Kan man spise spirede kartofler, eller skal kartofler med spirer smides ud? Det er et godt spørgsmål - og her får du svaret.
Skal man kassere spirede kartofler, eller kan man blot nøjes med at fjerne spirerne?
Du kender sikkert det med at have kartofler liggende, og pludselig skal de bruges - og så er de begyndt at spire. Øv.
Og hvad så? Kan man alligevel bruge kartoflerne, pille spirerne af - eller skal man smide det hele ud?
Kartofler med spirer
Årsagen til at kartoflerne begynder at spire er, at de er på vej til at blive til nye kartoffelplanter. Også selvom de ikke er plantet i jord.
Om foråret forspirer man typisk kartoflerne inden de lægges i jorden, og det er netop denne proces du oplever med dine kartofler, når de begynder at spire.
Derfor er det selvfølgelig en god idé, at spise kartoflerne inden det kommer så langt.
Er det farligt at spise dem?
Og så til svaret: Jo, du kan godt spise kartofler, der er begyndt at spire. Du skal blot fjerne spirerne.
Selve kartoffelspirerne indeholder nemlig et giftstof, der hedder glykoalkaloid, som der også er i grønne kartofler.
Det er et giftstof, som ikke forsvinder ved tilberedning, og derfor skal man ikke spise det.
Så du kan altså godt blot nøjes med at fjerne spirerne, og derfor anvende kartoflerne, men vil du være på den sikre side, så er det bedst at kassere kartofler med spirer. Men det er altså ikke nødvendigt.
Personligt bruger jeg ikke kartofler med spirer. Bare for en sikkerheds skyld. Hvad gør du? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.
Spiser du kartoffelspirer (og grønne kartofler), kan du risikere at få ondt i hovedet, kvalme, og en solid omgang diarré.
Kartofler opbevares i øvrigt bedst i mørke og uden for køleskabet, da de ikke må have det for koldt.
Du kan bruge kartofler i disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Peter Foersom
Jeg synes, det er mærkeligt, at I skriver, at vi godt kan spise spirede kartofler, hvis bare vi fjerner spirerne, for så at fortsætte: med: - men hvis vi vil være "på den sikre side", er det bedst at kassere kartofler med spirer. Hvorefter rådgiveren siger, at han aldrig spiser kartofler med spirer.
Det gør jeg heller ikke, jeg fjerner spirerne, netop som vi her bliver rådet til...
Men hvorfor skriver I "på den sikre side"? Er jeg da ikke det, når jeg har fjernet spirerne? Skal jeg være bange for, at jeg har overset en spire? Eller er der alligevel gift i kartoflen, hvis den har spiret?
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?
Britta Sørensen
Spiser dem , men fjerner spirerne grundigt, og har aldrig oplevet gener
Margit Westenholz
Vi fjerner spirerne og spiser kartoflerne. Intet madspild her. Venlig hilsen Margit
Linda
Hele mit liv har vi spist kartofler med spirer "efter" spirerne er fjernet, og det samme med Groenne kartofler hvis der kun er en lille smule groent paa dem. Jeg personligt har vist aldrig har nogen problemer
med eftervirkninger, saa vidt jeg kan huske! Jeg proever at vaere omhyggelig med at fjerne mest muligt omkring omraadet!
Jeg bor i USA og selv om der er gode opskrifter at finde herovre ogsaa, er der noget ved de danske der bare er "bedre" og dette gaelder isaer for de fleste kage/soede opskrifter, da den subtle/subtile soede smag er saa mange gange bedre end det almene overdrevne sukker rige stads man koeber faerdiglavet eller de fleste bager her! Mange danskere goer mere ved deres madlavning og har et meget stoerre repertoire/udvalg af opskrifter til daglig brug! Jeg undgaar saa vidt muligt al "pre-fabrikeret" mad da min mave ikke kan tolerere det og jeg vil undgaa den usunde vaegt/helbred der foelger med. Jeg glaeder mig hver dag naar jeg modtager hvad nyt der kommer fra "Dit Koekken" og jeg bruger tit dine opskrifter, som baade min mand og jeg elsker! Mange Tak skal du have! "Keep them coming Please"!
Rose Nielsen
Bruger spirede kartofler, skræller dem bare.
Venlig hilsen Rose
Birthe Suhr Hansen
Kære Holger!
Jeg har igennem tiden spist mange kartofler, der har haft spirer, vi har bare renset dem og skrællet dem, og var de runkne blev de lagt i vand en tid. Jeg husker min mor en dag havde skrællet en kæmpe gryde kartofler, de skulle ikke bruges lige med det samme, men hun var i god tid, og de stod i vand for ikke at blive sorte, da vi en tid efter kom i køkkenet igen, var halvdelen af vandet drukket af kartoflerne, men det betød nu ikke noget for smagen, men der kunne vel godt stilles ? ved det ernæringsmæssige, der var ikke penge til at smide kartofler ud i mit hjem. Vi var nødt til at bruge, hvad der var.
Tak for gode opskrifter, vi har brugt mange af dem.
Venlig hilsen
Birthe Suhr Hansen
Kregme, Frederiksværk.
Holger Rørby Madsen
Kære Birthe
Mange tak for de pæne ord - og for din fine historie. Det er dejligt at høre.
De bedste hilsner
Holger
Annie Thomsen
Smider dem ud, hvis de er grønne eller har spirer
Marianne Nielsen
Spiser spirede kartofler (og har altid gjort det) men kun som skrællede. Er ellers en stor ynder af at koge kartofler med skrællen på.