• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Rosenvand til kager og brød - fakta og opskrift

Rosenvand til kager og brød - fakta og opskrift

Kage med rosenvand
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. februar 2022 - Udgivet: 25. april 2021

Rosenvand er en delikat smagsgiver til konfekt, glasur og kager. Se, hvad det er, hvad det bruges til, og hvordan du selv laver det af roser.

Rosenvand kender vi især fra rosenbrød. De flade stykker brød lavet af en almindelig gærdej eller wienerbrødsdej med et glasurlag bestående af flormelis og rosenvand.

Disse kager - eller brød - kom til i 1800-tallet, hvor man dryssede brødstykker med sukker og stænkede dem med rosenvand.

Og hvad er det så? Det er lige præcis det, navnet antyder: Vand og roser. Denne blanding kan også bruges til huden, men tilsat citron og sukker bliver det ekstra godt til søde sager.

Man koger rosenblade i vand, hælder det på flaske, og så har man en duftende, aromatisk essens til at dryppe ud over kager eller blande i marcipan og glasur.

Roser verden rundt

Herhjemme er det ikke så ofte, at vi bruger rosenvand i eller på vores kager. Men i Asien, Mellemøsten, Tyrkiet og Nordafrika er det en almindelig ingrediens i bagværk og desserter.

Turkish Delights er Tyrkiets (og Grækenlands) mest berømte slik, og de er ofte tilsat rosenvand.

Den indiske drik orchata indeholder mandelmælk, sukker og rosenvand, og i Iran har de ligefrem en kendt kærlighedskage med det duftende vand.

Basbousa er en kendt kage i de arabiske lande. Den stammer fra Egypten, men er meget populær i hele regionen. Når du smager den, forstår du hvorfor:

Basbousa

5 fra 3 stemmer
Basbousa er en arabisk kage med kokos og yoghurt. En traditionel dessert fra Mellemøsten, der er fuld af smag og supernem at lave.
Gå til opskrift
Basbousa - arabisk kage

Selvom vi ikke har den store tradition for rosenvand, kan jeg anbefale, at du begynder at eksperimentere lidt med smagen.

Brug for eksempel et par dråber i marengs, hjemmelavet konfekt eller vaniljeis.

Du kan også bage de traditionelle, danske rosenbrød med glasur tilsat rosenvandet.

Duften og smagen er meget fin, blot skal man være forsigtig med mængden, så det ikke føles, som om man får en hel blomsterhave i munden.

Sådan finder du - eller laver - rosenvand

Du kan købe rosenvand i helsebutikker, Matas-butikker, specialforretninger og på nettet. Det koster som regel ikke mere end 30 kroner for en lille flaske.

Har du mod på det, kan du sagtens lave det selv. Alt det kræver, er såmænd en masse usprøjtede rosenblade. Sådan gør du:

Kom rosenblade i en gryde og dæk dem med vand. Kog rosenbladene og lad dem simre, til de bliver grå i farven. Hæld så citronsaft ned i kogevandet, hvorefter farven forvandler sig til lyserød.

Si bladene fra, hæld rosenvandet tilbage i gryden og kog op med sukker, hvis du vil gemme det mere end et par dage. Til sidst hældes vandet på en skoldet flaske skyllet med Atamon.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Schamilla Godtschalk

    november 10, 2023 at 1:47 pm

    Leder efter en gammel opskrift på marcipan småkager. Det opskrift fra ib skåårup. År 1616. Opdateret i 1966 af skalks forlag.opskrift. Det. Er rosenvand , sødemiddel, æggehvide, og marcipan. Drys koriander els stjernernes, el kanel. Samt æggehvide først når de skåret ud som lille småkage pensel og drys sådan mens det. Og bag ved 180.q0.qw minut alm ovn

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her