Pighvar er sammen med andre fladfisk på top 10-listen over de mest næringsrige fødevarer.
Den er lav på kalorier og høj på Omega3-fedtsyrer, proteiner, magnesium, selen og B-vitaminer. Ikke dårligt for et stykke kød, som smager vildt godt.
Du kan både dampe, stege, grille og koge det fine lyse kød, der smager fint både koldt og varmt.
Da den også er nem at tilberede, er der ikke mange argumenter for at undlade at spise denne fisk. Det skulle da lige være prisen, for fisken er ikke så talrig som for eksempel rødspætter.
Derudover regnes den for en af de fineste spisefisk, så prisen på 400 gram pighvar-filet fra Vesterhavet oppe på ca. 200 kroner.
Hvad er pighvar?
Pighvarren kan ligne en overdimensioneret rødspætte. Den bliver dog længere end sine slægtninge - op til en meter lang.
Dette gælder kun for hannerne, hunnerne kan højst blive en halv meter. Vægten kan ryge op på 25 kg., hvis man fanger en af de store fisk.
Den lever på sandbunden i Sortehavet, Middelhavet, Europas vestkyst op til Færøerne og Island samt det sydlige Norge - således også i danske farvande.
- Pighvar (latin: Scophthalmus maximus) er en fladfisk, der lever i saltvand – især i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.
- Den er kendt som en delikatessefisk og betragtes som én af de fineste spisefisk i Danmark.
- Den kan blive op til 1 meter lang og veje over 20 kg, men de fleste fangster er betydeligt mindre.
- Pighvar har et asymmetrisk, rombeformet krop og begge øjne på den ene side – typisk venstre.
Pighvarren har fået sit navn, fordi den har små pigge på oversiden af kroppen. Her er den mørkebrun, på undersiden er den hvid. Kødet er ligeledes hvidt og meget fast.
Ernæringsindhold (pr. 100 g rå pighvar):
- Kalorier: ca. 90 kcal
- Protein: ca. 18–19 g
- Fedt: ca. 2–3 g (mest sunde fedtsyrer)
- Indeholder også:
- Omega-3 fedtsyrer
- Selen, D-vitamin, B12 og jod
Opbevaring
- Frisk pighvar bør opbevares på is eller i køleskab og tilberedes hurtigt (inden for 1–2 dage).
- Kan fryses, men som med de fleste fisk mister den lidt tekstur efter optøning.
Værd at vide
- Navnet "pighvar" kommer af, at den har små knopper eller pigge på oversiden (dog uden at være farlig).
- Den tilhører familien af flyndere, men adskiller sig med sin tykke krop og høje kvalitet.
- Pighvar kan ændre farve på oversiden for at kamuflere sig på havbunden.
Anvendelse
- Kødet er fast, saftigt og meget hvidt med en mild og fin smag.
- Tilberedningsmetoder:
- Ovnbagt hel pighvar (klassisk tilberedning)
- Pighvarfilet på pande eller grill
- Dampet eller pocheret
- Serveres ofte med hollandaise, smørsauce eller friske urter
- Knoglerne sidder “pænt” og gør det lettere at skære og servere.
Opskrifter
En dampet pighvar i hvidvin er en enkel og meget lækker ret, som du kan servere både til hverdag og fest.
Du kan også lave en pighvar med hvidvins- og smørsauce som her: Pighvar med beurre blanc.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: