• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Pommes Anna opskrift - lækre kartofler i lag med smør og timian

Pommes Anna opskrift - lækre kartofler i lag med smør og timian

billede med pommes anna
Pommes anna er en lækker kartoffel, der bruges som tilbehør til kødretter når det skal være ekstra godt. Foto: Holger Rørby Madsen, Maadensverden.dk.

Opdateret:  20. maj 2024 - Udgivet:  26. oktober 2017

Del gerne:
675
SHARES
FacebookMessenger675PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Pommes Anna kartofler
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Kartofler fra Napoleons tid
Gå til opskrift

Pommes Anna er blevet en klassiker fra Frankrig, som mange restauranter over hele verden i dag har på menukortet. Den passer perfekt til blandt andet nytårsaften, og her er min beste opskrift på den.

Et par tips: Jeg har gennem årene ofte lavet den med tørret timian, som jeg synes giver kartoflerne en mere elegant smag.

Samtidig skal du bruge klaret smør, det vil sige at du ikke bruger den grumsede del af det smeltede smør. Smelt smørret i en gryde, og hæld den klare del over i en skål - mens du altså kassérer den uklare, grumsede rest i gryden.

Og så er det fristende, at bruge andre rodfrugter sammen med kartofler i Pommes Anna. Altså jordskokker, persillerødder eller lignende, men lad være med det!

Jeg har prøvet, men det bliver aldrig godt. Det er nemlig blandt andet stivelsen i kartoflerne, der giver den lækre og kompakte kartoffelret - og andre rodfrugter indeholder ikke den mængde stivelse. Så lav retten med kartofler alene.

Mange laver den i en springform, men jeg synes den fungerer godt i en sandkageform. Men du kan selvfølgelig bruge hvilken form, som du nu har har og kan lide.

Opskriften er beregnet til 5-6 personer som tilbehør, og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Se også disse opskrifter:

  • Fondant kartofler
  • Kartoffeltårn
  • Pommes duchesse
  • Kartoffelroser

Opskrift

billede med pommes anna

Pommes Anna kartofler

Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Bedømmelse
4.8 fra 87 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 1 time time 15 minutter minutter
Samlet tid: 4 timer timer 45 minutter minutter
Antal 6 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1 kg kartofler - skrællede, som du skærer i helt tynde skiver, gerne på mandolinjern
  • 100 g smør - smeltet og klaret
  • timian - tørret
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Find en form frem, jeg bruger som sagt gerne en sandkageform. Smelt smør. Pensl den med det smeltede smør.
  • Kartofler skrælles og skæres i tynde skiver. Læg så et lag kartofler i bunden, pensl med smør, og drys en smule timian på. Krydr også ganske lidt med salt og friskkværnet peber. Husk ikke at bruge for meget salt og peber mellem lagene, da der kommer en del lag - og så risikerer du, at din Pommes Anna bliver for saltet!
  • Nu fortsætter du med samme fremgangsmåde lag for lag, hvor du efter hvert lag pensler med smør, drysser lidt timian og krydrer med en smule salt og peber. Men pas på med salt og peber - der er jo også salt i smørret! Når du er færdig - du skal også slutte af med et lag kartofler, der pensles med smør og drysses med lidt timian, salt og peber, skal kartoffelkagen bages i ovnen.
  • Dæk formen til med sølvpapir, sørg for det lukker tæt omkring formen! Bag så din Pommes Anna i en time ved 200 grader varmluft midt i ovnen.
  • Tag formen ud af ovnen, og fjern sølvpapiret (pas på dampen). Nu skal kartoffelkagen under pres. Læg et stykke sølvpapir ned over kartoffelkagen, og sæt en form eller andet ned på kagen. Læg også noget tungt på, så den bliver presset sammen.
  • Nu skal den på køl - og den må gerne stå sådan i et døgn. Mindre kan også gøre det - men helst ikke under tre timer, så både kartofler og smør når at sætte sig.
  • Inden servering skal din Pommes Anna i ovnen. Vend den forsigtigt ud af formen, så bunden vender op. Med en skarp kniv skærer du den nu ud i passende stykker.
  • Bag dem 15 minutter ved 225 grader i ovnen ved varmluft, så den lige når at blive lidt sprød og gylden.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
249
% Daglig værdi*
Fedt
 
14
g
22
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
36
mg
12
%
Natrium
 
117
mg
5
%
Kalium
 
710
mg
20
%
Kulhydrater
 
29
g
10
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
452
IU
9
%
Vitamin C
 
34
mg
41
%
Calcium
 
27
mg
3
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Pommes Anna passer helt perfekt til en god tournedos, ribeye - eller helstegt oksemørbrad.

De lækre og pressede kartofler er også perfekte til Beef Wellington. Brug søgefeltet øverst på siden til at søge disse opskrifter frem.

Kartofler fra Napoleons tid

Pommes Anna laves i mange forskellige versioner, men det helt grundlæggende kan man ikke ændre på: Der skal bruges skivede kartofler - og masser af smeltet smør!

Kartoffelretten stammer faktisk helt tilbage fra tiden med Napoleon d. III, og blev oprindelig udviklet af chefkokken Adolphe Dugléré, der kom fra Bordeaux. Han levede i det 18. århundrede.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Louise

    december 28, 2024 at 6:44 pm

    Tak for nogle formidable opskrifter! Jeg har lavet denne rigtig mange gange før med kæmpe success, men jeg tænkte på, hvor længe vil man kunne opbevare den på køl før servering?

    Svar
  2. Gitte Magnus

    november 04, 2024 at 5:47 pm

    Første gang det er lykkes mig at lave pommes anna ordentligt - tak for det

    Svar
  3. Jolanda

    september 08, 2023 at 1:42 pm

    De er bare så lækre disse kartofler. Jeg kunne spise dem flere gange om ugen. Tsk for opskriften Holger.
    Jolanda

    Svar
  4. Sven

    september 03, 2023 at 8:02 am

    Goddag Holger. Lige et spørgsmål: Hvilken kartoffeltype bruger du? Da jeg lavede retten synes jeg at jeg fik en lidt “rå” smag eller måske mere “opvarmet” smag i kartoflen, som jeg ikke var vild med. Jeg brugte bagekartofler…😁

    Svar
  5. Pia

    januar 01, 2022 at 7:42 pm

    Tak for opskrift. De blev supergode. Lavede en bordelaise / portvinssovs til, den passede ret godt til både oksemørbrad og Pommes Anna-kartofler.

    Svar
  6. RB

    december 29, 2019 at 10:09 pm

    Det lyder enormt lækkert. Men skal man lave sovs til eller er det så tilpas "cremet" af smørret, at sovs er overflødigt? Hilsen sovse-elsker.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 30, 2019 at 7:58 am

      Hej RB
      Tak for det og de her Pommes Anna er altså også gode. De er lækre som de er, men jeg synes en god sovs hører sig til.
      Bedste hilsner og godt nytår
      Holger
      - også sovse-elsker 🙂

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required