Kan man spise spirede kartofler, eller skal kartofler med spirer smides ud? Det er et godt spรธrgsmรฅl - og her fรฅr du svaret.
Skal man kassere spirede kartofler, eller kan man blot nรธjes med at fjerne spirerne?
Du kender sikkert det med at have kartofler liggende, og pludselig skal de bruges - og sรฅ er de begyndt at spire. รv.
Og hvad sรฅ? Kan man alligevel bruge kartoflerne, pille spirerne af - eller skal man smide det hele ud?
Kartofler med spirer
ร rsagen til at kartoflerne begynder at spire er, at de er pรฅ vej til at blive til nye kartoffelplanter. Ogsรฅ selvom de ikke er plantet i jord.
Om forรฅret forspirer man typisk kartoflerne inden de lรฆgges i jorden, og det er netop denne proces du oplever med dine kartofler, nรฅr de begynder at spire.
Derfor er det selvfรธlgelig en god idรฉ, at spise kartoflerne inden det kommer sรฅ langt.
Er det farligt at spise dem?
Og sรฅ til svaret: Jo, du kan godt spise kartofler, der er begyndt at spire. Du skal blot fjerne spirerne.
Selve kartoffelspirerne indeholder nemlig et giftstof, der hedder glykoalkaloid, som der ogsรฅ er i grรธnne kartofler.
Det er et giftstof, som ikke forsvinder ved tilberedning, og derfor skal man ikke spise det.
Sรฅ du kan altsรฅ godt blot nรธjes med at fjerne spirerne, og derfor anvende kartoflerne, men vil du vรฆre pรฅ den sikre side, sรฅ er det bedst at kassere kartofler med spirer. Men det er altsรฅ ikke nรธdvendigt.
Personligt bruger jeg ikke kartofler med spirer. Bare for en sikkerheds skyld. Hvad gรธr du? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.
Spiser du kartoffelspirer (og grรธnne kartofler), kan du risikere at fรฅ ondt i hovedet, kvalme, og en solid omgang diarrรฉ.
Kartofler opbevares i รธvrigt bedst i mรธrke og uden for kรธleskabet, da de ikke mรฅ have det for koldt.
Du kan bruge kartofler i disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Peter Foersom
Jeg synes, det er mรฆrkeligt, at I skriver, at vi godt kan spise spirede kartofler, hvis bare vi fjerner spirerne, for sรฅ at fortsรฆtte: med: - men hvis vi vil vรฆre "pรฅ den sikre side", er det bedst at kassere kartofler med spirer. Hvorefter rรฅdgiveren siger, at han aldrig spiser kartofler med spirer.
Det gรธr jeg heller ikke, jeg fjerner spirerne, netop som vi her bliver rรฅdet til...
Men hvorfor skriver I "pรฅ den sikre side"? Er jeg da ikke det, nรฅr jeg har fjernet spirerne? Skal jeg vรฆre bange for, at jeg har overset en spire? Eller er der alligevel gift i kartoflen, hvis den har spiret?
Holger Rรธrby Madsen
Tak fordi du lรฆser med. Hvad synes du om artiklen?
Britta Sรธrensen
Spiser dem , men fjerner spirerne grundigt, og har aldrig oplevet gener
Margit Westenholz
Vi fjerner spirerne og spiser kartoflerne. Intet madspild her. Venlig hilsen Margit
Linda
Hele mit liv har vi spist kartofler med spirer "efter" spirerne er fjernet, og det samme med Groenne kartofler hvis der kun er en lille smule groent paa dem. Jeg personligt har vist aldrig har nogen problemer
med eftervirkninger, saa vidt jeg kan huske! Jeg proever at vaere omhyggelig med at fjerne mest muligt omkring omraadet!
Jeg bor i USA og selv om der er gode opskrifter at finde herovre ogsaa, er der noget ved de danske der bare er "bedre" og dette gaelder isaer for de fleste kage/soede opskrifter, da den subtle/subtile soede smag er saa mange gange bedre end det almene overdrevne sukker rige stads man koeber faerdiglavet eller de fleste bager her! Mange danskere goer mere ved deres madlavning og har et meget stoerre repertoire/udvalg af opskrifter til daglig brug! Jeg undgaar saa vidt muligt al "pre-fabrikeret" mad da min mave ikke kan tolerere det og jeg vil undgaa den usunde vaegt/helbred der foelger med. Jeg glaeder mig hver dag naar jeg modtager hvad nyt der kommer fra "Dit Koekken" og jeg bruger tit dine opskrifter, som baade min mand og jeg elsker! Mange Tak skal du have! "Keep them coming Please"!
Rose Nielsen
Bruger spirede kartofler, skrรฆller dem bare.
Venlig hilsen Rose
Birthe Suhr Hansen
Kรฆre Holger!
Jeg har igennem tiden spist mange kartofler, der har haft spirer, vi har bare renset dem og skrรฆllet dem, og var de runkne blev de lagt i vand en tid. Jeg husker min mor en dag havde skrรฆllet en kรฆmpe gryde kartofler, de skulle ikke bruges lige med det samme, men hun var i god tid, og de stod i vand for ikke at blive sorte, da vi en tid efter kom i kรธkkenet igen, var halvdelen af vandet drukket af kartoflerne, men det betรธd nu ikke noget for smagen, men der kunne vel godt stilles ? ved det ernรฆringsmรฆssige, der var ikke penge til at smide kartofler ud i mit hjem. Vi var nรธdt til at bruge, hvad der var.
Tak for gode opskrifter, vi har brugt mange af dem.
Venlig hilsen
Birthe Suhr Hansen
Kregme, Frederiksvรฆrk.
Holger Rรธrby Madsen
Kรฆre Birthe
Mange tak for de pรฆne ord - og for din fine historie. Det er dejligt at hรธre.
De bedste hilsner
Holger
Annie Thomsen
Smider dem ud, hvis de er grรธnne eller har spirer
Marianne Nielsen
Spiser spirede kartofler (og har altid gjort det) men kun som skrรฆllede. Er ellers en stor ynder af at koge kartofler med skrรฆllen pรฅ.