• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Pighvar - fakta og opskrifter med den luksuriøse spisefisk

Pighvar - fakta og opskrifter med den luksuriøse spisefisk

Billede med pighvar.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Pighvar er sammen med andre fladfisk på top 10-listen over de mest næringsrige fødevarer.

Den er lav på kalorier og høj på Omega3-fedtsyrer, proteiner, magnesium, selen og B-vitaminer. Ikke dårligt for et stykke kød, som smager vildt godt.

Du kan både dampe, stege, grille og koge det fine lyse kød, der smager fint både koldt og varmt.

Da den også er nem at tilberede, er der ikke mange argumenter for at undlade at spise denne fisk. Det skulle da lige være prisen, for fisken er ikke så talrig som for eksempel rødspætter.

Derudover regnes den for en af de fineste spisefisk, så prisen på 400 gram pighvar-filet fra Vesterhavet oppe på ca. 200 kroner.

Hvad er pighvar?

Pighvarren kan ligne en overdimensioneret rødspætte. Den bliver dog længere end sine slægtninge - op til en meter lang.

Dette gælder kun for hannerne, hunnerne kan højst blive en halv meter. Vægten kan ryge op på 25 kg., hvis man fanger en af de store fisk.

Den lever på sandbunden i Sortehavet, Middelhavet, Europas vestkyst op til Færøerne og Island samt det sydlige Norge - således også i danske farvande.

  • Pighvar (latin: Scophthalmus maximus) er en fladfisk, der lever i saltvand – især i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.
  • Den er kendt som en delikatessefisk og betragtes som én af de fineste spisefisk i Danmark.
  • Den kan blive op til 1 meter lang og veje over 20 kg, men de fleste fangster er betydeligt mindre.
  • Pighvar har et asymmetrisk, rombeformet krop og begge øjne på den ene side – typisk venstre.

Pighvarren har fået sit navn, fordi den har små pigge på oversiden af kroppen. Her er den mørkebrun, på undersiden er den hvid. Kødet er ligeledes hvidt og meget fast.

Ernæringsindhold (pr. 100 g rå pighvar):

  • Kalorier: ca. 90 kcal
  • Protein: ca. 18–19 g
  • Fedt: ca. 2–3 g (mest sunde fedtsyrer)
  • Indeholder også:
    • Omega-3 fedtsyrer
    • Selen, D-vitamin, B12 og jod

Opbevaring

  • Frisk pighvar bør opbevares på is eller i køleskab og tilberedes hurtigt (inden for 1–2 dage).
  • Kan fryses, men som med de fleste fisk mister den lidt tekstur efter optøning.

Værd at vide

  • Navnet "pighvar" kommer af, at den har små knopper eller pigge på oversiden (dog uden at være farlig).
  • Den tilhører familien af flyndere, men adskiller sig med sin tykke krop og høje kvalitet.
  • Pighvar kan ændre farve på oversiden for at kamuflere sig på havbunden.

Anvendelse

  • Kødet er fast, saftigt og meget hvidt med en mild og fin smag.
  • Tilberedningsmetoder:
    • Ovnbagt hel pighvar (klassisk tilberedning)
    • Pighvarfilet på pande eller grill
    • Dampet eller pocheret
    • Serveres ofte med hollandaise, smørsauce eller friske urter
  • Knoglerne sidder “pænt” og gør det lettere at skære og servere.

Opskrifter

En dampet pighvar i hvidvin er en enkel og meget lækker ret, som du kan servere både til hverdag og fest.

Du kan også lave en pighvar med hvidvins- og smørsauce som her: Pighvar med beurre blanc.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

Forsiden lige nu

Italiensk fyldt svinemørbrad med spinat og soltørrede tomater
Italiensk fyldt svinemørbrad→ Se opskriften
billede med grillet asparges med parmaskinke
Grillet asparges med parmaskinke→ Se opskriften
En virkelig lækker jordbærsalat, der er en salat med jordbær, en napolitana salatblanding og ristede pinjekerner.En rigtig sommersalat. Foto: Madensverden.dk.
Jordbærsalat - salat med jordbær og pinjekerner→ Se opskriften
billederesultat for champagnesorbet
Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine→ Se opskriften
billederesultat for landstykker
Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel→ Se opskriften
ugens madplan uge 26
Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu→ Se opskriften
Billede af kødboller med blomkål og ærter.
Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)→ Se opskriften
billede til jordbær med chokolade
Jordbær med chokolade (dyppet i mørk chokolade)→ Se opskriften
nem tomatsalsa
Nem tomatsalsa - opskrift på frisk salsa med tomater→ Se opskriften
billede med Vinglas
Sådan får du vin til at smage bedst muligt→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her