Her får du min opskrift på speltkerneboller, som er bagt med speltkerner, speltmel og havregryn. Virkelig lækre, grove boller.
Speltkerneboller er skønne grovboller bagt med speltkerner, som du koger først, inden de kommer i dejen med speltmel og havregryn.
Du får skønne boller med masser af bløde kerner, som giver en dejlig mæthed.
Speltkernerne skal koges i 18-20 minutter, før de kommer i dejen. Husk, at de skal køle lidt af, inden de kommer ned i dejen, så de ikke slår gærcellerne ihjel.
Se også disse opskrifter:
Speltsalat - nem salat med speltkerner
Opskrift på speltkerneboller
Speltkerneboller
Ingredienser
- 200 g speltkerner
- 500 g vand - koldt
- 15 g gær
- 50 g havregryn
- 500 g speltmel
- 10 g salt
Fremgangsmåde
- Kom en liter vand i en gryde, og kog det op. Tilsæt speltkernerne, og lad dem koge i 18-20 minutter uden salt. Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe og køle af.
- Kom koldt vand i skålen til din røremaskine, og smuldr gæren ud i. Du kan også godt røre speltkernebollerne i hånden med en grydeske.
- Vej havregryn, speltmel og salt af i en anden skål, og vend det sammen. Kom det ned i gærvandet, og rør det godt sammen.
- Tilsæt de afkølede speltkerner. De behøver ikke være helt kolde, de må blot ikke være meget varme, så de ødelægger gærcellerne.
- Dejen skal blot røres sammen, ikke æltes. Den er forholdsvis flydende og klistret i konsistensen.
- Dæk nu skålen til med et stykke film og et viskestykke, så fugten ikke fordamper, mens dejen hæver til dobbelt størrelse i cirka 2 timer.
- Kom en bageplade i ovnen, og tænd den på 230 grader varmluft.
- Når ovnen er helt varm, tager du bagepladen ud og beklæder den med bagepapir.
- Form nu bollerne med to skeer. Det nemmeste er at tage en skål vand, som du kan dyppe skeerne i mellem hver bolle. Så slipper bollerne nemmere.
- Du skal lave i alt 12 boller.
- Bag dine speltkerneboller i cirka 20 minutter ved 230 grader varmluft.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Du kan sagtens bruge rester af kogte speltkerner i dine boller, hvis du har kogt speltkerner til salat til aftensmaden eller lignende.
Du skal dog være opmærksom på, om de i så fald er saltede, så du skal skære ned på saltet i selve dejen.
Du kan godt vælge at bruge lidt færre kerner, end der står i opskriften, hvis du har en mindre rest tilbage.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Katrine Rørby Madsen
Jeg vil blive glad, hvis du vil give opskriften stjerner, når du har prøvet den.