Rosenbrød er en traditionel dansk kage med glasur tilsat rosenvand. Det giver en fin, lettere parfumeret smag, som harmonerer med gærdejen.
Rosenbrød har fået sit navn på grund af det rosenvand, der blandes i glasuren. Det giver en let parfumeret smag, som passer godt til den enkle gærdej.
Så vidt jeg kan researche mig frem til, stammer kagen fra 1800-tallet, hvor man bagte en gærdej og smurte glasur på, mens den stadig var lun.
Her er princippet det samme. Dog har jeg valgt at rulle dejen ud og smøre remonce i midten, så der kommer ekstra sødme i brødene.
Dem, vi køber hos bageren, er ofte flade, men traditionelle rosenbrød må godt hæve og have mere fylde.
Opskrift på gammeldags rosenbrød
Rosenbrød
Ingredienser
- 40 gram gær
- 150 gram smør - smeltet
- 2,5 dl mælk
- 1 stk æg - plus et æg til pensling
- 550 gram hvedemel
- 30 ml sukker - svarer til 2 spsk.
- 1 nip salt
Remonce
- 50 gram smør - stuetemperatur
- 50 gram sukker
- 1 tsk kardemomme
Glasur
- 200 gram flormelis
- 1 spsk rosenvand
- frugtfarve - rød
- vand - kogende
- pynt - for eks. frysetørrede hindbær
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde på medium varme.
- Hæld mælken i gryden og tag den af varmen.
- Når blandingen er fingervarm, rører du gæren i.
- Tilsæt nu sukker, salt, æg og 500 gram hvedemel. Rør godt rundt og ælt det sammen, når det er muligt. Det skal stadig være fugtigt og elastisk, når du sætter det til hævning.
- Lad dejen hæve i 40 minutter.
- Slå dejen ned og form den til to tykke pølser.
- Rul pølserne ud, så de bliver aflange og flade. Smør remonce ud på stykkerne. Remonce laves ved at piske smør, sukker og kardemomme sammen til en smørcreme.
- Fold nu dejen rundt om remoncen som om, du pakker en gave ind. Luk godt sammen og vend de flade brd, så sammenføjningerne vender nedad.
- Lad brødene hæve i 20 minutter. Pensel med et sammenpisket æg og bag i 20 minutter på 200 grader.
- Tag de flade, aflange brød ud af ovnen og lad dem køle ned.
- Rør glasuren sammen, begynd med lidt rosenvand og lidt kogende vand, så du kan smage lidt til, når du rører den. Kom også nogle dråber rød frugtfarve i glasuren.
- Når dine rosenbrød er lune, smører du glasuren ud over dem, drysser med det valgte pynt, og skærer kagerne ud i skiver å ca. fem cm. Velbekomme..
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tip
Når du smører glasuren på, mens brødet endnu er lunt, smelter det lidt ned i kagen, og det giver en skøn smag.
Vil du hellere have en mere dekorativ kage, kan du vente med at smøre glasur på, til brødene er køligere.
Rosenvandet er temmelig vigtig for smagen, så du må til en købmand eller grønthandler med rødder i Mellemøsten, her har de med garanti rosenvand.
Du kan også købe rosenvand til rosenbrød i for eksempel Matas, men her er det langt dyrere end hos grønthandleren.
Her kan man købe en flaske for ca. 15 kroner, og flasken rækker langt, da man sjældent bruger mange dråber ad gangen.
Se andre søde opskrifter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: