• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Æggeretter

Smilende æg - den perfekte fremgangsmåde

kogetid på smilende æg
Kogetid på et smilende æg: Hvor lang tid skal man koge et æg, før det er smilende? Her får du de rigtige tider, så dine æg altid bliver perfekte. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  20. maj 2024 - Udgivet:  8. november 2015

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.
  2. Opskrift på smilende æg
  3. Smilende æg
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Kogetider for æg
  9. Koge æg uden revner
  10. Holdbarhed på æg
  11. Æg i køleskabet eller hvad?
  12. Vask ikke æg
  13. Koge æg i ovn
  14. Opbevaring af æg?
  15. Typiske spørgsmål og kogning af æg
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.

Elsker du smilende æg? Så se med her hvor jeg viser, hvordan man koger et æg perfekt.

Det er ikke kun kogetid på de smilende æg, men alle æggekogtiderne samlet i et nemt overblik, og HUSK at tage tid når du skal koge æg.

Fremgangsmåden er jo meget nem når du koger æggene.

Se også de populære opskrifter på:

  • Blødkogt æg
  • Hårdkogte æg
  • Pocheret æg
  • Skidne æg
  • Æggesalat

Opskrift på smilende æg

kogetid på smilende æg

Smilende æg

Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.
Bedømmelse
5 fra 1 stemme
RetMorgenmad
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 15 minutter minutter
Antal 4 æg
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 4 æg
  • vand

Fremgangsmåde

  • Sæt en gryde med vand over, og når det koger, kommer du æggene i.
  • Blødkogt æg: Koges i 4 minutter
  • Smilende æg: Koges i 8 minutter
  • Hårdkogt æg: Koges i 10 minutter

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
63
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
6
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
164
mg
55
%
Natrium
 
62
mg
3
%
Kalium
 
61
mg
2
%
Kulhydrater
 
0.3
g
0
%
Sukker
 
0.2
g
0
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
238
IU
5
%
Calcium
 
25
mg
3
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Kogetider for æg

Blødkogt æg:  4 minutter

Smilende æg: 8 minutter

Hårdkogt æg: 10 minutter

Koge æg uden revner

Opbevar altid æg med den spidse side nedad, så holder de længst.

Hvordan ved man æg er friske? Jo, put det i en skål med vand, og hvis det synker ned er det friskt, hvis det flyder op, ja så er det for gammelt.

Årsagen er, at for gamle æg indeholder mere luft, og sådanne æg skal du smide ud.

Hvis du tager æggene ud af køleskabet en halv time inden de skal koges, mindsker du risikoen for revnede æg.

Æg bruger du blandt andet til at lave din egen bearnaise sauce.

Holdbarhed på æg

Her på Madensverden.dk går jeg i øvrigt gerne ind i kampen mod madspild.

Og derfor er det vigtigt at sige, at æg normalt holder sig lidt længere end "mindst holdbar" til siger på pakken.

Og har du mange æg liggende, er det nemt at anvende dem i en æggekage eller en omelet.

Æg i køleskabet eller hvad?

Og hvor skal man så opbevare sine æg? Det bestemmer du selvfølgelig selv.

De fleste putter dem i køleskabet, men du kan sagtens også lade dem stå fremme eller i et køkkenskab.

Vær dog opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter æggene på køl.

I blandt andet Tyskland står æggene i butikkerne meget ofte ikke i et køleskab, men ude i butikken.

Men holdbarheden forkortes hvis ikke æggene stilles på køl.

Vask ikke æg

Det er en dårlig idé at vaske æggene, også selvom du opdager møg eller andet skidt på et æg.

Ved at vaske æggene risikerer du nemlig, at forskellige bakterier kan trænge ind gennem skallen.

Det kan i værste fald gøre dig syg.

Vil du koge æg uden snavs, kan du forsigtigt tørskrubbe ægget, og altså uden at bruge vand.

Husk i øvrigt at vaske hænderne efter at du har håndteret æg.

Koge æg i ovn

Du kan også lave ovnbagte æg, og de smager faktisk godt.

Her lægges æggene ind i en forvarmet ovn ved 70 grader, hvorefter de skal have en time i ovnen.

Efter tilberedningen i ovnen lægges æggene i koldt vand et minut, hvorefter de nemt kan pilles.

Opbevaring af æg?

Omkring netop opbevaring har en af brugerne her på Madens Verden, Niels Henrik Sigsgaard fra København, et par bemærkninger. Og det er da værd at tage med i denne sammenhæng. Han skriver:

For et par år siden hørte jeg DR’s radiokok, Kjeld Koplev på P1, som i lighed med mig undrede sig over, at vi i Danmark skal opbevare æg på køl, når vi har oplevet, at man under varmere himmelstrøg kan se æg stå frit fremme stakket på i en dynge på et fad eller i en skål.

Var de danske regler bare udtryk for danske sundhedsmyndigheders overkontrol og ubegrundede frygt for smittefare?

Efter længere research fandt Koplev ud af, at årsagen til forsigtigheden skyldes den måde, vi i Danmark har valgt at behandle æg på.

For tilsyneladende er vi dét eneste eller ét af de eneste lande i verden, der har valgt at sende æggene gennem en større renselsesproces for at fjerne eventuelle rester af hønsefækalier på skallerne; æggene bliver vasket og let slebet.

Processen betyder imidlertid, at æggene mister det yderste (naturlige) beskyttende lag, der andre steder gør dem i stand til at modstå påvirkning fra f.eks. varme.

Så myndighedernes krav til rensning af skallerne, er faktisk medvirkende til, at æggenes holdbarhed dels nedsættes, fordi deres naturlige ”immunforsvar” forringes, og dels betyder hele processen, at vores æg får en meget langsommere vej fra producent til salgsled og i sidste instans forbrugernes køkkener.

På den anden side oplever vi flere andre steder fødevaremyndighedernes overformynderiske indstilling, når det gælder mørning af kød og salg af f.eks. franske oste, der indeholder specielle bakteriekulturer. Tilsyneladende en dansk egenart, skriver Niels Henrik Sigsgaard. Tak for indsparket.

Har du andre tips om at koge æg? Så del dem med os her i debatten. På forhånd tak.

Typiske spørgsmål og kogning af æg

Hvor lang tid skal et smilende æg koges?

For at få et smilende æg skal man koge det i cirka otte minutter.

Hvordan koger man æg i ovnen?

Du kan nemt koge æg i ovnen. Det sker ved 70 grader, og æggene skal have en time i ovnen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    august 03, 2024 at 10:28 am

    Nu har det lige været en periode med eksperimenter for mig, med forskellige varme kilder, metoder, og andet idioti, og der er en løsning der virker på ALT!!!

    Om du er på gamle solide kogeplader, gas, keramisk, induktion, denne metode, giver Æg som er lette at pille, uanset 🙂

    Den klassiske metode med at Æg skal være helt under vand, er en misforståelse, fordi selv når de ikke er, så "damper" de 🙂 Induktion har en tendens til at skabe problemer for nogle, da det jo kommer så hurtigt op i varme, og er så meget anderledes fra andre varmekilder, så Æg er ligesom det værste protein at arbejde med på Induktion... MEN!!! Simpel løsning, som virker på alle varme kilder, er at started i koldt vand (Ironisk nok, koger koldt vand hurtigere end varmt vand) 😛 Det sørger også for, at der ikke er nogle af Æggene der ikke har fået samme kogetid, jeg HADER det mantra om at dumpe Æg ned i kogende vand!!!

