Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Spirede kartofler

Spirede kartofler

billede med spirede kartofler
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Kan man spise spirede kartofler, eller skal kartofler med spirer smides ud? Det er et godt spørgsmål - og her får du svaret.

Skal man kassere spirede kartofler, eller kan man blot nøjes med at fjerne spirerne?

Du kender sikkert det med at have kartofler liggende, og pludselig skal de bruges - og så er de begyndt at spire. Øv.

Og hvad så? Kan man alligevel bruge kartoflerne, pille spirerne af - eller skal man smide det hele ud?

Kartofler med spirer

Årsagen til at kartoflerne begynder at spire er, at de er på vej til at blive til nye kartoffelplanter. Også selvom de ikke er plantet i jord.

Om foråret forspirer man typisk kartoflerne inden de lægges i jorden, og det er netop denne proces du oplever med dine kartofler, når de begynder at spire.

Derfor er det selvfølgelig en god idé, at spise kartoflerne inden det kommer så langt.

Er det farligt at spise dem?

Og så til svaret: Jo, du kan godt spise kartofler, der er begyndt at spire. Du skal blot fjerne spirerne.

Selve kartoffelspirerne indeholder nemlig et giftstof, der hedder glykoalkaloid, som der også er i grønne kartofler.

Det er et giftstof, som ikke forsvinder ved tilberedning, og derfor skal man ikke spise det.

Så du kan altså godt blot nøjes med at fjerne spirerne, og derfor anvende kartoflerne, men vil du være på den sikre side, så er det bedst at kassere kartofler med spirer. Men det er altså ikke nødvendigt.

Personligt bruger jeg ikke kartofler med spirer. Bare for en sikkerheds skyld. Hvad gør du? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.

Spiser du kartoffelspirer (og grønne kartofler), kan du risikere at få ondt i hovedet, kvalme, og en solid omgang diarré.

Kartofler opbevares i øvrigt bedst i mørke og uden for køleskabet, da de ikke må have det for koldt.

Du kan bruge kartofler i disse opskrifter:

  • Kartoffelmos
  • Kartoffelsalat
  • Kartoffel porre suppe
  • Kartoffelmuffins
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Peter Foersom skriver

    november 25, 2024 at 6:19 am

    Jeg synes, det er mærkeligt, at I skriver, at vi godt kan spise spirede kartofler, hvis bare vi fjerner spirerne, for så at fortsætte: med: - men hvis vi vil være "på den sikre side", er det bedst at kassere kartofler med spirer. Hvorefter rådgiveren siger, at han aldrig spiser kartofler med spirer.
    Det gør jeg heller ikke, jeg fjerner spirerne, netop som vi her bliver rådet til...
    Men hvorfor skriver I "på den sikre side"? Er jeg da ikke det, når jeg har fjernet spirerne? Skal jeg være bange for, at jeg har overset en spire? Eller er der alligevel gift i kartoflen, hvis den har spiret?

    Svar
  2. Holger Rørby Madsen skriver

    november 11, 2024 at 6:35 am

    Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  3. Britta Sørensen skriver

    november 04, 2024 at 7:58 am

    Spiser dem , men fjerner spirerne grundigt, og har aldrig oplevet gener

    Svar
  4. Margit Westenholz skriver

    oktober 30, 2024 at 6:16 am

    Vi fjerner spirerne og spiser kartoflerne. Intet madspild her. Venlig hilsen Margit

    Svar
  5. Linda skriver

    oktober 29, 2024 at 9:53 pm

    Hele mit liv har vi spist kartofler med spirer "efter" spirerne er fjernet, og det samme med Groenne kartofler hvis der kun er en lille smule groent paa dem. Jeg personligt har vist aldrig har nogen problemer
    med eftervirkninger, saa vidt jeg kan huske! Jeg proever at vaere omhyggelig med at fjerne mest muligt omkring omraadet!
    Jeg bor i USA og selv om der er gode opskrifter at finde herovre ogsaa, er der noget ved de danske der bare er "bedre" og dette gaelder isaer for de fleste kage/soede opskrifter, da den subtle/subtile soede smag er saa mange gange bedre end det almene overdrevne sukker rige stads man koeber faerdiglavet eller de fleste bager her! Mange danskere goer mere ved deres madlavning og har et meget stoerre repertoire/udvalg af opskrifter til daglig brug! Jeg undgaar saa vidt muligt al "pre-fabrikeret" mad da min mave ikke kan tolerere det og jeg vil undgaa den usunde vaegt/helbred der foelger med. Jeg glaeder mig hver dag naar jeg modtager hvad nyt der kommer fra "Dit Koekken" og jeg bruger tit dine opskrifter, som baade min mand og jeg elsker! Mange Tak skal du have! "Keep them coming Please"!

    Svar
  6. Rose Nielsen skriver

    oktober 29, 2024 at 5:41 pm

    Bruger spirede kartofler, skræller dem bare.
    Venlig hilsen Rose

    Svar
  7. Birthe Suhr Hansen skriver

    oktober 29, 2024 at 4:01 pm

    Kære Holger!

    Jeg har igennem tiden spist mange kartofler, der har haft spirer, vi har bare renset dem og skrællet dem, og var de runkne blev de lagt i vand en tid. Jeg husker min mor en dag havde skrællet en kæmpe gryde kartofler, de skulle ikke bruges lige med det samme, men hun var i god tid, og de stod i vand for ikke at blive sorte, da vi en tid efter kom i køkkenet igen, var halvdelen af vandet drukket af kartoflerne, men det betød nu ikke noget for smagen, men der kunne vel godt stilles ? ved det ernæringsmæssige, der var ikke penge til at smide kartofler ud i mit hjem. Vi var nødt til at bruge, hvad der var.
    Tak for gode opskrifter, vi har brugt mange af dem.
    Venlig hilsen
    Birthe Suhr Hansen
    Kregme, Frederiksværk.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 29, 2024 at 4:40 pm

      Kære Birthe
      Mange tak for de pæne ord - og for din fine historie. Det er dejligt at høre.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  8. Annie Thomsen skriver

    oktober 29, 2024 at 10:57 am

    Smider dem ud, hvis de er grønne eller har spirer

    Svar
  9. Marianne Nielsen skriver

    oktober 29, 2024 at 10:18 am

    Spiser spirede kartofler (og har altid gjort det) men kun som skrællede. Er ellers en stor ynder af at koge kartofler med skrællen på.

    Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.