Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Portvin - fakta, viden, produktion og inspiration

Portvin - fakta, viden, produktion og inspiration

Billede med portvin.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Portvin er en hedvin, som kan nydes på adskillige måder: I drinks, i maden, i og til desserter, i gløgg, til ost eller bare helt for sig selv.

Vinen stammer fra Portugal, hvor den hedder Vinho do Porto. Og det er da også i Duorodalene omkring byen Porto, at druerne dyrkes og vinen fremstilles.

Ingen anden drik i verden må bruge betegnelsen portvin, uanset om deres fremstillingsmetode er nøjagtig den samme som portvinens.

Historien bag samt produktionen

På mange måder minder produktionen af almindelig rødvin og portvin om hinanden. Portvin er vin tilsat druesprit, som stopper gæringsprocessen.

Det betyder, at druernes restsukker bliver i vinen og giver en sødere smag samt højere alkoholprocent.

Det var en handelskrig mellem England og Frankrig, som satte gang i portvinsproduktionen. Englænderne kunne ikke købe fransk vin, så de vendte sig mod deres venner i Portugal.

I 1700-tallet købte de tonsvis af fade portugisisk vin fra Porto, men den var ikke så god som fransk - samtidig var der lang vej hjem med skib.

Så for at forlænge holdbarheden og forbedre smagen, tilsatte englænderne alkohol. Portvinen var født, og den dag i dag er Porto domineret af engelsk og portugisiske portvinshuse.

Typer

Der skelnes mellem to typer portin: Ruby og Tawny. Derudover er der både hvid og rosé portvin.

Ruby er en ung portvin. Den laves fra en årgang og kommes på flasker to til tre år efter lagring på fade. Afhængig af hvilken slags kan den drikkes med det samme eller lagre videre i flasken.

En Tawny bliver lavet af forskellige årgange, og lagrer længere tid i små egetræsfade.

Indenfor begge slags portvin er der forskellige kategorier. For Ruby Port gælder følgende.

LBV: Vinen lagres fra fire til seks år, inden den tappes på flasker. Herefter er den klar til at blive drukket. LBV betyder late bottled vintage.

Vintage: Fra de bedste høstår og de bedste druer. Ligger i flasken helt op til 30 år, før den drikkes.

Tawny inddeles efter alder, blandingsforhold og lagring.

Alder: Forskellige vine fra forskellige årgange blandet sammen og lagret mindst 10 og helt op til 40 år.

Colheita: Portvinen er fra en bestemt årgang og lagres i egetræsfade mindst syv år, før den kommer på flaske.

Inspiration

En risalamande kræver ligefrem et godt glas portvin, det samme gør mange andre desserter uden en stærk smag.

Ost har det lige sådan. Et glas portvin til et ostebord er perfekt. Er det stærke oste, skal du som regel have fat i en tilsvarende smags-stærk vin som en Tawny eller en vintage.

Når du hælder portvin i en hjemmelavet gløgg, får drikken en mere rund smag i forhold til, hvis du kun bruger rødvin.

Portvin i sauce og simreretter gør også underværker. Her har du to meget forskellige retter: En gæsteret og en til hverdag.

Holdbarhed og opbevaring

I nogen familier kommer portvinsflasken en gang om året: til jul. Men portvin skal drikkes temmelig hurtigt efter, at den er åbnet.

Kvaliteten på vinen falder med tiden, så beregn en holdbarhed på to til fire uger efter åbning.

Opbevar flasken i et mørkt og gerne køligt sted. Portvin bør serveres, når den er ca. 14-16 grader.

Det er svært at ramme den temperatur, men du kan lægge din flaske i køleskabet en halv times tid inden servering, så vil den have en nogenlunde korrekt temperatur.

Opskrifter

Sovs med portvin

Braiserede svinekæber i portvin med knuste kartofler

Portvinssyltede blommer med en god vaniljeis

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.