Fakta om te: Te er blevet drukket i flere tusind รฅr. Her kan du lรฆse om den varme drik, som bliver indtaget hver eneste dag af millioner verden over.
Te er trรธstende, lรฆskende og et begreb, der dรฆkker over utallige variationer, sรฅ nรฅr man skal skrive fakta om te, skal det med, at det er et vidt begreb. Dybest set dรฆkker ordet over varmt til kogende vand, der blandes med urter, blade, blomster rรธdder eller andre plantedele.
Over hele verden drikkes der te med eller uden koffein, urtebaseret eller blade fra tebuske, hvid eller sort. Englรฆnderne har for eksempel five o'clock tea, tyrkerne sรธdet, stรฆrk te fra Sortehavet og inderne deres chai. Faktisk er det den mest udbredte drik i verden. Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande, men vi drak te langt tidligere, end vi begyndte at brygge kaffe.
Selvom te er blevet en massebetegnelse for plantedele, der trรฆkker i kogende vand, er den autentiske te lavet af bladene fra "te-busken" Camellia Sinensis. Her kan man fรฅ forskellig smag alt efter, hvordan bladene behandles - og hvor tidligt de hรธstes. Nogle hurtige fakta om den rigtige te: Grรธn te laves af tรธrrede, hele blade, sort te er de tรธrrede, hele blade, som knuses og iltes, hvid te er baseret pรฅ friske blade fra buskene, som hรธstes inden buskene blomstrer.
Hvid te
Dette regnes for den fineste te, da det er den te, som er mindst forarbejdet og dyrest. Den stammer fra Kina, nรฆrmere bestemt Fujian-provinsen.
Lige inden bladene pรฅ tebusken begynder at folde sig ud, plukkes de til hvid te. Og det er kun ganske kort tid, man kan nรฅ at fรฅ fat pรฅ bladskuddene, inden de folder sig ud. Skuddene skal herefter visne naturligt, dampes og tรธrres, sรฅ de ender med en form som rosmarinblade.
Hvid te har det stรธrste indhold af de sunde antioxidanter, der blandt andet styrker vores immunforsvar. Den indeholder ogsรฅ aminosyrer, som virker beroligende. Da smagen er mild og behagelig, er den perfekt til iste.
Brygning: Du skal ikke bruge kogende vand til hvid te. En temperatur pรฅ 80 grader er optimal i forhold til at bevare smagen. Trรฆkketid: Syv minutter.
Kendte teer: Darjeeling, Ceylon, Jasmin, Pai Mu Tan.
Grรธn te
Ligesom med hvid te er grรธn te baseret pรฅ topskud fra tebusken, men i modsรฆtning til hvid te tager man ogsรฅ de รธverste udfoldede blade med, nรฅr man plukker til grรธn te. Efter plukning, tรธrrer de lidt, fรธr de dampes for at stoppe fermenteringen, ristes og rulles. Til sidst tรธrres de igen og sรฅ er de klar til at blive skibet videre til salg.
Den grรธnne te har ogsรฅ et hรธjt indhold af antioxidanter og siges at vรฆre utrolig sund og krรฆftforebyggende. Men fakta om te er, at der ikke er seriรธse studier, der viser, at den grรธnne - eller hvide - te ligefrem kan stoppe udviklingen af krรฆft.
Brygning: Vandtemperaturen skal vรฆre mellem 70 og 80 grader. Sรฆt vandet over kog, nรฅr det har kogt, lader du det stรฅ et par minutter, inden du bruger det. Trรฆkketid: Fire minutter.
Kendte teer: Matcha, Chun Mee, Kukicha.ย
Sort te
Dette er den mest forarbejdet te, som indeholder de gode antioxidanter men ogsรฅ mest koffein af de tre grundtyper te. Dog slet ikke i samme grad som for eksempel kaffe - generelt indeholder en kop te kun halvt sรฅ meget koffein som kaffe. De plukkede blade tรธrres, rulles og fermenteres (iltes) ved en naturlig proces. Det fรฅr bladene til at blive sorte. Til sidst tรธrres den sorte te igen for at stoppe fermenteringen.
Sort te er meget aromatisk og bruges blandt andet til at lave chai i Indien. Den har et hรธjt indhold af flavonoider, som findes i en rรฆkke frugter og planter. Det er det plantestof, som kan give te sรฅvel som rรธdvin en lettere bitter smag.
En af de mest kendte sorte teer er Earl Grey, som er en sรฅkaldt aroma-te. Det betyder, at den er tilsat olie eller blomster for at fremme smagen og aromaen. I Earl Greys tilfรฆlde er det bergamotolie fra bergomatfrugtens skal.
Brygning: Skal trรฆkke fem minutter i kogende vand (100 grader).
Kendte teer: Breakfast tea, Earl Grey, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.
Fakta om te med urter
Udover de tre grundtyper af te findes der en blanding af grรธn og sort, som kaldes Oolong, der primรฆrt vokser i Kina og Taiwan. Denne te er mildere end sort te og indeholder kun lidt koffein, men den har mere kant end den grรธnne.
Rooibos-te stammer ikke fra tebuske, men fra de grannรฅlelignende blade pรฅ Rooibosbuskene i Sydafrika. Disse blade gennemgรฅr en fermenteringsproces som den sorte te, men modsat sort te indeholder de hverken koffein eller garvesyre.
En rรฆkke urtedrikke kalder vi for urtete under et, selvom de teknisk set ikke er รฆgte teer. Kamilleteen er den mest kendte urtete herhjemme. Den er brygget pรฅ tรธrrede blomster fra kamilleurten. Ligesom den hvide te menes kamillete at vรฆre beroligende, sรฅ et krus af den milde drik skulle give en bedre sรธvn.
Kilder: Netdoktor.dk, Teinfo.dk, A. C. Perchs m.fl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments