: En giftplante, der ikke bรธr spises. Indeholder en rรฆkke giftige stoffer som isoflavoner og quinolizidinalkaloidet. Hvis det alligevel sker, at man eller ens barn spiser af de smukke, gule blomster, bรธr man sรธge lรฆge.

Lรฆgeoksetunge: Fรธdevareministeriet frarรฅder denne blomst, da den indeholder stoffer, som dels er krรฆftfremkaldende, dels kan skade menneskers DNA.

Slangehoved: Ligesom med lรฆgeoksetunge indeholder almindelig slangehoved stoffer, som kan skade menneskers DNA og vรฆre krรฆftfremkaldende.

โ€‹Prikbladet perikon: Planten inklusiv blomsterne indeholder stoffer, der gรธr, at man kan fรฅ eksem, hvis man opholder sig i solen umiddelbart under eller efter at have spist blomsterne. Derudover kan det skade synet.

Smalfliget flรธjlsblomst: Der er ikke nok viden om denne blomsts indhold af eventuelle skadelige stoffer, derfor frarรฅdes det at spise den.

โ€‹โ€‹Gul snerre: I fรธlge Fรธdevareministeriet giver den gule snerle "anledning til sundhedsmรฆssig bekymring". Der er dog ikke nok viden om skadeligheden, sรฅ man frarรฅdes at spise sรฅvel blade som blomster derfra.

Kilder: Fรธdevareministeriet, vildmad.dk, sundhed.dk, DTU Fรธdevareinstituttet og Giftlinjen pรฅ Bispebjerg Hospital.

Lรฆs mere her:

  • Kandiserede blomster - sรฅ nemt kan du gรธre det
  • 5 opskrifter pรฅ desserter med hyldeblomster
  • Lavendelsukker lavet pรฅ kun fem minutter
  • Hjemmebagt rosenbrรธd
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og sรฅ er hun en รฆgte madnรธrd, som elsker at eksperimentere i kรธkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lรฆkker opskrift pรฅ japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud pรฅ aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressing

Billede af sรธnderjysk stang.

Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift pรฅ lรฆkre sommerretter)โ†’ Se opskriften
Billede af sรธnderjysk stang.
Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)โ†’ Se opskriften
jordbรฆrcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbรฆrcrumble - opskrift med jordbรฆr, kokos og hvid chokoladeโ†’ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og festโ†’ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift pรฅ gammeldags pandekagedejโ†’ Se opskriften
Super sprรธde ciabattabrรธd, der er klassiske madbrรธd fra Italien. Brรธdene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrรธdene. Opskirften giver disse tre lรฆkre brรธd. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrรธd med store huller - italiensk ciabatta uden รฆltningโ†’ Se opskriften
billede med mรธrbrad frikasse
Mรธrbrad frikassรฉโ†’ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskaฬŠl med oksekรธd i ovn
Fyldt spidskรฅl med oksekรธdโ†’ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbรฆr
Stor bradepandekage med jordbรฆr - opskrift til mangeโ†’ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressingโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her