• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sovs og sauce

Sådan laver du en smørbolle til jævning af sovs (opskrift)

billede med smørbolle
Smørbolle er god til jævning af sovs og andre retter, og den er meget nem at lave. Du skal blot lige dele smør og hvedemel. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  10. oktober 2019 - Udgivet:  26. september 2016

Del gerne:
28
SHARES
FacebookMessenger28PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. En smørbolle er genial til jævning af sovs, og her kan du se hvordan du gør. Brug blandt andet smørbollen til stuvede ærter og gulerødder.
  2. Opskrift på smørbolle
  3. Smørbolle
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Note
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

En smørbolle er genial til jævning af sovs, og her kan du se hvordan du gør. Brug blandt andet smørbollen til stuvede ærter og gulerødder.

Smørbolle bruges til at jævne sovs og andre retter, hvor du skal jævne uden at røre alt for voldsomt.

Ingredienserne er hvedemel og smør i lige store mængder, og dermed ligner det at lave en opbagt sovs, en såkaldt roux.

Smørbollen rækker til 5 deciliter væske.

Se også mine opskrifter på:

  • Hvid sovs - bechamelsauce
  • Persillesovs
  • Brun sovs

Opskrift på smørbolle

billede med smørbolle

Smørbolle

En smørbolle er genial til jævning af sovs, og her kan du se hvordan du gør. Brug blandt andet smørbollen til stuvede ærter og gulerødder.
Bedømmelse
5 fra 1 stemme
RetSovs og saucer
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 5 minutter minutter
Samlet tid: 10 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel

Fremgangsmåde

  • Kom smør og hvedemel i en lille skål.
  • Med fingrene ælter du nu melet ind i smørret, og til sidst triller du det til en lille bolle.
  • Nu kan du enten bruge smørbollen med det samme, eller opbevare den i køleskabet til senere brug.
  • Når din sovs koger, lægger du forsigtigt smørbollen ned i væsken.
  • Nu kan du helt forsigtigt røre smørbollen ud i sovsen, som derefter jævnes gradvist.
  • Rør forsigtigt indtil smørbollen er helt forsvundet.
  • Da den jo er lavet af hvedemel, skal du koge sovsen (væsken) i mindst fem minutter for at fjerne smagen af mel.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
64
% Daglig værdi*
Fedt
 
6
g
9
%
Mættet fedt
 
4
g
25
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
15
mg
5
%
Natrium
 
45
mg
2
%
Kalium
 
6
mg
0
%
Kulhydrater
 
3
g
1
%
Kostfibre
 
0.1
g
0
%
Sukker
 
0.01
g
0
%
Protein
 
0.4
g
1
%
Vitamin A
 
175
IU
4
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Jern
 
0.2
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Note

Opskriften her gælder til fem deciliter (en halv liter) væske. Skal du bruge mere, ganger du bare målene op.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    december 10, 2024 at 5:32 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne din mening om den her.

    Svar
  2. John Johansen

    marts 28, 2018 at 11:52 pm

    Et lille råd, der virker for mig:
    Når jeg skal bruge smørbolle laver jeg altid rigeligt, og fryser det overskydende i små portioner. (I en plastikæggebakke fra køleskabet)
    Putter dem i en frysepose og det er både hurtigt og nemt at dosere de næste par gange der er behov. 🙂

    Svar
  3. Lone Ingvartsen

    september 27, 2016 at 9:35 pm

    Tak for en nem og udførlig beskrivelse af en smørbolle. Jeg synes altid der mangler præcise mål i andre opskrifter med smørbolle på andre sider med opskrifter. Det her er til at forstå.
    Mvh Lone Ingvartsen

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required