Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Æggeretter › Skidne æg

Skidne æg (klassisk ret og opskrift til påskefrokost)

Billede for skidne æg.
4.8 fra 29 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
526
SHARES
FacebookMessenger526PinterestEmailSMS
Indhold
  • Skidne æg
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på nemme skidne æg
  • Tips
  • Kommentarer

Skidne æg

newyorkerbyheart.com topbilledeMadens Verden
4.8 fra 29 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 5 minutter min
Tilb. tid: 15 minutter min
Samlet tid: 20 minutter min
Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Antal: 2 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 4 æg (kogt som "smilende æg" (ca. 7 minutter))
  • 100 g bacon (i tern, stegt sprøde og dryppet af på køkkenrulle)
  • 15 g smør
  • 2 spsk hvedemel (med top)
  • 4 dl sødmælk
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 tsk fiskesennep (eller brug dijonsennep, mængden tilpasses efter hvor stærk du kan lide sovsen)
  • ½ tsk Herbamare (grønsagsbouillon)
  • karse
  • 4 skiver rugbrød
  • 1 tsk smør

Fremgangsmåde

  1. Start med at stege bacon sprød og gyldent og lad det dryppe af på køkkenrulle.
  2. Smelt smør i en gryde og tilsæt melet, pisk det sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, til det har den rette konsistens (gerne lidt tyk).
  3. Lad det småkoge et par minutter, rør i det af og til, så melsmagen koges væk.
  4. Tilsæt Herbamare og smag til med salt, friskkværnet peber og så meget sennep som du kan lide. Skru ned for varmen, så sovsen bare holdes varm.
  5. Smelt 1 tsk. smør på en slip-let pande og læg rugbrødet på, lad det stege ved middel varme i 2-3 minutter på hver side. Tag det af varmen og lad det dryppe af på køkkenrulle.
  6. Kog æggene i ca. 7 minutter til de er "smilende". Hæld lidt koldt vand over og pil dem.
  7. Læg dem alle, undtagen 1, i et fad. Hæld sovsen over og drys med bacon og karse.
  8. Skær det sidst æg over og læg i fadet.

Næringsindhold

Kalorier570kcalKulhydrater47gProtein34gFedt27gMættet fedt13gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt8gTransfedt0.4gKolesterol373mgNatrium1651mgKalium538mgKostfibre4gSukker12gVitamin A1054IUVitamin C0.3mgCalcium346mgJern4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på nemme skidne æg

Skidne æg er måske ikke det mest flatterende navn til en mad, men det hedder det ikke desto mindre.

Det kan godt være at navnet ikke er så pænt, men det smager altså rigtig godt, og her er opskriften.

Navnet skidne æg spises traditionelt påskelørdag, og navnet er givet, fordi det efterfølger de to helligdage Skærtorsdag og Langfredag.

Disse dage måtte man ikke lave noget, hvilket også gjaldt rengøring og tøjvask.

Navnet er altså mere rettet mod husets og tøjets tilstand end mod selve retten. Måske hjælper det lidt på opfattelsen af æggeretten.

Opskriften er beregnet til to personer, men er nem at gange op.

Se også disse opskrifter:

  • Solæg
  • Påskefrokost
  • Oeufs mimosa
  • Blødkogt æg
  • Smilende æg

Tips

Server straks med det ristede rugbrød.

Skidne æg er en rigtig god ret til påskefrokosten - men den kan selvfølgelig også spises på andre tider af året.

Se også de populære opskrifter på påskeretter.

Om
newyorkerbyheart.com topbillede
Madens Verden

Vi er glade for her på Madensverden at få lov til at viderebringe de lækre opskrifter fra bloggen Newyorkerbyheart.com. Bloggen blev startet af Birthe Lynggaard i 2006, hvor hun delte sin store kærlighed for bøger, rejser mv. og især mad. Birthe gik desværre, pga. sygdom, alt for tidligt bort i 2014 og bloggen har siden ligget stille hen. Vi, og Birthes efterladte, synes dog, at hendes opskrifter fortsat skal leve og vække inspiration. Til glæde og gavn.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tove Irene Pedersen skriver

    april 17, 2025 at 9:39 am

    Kan man varme sovsen op til servering dagen efter det er lavet?
    Mangler tid.. 🙈

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 17, 2025 at 1:12 pm

      Hej Tove
      Det bør du sagtens kunne gøre.
      God påske - de bedste hilsner
      Holger

      Svar
  2. Leif Lechuga Arildsen skriver

    juni 05, 2021 at 2:19 pm

    Hvem er det der ikke kan stave og har troet det hed skidne æg?
    Det er en misforståelse af de store, næsten lige så stor som misforståelserne og knap og nap samt godt og vel, der henholdsvis er lidt mindre end og lidt mere end.
    Der hedder Skiden æg, og er opkaldt efter Skiden lørdag.
    Skiden lørdag var påske lørdag, en hverdag mellem 2 høj helligdage på begge sider, hvor huset var blevet skident, for der måtte ikke arbejdes på høj helligdage, og derfor heller ikke gøres rent.

    Svar
    • henrik krebs jensen skriver

      april 07, 2023 at 12:51 pm

      og mens vi er ved sprogbrug, bør du vide, at påskelørdag skrives i et ord. Ligesom højhelligdage. Sammensatte navneord er desværre ved at glide ud af dansk skriftsprog som følge af engelskfunderede it-ordbøger.

      Svar
  3. Conni skriver

    april 03, 2021 at 3:56 pm

    Fine og lækre opskrifter men mangler ofte en mere moderne anretning som inspiration hilsen conni

    Svar
  4. Nete skriver

    marts 15, 2021 at 4:28 pm

    Det skal jeg have på lørdag. Det plejer jeg at spise hvert år. Har været hos fiskehandler og købe fiskesennep.

    Svar
  5. Grethe skriver

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Selvom at det er en påske traditionen ret, mener jeg at den også bruges til jul. Hvad mener I andre om det?

    Svar
  6. Ingerlise skriver

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Jeg fik det Langfredag, men bruger hverken bacon eller boullion. Laver en ganske alm opbagt sovs som jeg kommer sennep i. 🐣🐥

    Svar
  7. Henny skriver

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Rigtig påskemad har aldrig fået det med bacon før
    Vi spiser det med marineret sild ,sennepssovs og rugbrød

    Svar
  8. Sally skriver

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Elsker skidende æg 😁

    Svar
  9. Annette skriver

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    Dælme mange år siden så kan ikke huske hvordan det smager 🙃

    Svar
  10. Kirsten skriver

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    det smager så godt

    Svar
  11. Svend Erik skriver

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    Det ser godt ud. Smager sikkert også godt.

    Svar
  12. Lis skriver

    marts 15, 2021 at 4:25 pm

    MUMS

    Svar
  13. Ole skriver

    marts 15, 2021 at 4:24 pm

    Tak for en inspirerende kogebog!

    Din forklaring om navnet på Skidne Æg er imidlertid forkert. I gammel tid hvor hyggienen ikke var i højsædet, var Påskelørdag store renselses dag. Gruekedlen leverede varmt vand til både tøj og bad. Når alle var rene og i rent tøj spiste man Skidne Æg. Sådan er det ihvert fald, hvis du læser almuefortællinger fra en svunden tid.

    Svar
    • Sonja Buhl skriver

      februar 24, 2024 at 5:20 pm

      Der er mange meninger om skidne æg her er min,
      Jeg laver en god hvid sovs smagt til med sennep
      salt og peber, koge æggene i 6-8 minutter,
      Læg æggene i et fad held lidt sovs over servere resten i en skål
      med skinke og franskbrød det var Påske mad i min
      Barndom. (Årgang 1945)VH,SB.

      Svar

Mere inspiration

  • billede med broccoligratin
    Broccoligratin (nem gratin med broccoli og gulerødder)
  • Billederesultat for æg med spinat
    Ovnbagte æg med spinat i små forme
  • Billede med brunchæg i ovn
    Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form
  • En lækker og åben omelet, der laves med blandt andet rød peberfrugt og bacon. Omeletten er ret hurtig at lave, og den er god til både morgenmad og frokost. Foto: Madensverden.dk.
    Åben omelet med peberfrugt og bacon

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required