    Start i koldt vand, ikke noget med det nonsens med Eddike som bare opløser noget af det Kalcium som en Æggeskal nu engang består af, og brugen af Salt, er også håbløs idiotisk, da det absolut INGEN effekt har, det er bare myter folk stadigvæk holder fast i :*( Koldt vand, Æg i, bring det i kog, UDEN LÅG!!! Når det så virkelig koger, så skru ned til en simrende temperatur, det er passende med 140 - 160°, eller hvis dit Induktion kører på "skridt" så gå fra 10 til 5 🙂 Og så lad det kører der i 2 minutter, og SÅ smækker du låg på, og sætter timeren til 10 minutter... Derefter, ikke noget med at skabe ekstra opvask ved at have en separat skål med Isvand osv, meningsløst, bare lige tøm det varme vand, og fyld gryden igen med almindelig koldt vand fra vandhanen 🙂 Så skal Æggene bare lige stå 5 - 30 minutter, afhængigt af hvor travlt du har, MEN, pas på med at lade dem stå 45 - 60 minutter, da det kan have den modsatte effekt, men ellers. får du de nemmeste Æg at pille, bare lige let-banke dem på bordet, hele vejen rundt, eller rul dem, og så falder skalden nærmest af af sig selv 🙂

    Der er logik for hvorfor det virker, og det at give Æg et chok fra kold tilstand til øjeblikkelig varme, kan få Æggene til at sprænge, så det er en dum idé at starte i kogende vand!!! Og myten om at det er Isvand der trækker "Hinden" sammen så Æggene bliver lettere at pille, er også bare noget vrøvl!!! At varme Æg op langsomt ved at starte i koldt vand, løsner hinden, og derved ikke skaber problemer når de skal pilles 🙂 Og det er lige meget om det er friske Æg eller gamle Æg 🙂 Så hvis du kan lide Hårdkogte Æg, så er det da bare om at komme i gang 🙂

    Svar
  2. Ole

    juni 04, 2024 at 12:03 am

    Start i koldt vand, så slipper man også for at Æggene sprækker hvis de får for stort et chok fra at komme lige fra køleskabet!

    Dampning er smartere, da man kun skal bruge 1 cm vand, så man sparer både vand og strøm, og derved jo så også penge 🙂

    En anden lige ting vedrørende opbevaring, opbevar dem altid på hovedet, så kan holdbarheden fra de anbefalede 4 uger nogle gange holde helt op til 4 måneder, bare lige et lille tip 🙂

    Svar
  3. Sofie

    maj 20, 2024 at 8:54 pm

    En god huskeliste til kogning af æg.

    Svar
  4. Jørgen Winther

    oktober 28, 2023 at 2:23 am

    Nedsæt risikoen for sprængt skal under kogningen således:
    Læg de kolde æg ned i det kolde vand og lad æggene også få opvarmningstiden med og forlæng tiden i vandet med 1-2 min, afhængigt af, hvor hurtigt, du kan varme vandet op til kogepunktet.

    Svar
  5. Martin

    november 22, 2022 at 6:47 pm

    Er der forskel på small, medium og large æg i koge tiden?

    Svar
  6. Sigurjon Jonsson

    oktober 09, 2022 at 6:52 pm

    Husk at skrive ÆG med stort ellers risikerer i bøde på 40.000 da folk er åbenbart fatsvage i øjne fødevarestyrelsen

    Svar
  7. Bo Hubert

    juni 23, 2022 at 9:36 pm

    Så er der lige størrelsen på ægget de vejer fra 45 gram til det jeg koger nu 105 gram. Tiderne er jo ikke ens, eller hvad.
    Bo

    Svar
  8. Inger Feldthaus

    marts 31, 2019 at 9:17 am

    Kogetiden for æg afhænger af størrelsen - især når de skal være blødkogte. Jeg koger små æg 4, M/L 5½ min og xl-æg 6-7 minutter - og stopper derefter kogningen ved at lade dem stå et øjeblik i koldt vand - så er de perfekt blødkogte - hver gang.

    Svar
  9. Kim Rasmussen

    november 29, 2018 at 8:51 pm

    Hej
    Jeg læste engang om nogle langturssejlere, der kort dyppede æggene i kogende vand, det skulle fosegle skallen, så de kunne holde sig meget længe.

    Svar
    • Madensverden.dk

      november 30, 2018 at 8:07 am

      Hej Kim

      Tak for bidraget, og det er da en spændende måde at gøre det på.

      Det er ikke noget jeg selv har hørt om eller prøvet, men det kan sagtens være rigtigt.

      Og det giver i hvert fald god mening, når man skal opbevare æggene til søs.

      De bedste hilsner

      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required