Radicchio er en lille salat med kรธnne, mรธrkerรธde blade, som stammer fra Italien.
Den ligner et kรฅlhoved pรฅ grund af sin kompakthed, men det er botanisk set en salat, der er i familie med cikorien.
Salaten har en let bitter smag, derfor er det bedst at blande den med noget, der giver sรธdme i en salat. Det kan vรฆre รฆbler, pรฆrer eller tรธrrede frugter.
For nogen er salat bare salat, men ikke for de italienske gartnere og bรธnder, der dyrker radicchio. Det er nรฆrmest en videnskab at dyrke det smukke mรธnster af rรธdt og hvidt.
Flot farve og form
Radicchio er i cikoriefamilien, og som med cikorier fรฅr de fine blรฅ blomster, fรธr de udvikles til salater.
De fineste sorter er den rรธde Il Precoce Rosso di Treviso, den cremefarvede Radicchio Variegato of Castelfranco og den nรฆrmest stribede rรธd-hvide Il Tardivo.
De tre har EU's certifikat 'BGB' for europรฆiske fรธdevarer af hรธj kvalitet. BGB stรฅr for 'beskyttet geografisk betegnelse'.
Det er en kunstart at fremelske det flotte mรธnster og den smukke form. En kunstart, som kun farmere i omrรฅdet omkring Venedig, Padova og Treviso mestrer.
Her er den traditionelle arbejdsmetode, som den er beskrevet pรฅ EU-kommisionens BGB-side:
Efter hรธsten bliver salaten renset, de yderste blade fjernes og man samler salathovederne i bundter.
Nu skal de stรฅ tรฆt sammen med stรฆnglerne i kildevand i en mรธrk tank. Ved at gรธre det, fรฅr salaten flere blade, samtidig bliver stรฆnglerne bleget naturligt, da solen ikke er der til at farve hele salaten rรธd.
Til sidst fjernes de yderste blade igen og stรฆnglerne skรฆres til. Alt i alt en omhyggelig proces, der foregรฅr ved hรฅndkraft.
Nรฆringsindhold
Salater er meget vandholdige, det samme gรฆlder naturligvis ogsรฅ for radicchioen.
100 gram af den italienske salat indeholder kun 24 kalorier. Da salaten er temmelig lille, er der godt 100 kalorier i et helt salathoved.
Derudover er der ingen fedt, men kun 3,6 gram kulhydrater og 1,4 gram proteiner i 100 gram radicchio.
Salaten er rig pรฅ C-vitaminer, kalium, fosfor og folat. Ydermere er der et hรธjt niveau afย antioxydanter.
Opbevaring, holdbarhed og anvendelse
Radicchio kan holde sige en del lรฆngere end andre salattyper, sรฅ lรฆnge du opbevarer den i kรธleskabet.
Placer den i en lukket pose i kรธleskabets grรธntsagsskuffe, sรฅ holder den sig sprรธd i en uges tid.
En god, nem mรฅde at spise salaten pรฅ er at skรฆre den i fire dele og lad den stege et par minutter i olivenolie pรฅ panden. Herefter drysser du med flagesalt og drypper lidt citronsaft ud over.
Pรฅ den mรฅde kan man rigtig nyde salaten, og bitterheden aftager nemlig en del under stegningen.
Du kan ogsรฅ sautere den og vende den iย pastaย - en hurtig og delikat middagsret.
Og sรฅ kan man ogsรฅ komme de smukke, rรธde blade i salater:ย Radicchio salat med tranebรฆr og รฆble.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments