Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Radicchio

Radicchio (fakta om den smukke italienske salat)

Billede med radicchio.
Del og send:
1
SHARE
Facebook1PinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Flot farve og form
  • Næringsindhold
  • Opbevaring, holdbarhed og anvendelse
  • Kommentarer

Radicchio er en lille salat med kønne, mørkerøde blade, som stammer fra Italien.

Den ligner et kålhoved på grund af sin kompakthed, men det er botanisk set en salat, der er i familie med cikorien.

Salaten har en let bitter smag, derfor er det bedst at blande den med noget, der giver sødme i en salat. Det kan være æbler, pærer eller tørrede frugter.

For nogen er salat bare salat, men ikke for de italienske gartnere og bønder, der dyrker radicchio. Det er nærmest en videnskab at dyrke det smukke mønster af rødt og hvidt.

Flot farve og form

Radicchio er i cikoriefamilien, og som med cikorier får de fine blå blomster, før de udvikles til salater.

De fineste sorter er den røde Il Precoce Rosso di Treviso, den cremefarvede Radicchio Variegato of Castelfranco og den nærmest stribede rød-hvide Il Tardivo.

De tre har EU's certifikat 'BGB' for europæiske fødevarer af høj kvalitet. BGB står for 'beskyttet geografisk betegnelse'.

Det er en kunstart at fremelske det flotte mønster og den smukke form. En kunstart, som kun farmere i området omkring Venedig, Padova og Treviso mestrer.

Her er den traditionelle arbejdsmetode, som den er beskrevet på EU-kommisionens BGB-side:

Efter høsten bliver salaten renset, de yderste blade fjernes og man samler salathovederne i bundter.

Nu skal de stå tæt sammen med stænglerne i kildevand i en mørk tank. Ved at gøre det, får salaten flere blade, samtidig bliver stænglerne bleget naturligt, da solen ikke er der til at farve hele salaten rød.

Til sidst fjernes de yderste blade igen og stænglerne skæres til. Alt i alt en omhyggelig proces, der foregår ved håndkraft.

Næringsindhold

Salater er meget vandholdige, det samme gælder naturligvis også for radicchioen.

100 gram af den italienske salat indeholder kun 24 kalorier. Da salaten er temmelig lille, er der godt 100 kalorier i et helt salathoved.

Derudover er der ingen fedt, men kun 3,6 gram kulhydrater og 1,4 gram proteiner i 100 gram radicchio.

Salaten er rig på C-vitaminer, kalium, fosfor og folat. Ydermere er der et højt niveau af antioxydanter.

Opbevaring, holdbarhed og anvendelse

Radicchio kan holde sige en del længere end andre salattyper, så længe du opbevarer den i køleskabet.

Placer den i en lukket pose i køleskabets grøntsagsskuffe, så holder den sig sprød i en uges tid.

En god, nem måde at spise salaten på er at skære den i fire dele og lad den stege et par minutter i olivenolie på panden. Herefter drysser du med flagesalt og drypper lidt citronsaft ud over.

På den måde kan man rigtig nyde salaten, og bitterheden aftager nemlig en del under stegningen.

Du kan også sautere den og vende den i pasta - en hurtig og delikat middagsret.

Og så kan man også komme de smukke, røde blade i salater: Radicchio salat med tranebær og æble.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Villads Claes Olesen skriver

    december 09, 2025 at 5:08 pm

    Vil det så sige at Radicchio egentlig er rød julesalat?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.