Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Asparges - fakta og de bedste opskrifter

Asparges - fakta og de bedste opskrifter

Billede med asparges.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS

Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, og her kan du læse alt om asparges, forskellen, sæson, næringsindhold, fakta og hvordan de tilberedes.

Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter og en rigtig forårsbebuder. Dog er især den hvide asparges en lidt overset delikatesse i det danske køkken.

I Tyskland har aspargesene til gengæld opnået stor popularitet - særligt den hvide variant. Det er nærmest en folkefest, når de hvide asparges - på tysk Spargel - er klar.

Der findes sågar tyske aspargesmuseer, aspargescykelruter og aspargesfestivaller. Så de giver den altså gas syd for grænsen.

Både grønne og hvide er nemme at tilberede, fulde af smag og vitaminer og så kan de indgå i mange retter - både alene og som tilbehør.

Vi har samlet en række opskrifter som inspiration til denne sunde spise.

Indhold
  • Jeg elsker asparges! Både de grønne og de hvide, og her kan du læse alt om asparges, forskellen, sæson, næringsindhold, fakta og hvordan de tilberedes.
  • Vitaminer
  • Næringsindhold
  • Tilberedning
  • Fakta
  • Forskellen på hvide og grønne asparges
  • Opskrifter med asparges
  • Hvide asparges med brunet smør
  • Tarteletter med høns i asparges
  • Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)
  • Aspargessuppe
  • Æggekage med asparges
  • Stuvede hvide asparges
  • Hønsesalat
  • Sommergryde
  • Ovnbagte grønne asparges og tomater
  • Torsk med asparges
  • FAQ
  • Kommentarer

Vitaminer

Det kan godt betale sig at spise masser af asparges, for de er fyldt med gode kostfibre.

De er også rige på blandt andet C-vitaminer, folinsyre og flere B-vitaminer.

De indeholder ikke noget fedt, næsten ingen kalorier, men fremmer derimod kroppens dannelse af glutathion, et stof der er afgørende for en effektiv leverafgiftning. Brug dem blandt andet til de lækre butterdejspakker med asparges.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 20
Fedt: 0 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 2 gram

Tilberedning

Læs mere om tilberedning af grønne asparges her.

Her kan du se hvordan du tilbereder de hvide asparges.

Fakta

Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten, og i Romerriget var aspargesen værdsat som en stor delikatesse.

Her i landet omtales aspargesplanten fra det 16. århundrede.

Aspargesen er en staude i familie med liljekonvallen.

De hvide asparges skal gro i jord og med en presenning over for ikke at få sol.

De grønne gror på flad jord og får masser af sol.

De hvide er mere besværlige at dyrke og høste og er derfor dyrere end de grønne.

Forskellen på hvide og grønne asparges

PunktGrønne aspargesHvide asparges
DyrkningVokser over jorden og får sollys. Bliver grønne pga. klorofylVokser under jorden, dækket af jord eller folie for at undgå sollys
SmagMere grøntsagsagtig og nøddeagtig i smagenMild, delikat, lidt bitter og sødlig
SkrælningBehøver sjældent at blive skrællet , roden knækkes afSkal altid skrælles grundigt (fra hoved og ned)
KonsistensTyndere og mere fleksibleTyk, fast og mere "kødfuld"
TilberedningstidKoges eller grilles meget kort - typisk kun 1 minut ved kogningKoges/dampes i 6–12 min. afhængig af tykkelse
FarveGrøn (evt. med lilla spidser)Helt hvid eller let rosa/lilla i spidsen
Pris og tilgængelighedBilligere og fås hele året (ofte importeret)Dyrere, sæsonvare (april–juni) og ofte fra lokal produktion

Opskrifter med asparges

Her får du 10 af de mest populære opskrifter med asparges på Madens Verden.

Hvide asparges med brunet smør

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Tarteletter med høns i asparges

4.8 fra 60 stemmer
Gå til opskrift

Grøn aspargessuppe (suppe med asparges på 25 min.)

4.9 fra 9 stemmer
Gå til opskrift

Aspargessuppe

4.7 fra 35 stemmer
Gå til opskrift

Æggekage med asparges

4.8 fra 13 stemmer
Gå til opskrift

Stuvede hvide asparges

5 fra 6 stemmer
Gå til opskrift

Hønsesalat

5 fra 12 stemmer
Gå til opskrift

Sommergryde

4.8 fra 68 stemmer
Gå til opskrift

Ovnbagte grønne asparges og tomater

4.8 fra 8 stemmer
Gå til opskrift

Torsk med asparges

5 fra 6 stemmer
Gå til opskrift

FAQ

Hvornår er asparges i sæson?

Danske hvide og grønne asparges har kort sæson - ca. fra 1. maj og frem til Skt. Hans, hvor man stopper med at høste dem.

Hvordan opbevarer man asparges?

Aspargesene opbevares bedst i en plastpose i køleskab. Her kan de holde sig i cirka tre dage.

Kan man fryse asparges?

Asparges kan fryses, men de skal først blancheres i kogende vand i et minuts tid inden frysning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.