Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Tilbehør › Hummus - nem opskrift med eller uden tahin

Hummus - nem opskrift med eller uden tahin

Hummus med hjemmelavet tahin
4.8 fra 8 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
164
SHARES
FacebookMessenger164PinterestEmailSMS
Opdateret: 31. oktober 2023 - Udgivet: 5. marts 2018

Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.

Hummus kan laves på flere forskellige måder, men her er en virkelig god og nem grundopskrift, som du selv kan smage mere til.

Du kan frit tilsætte mere af krydderierne, mere olie eller eventuelt lidt vand. Husk, at hummus skal være nærmest en tyk creme, og ikke for tør i konsistensen.

Kikærter på dåse

Her har jeg anvendt færdige kikærter på dåse, fordi jeg simpelthen synes det er det nemmeste. Og de færdige kikærter giver et aldeles glimrende resultat.

Du kan selvfølgelig også købe tørrede kikærter, og så selv bløde dem op. Her skal de så gerne stå natten over - eller hele dagen, fordi det mindst tager 10 timer. Skift i øvrigt gerne vandet undervejs.

De færdige kikærter hældes blot i en sigte, hvorefter de skylles under den kolde hane. Nemmere bliver det ikke at lave en god hummus helt fra bunden.

Her kan du læse mere om kikærter.

Opskriften er til fire personer.

Opskrift på hummus

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Hummus opskrift

4.75 fra 8 stemmer
Forb. tid 10 minutter min
Samlet tid 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Mellemøsten
Kalorier: 200
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 250 g kikærter - fra dåse, forkogte
  • 1,5 spsk olivenolie
  • 2 spsk tahin - sesampasta
  • 3 fed hvidløg
  • 0,5 citron - saften fra den halve citron
  • 1 knivspids spidskommen
  • 1 knivspids ingefær - tørret
  • 1 nip salt
  • Lidt friskkværnet peber
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Kikærterne skylles og rystes tørre for vand, hvorefter de kommes i blenderen.
  2. Tilsæt også olivenolie og tahin.
  3. Hvidløg pilles og presses ned i blenderen, og nu kommes også citronsaft, spidskommen, ingefær, et nip salt og lidt friskkværnet peber ved.
  4. Blend din hummus grundigt.
  5. Smag den til, og her kan du eventuelt tilsætte mere spidskommen, citron, ingefær salt eller peber. Du kan såmænd også komme lidt koriander, karry, cayennepeber eller paprika i, men prøv dig bare frem. Eller hold dig til den nemme grundopskrift.
  6. Hvis hummussen er for tyk,, tilsættes mere olie eller vand indtil den rette konsistens opnås.
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 200kcalKulhydrater: 21gProtein: 7gFedt: 11gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 3gEnkelumættet fedt: 6gNatrium: 105mgKalium: 231mgKostfibre: 5gSukker: 3gVitamin A: 32IUVitamin C: 4mgCalcium: 50mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Hvad er tahin?

Tahin er en pasta, der er lavet af sesamfrø. Og du kan sagtens lave hummussen uden tahin. Den undlader du blot.

Blandt andet personer med sesam-allergi skal selvfølgelig undlade at bruge tahin.

Hjemmelavet tahin

Du kan meget nemt lave en hjemmelavet tahin, og den har Madens Verdens Rakel Seneca her en skøn opskrift på.

Til det skal du blot anvende 150 gram sesamfrø og 3 spiseskefulde olivenolie.

Sådan gør du

  1. Tag en pande og tilføj sesamfrøene. Rist dem i tre til fem minutter ved medium varme. De må ikke blive brune, de skal bare få en smule gylden farve.
  2. Put de ristede sesamfrø i en blender og tilføj olie. Blend det sammen, indtil det får en cremet konsistens. Nu er tahin klar til brug.

Hummus i blender

Du kan lave hummussen i en blender, men den kan også klares med en stavblender.

Generelt foretrækker jeg en ret cremet konsistens, men fortsæt med at blende indtil du når den rette struktur i den.

Og den kan altså enten være blød og næsten blank, eller en mere grovkornet konsistens.

Hummus med hestebønner

Af Rakel Seneca

Du kan også lave verdens bedste hummus med hestebønner, og den er så fuld af smag, at man bliver helt omtumlet af smagsoplevelse.

Den er fuld af hvidløg, citron og lækker tahin, og så har den en utrolig cremet konsistens. Opskriften er også lavet af Rakel Seneca.

Opskriften består af to dele: selve hummus, der er den traditionelle, som man kender den, dog tilføjer jeg ekstra tahin.

Og så er der blandingen af hestebønner ovenpå. En virkelig lækker kombination.

Du skal bruge

Hummus af
500 gram kikærter tørret og ukogte
1,5 tsk bagepulver
250 gram tahin
3 spsk citronsaft
6 fed hvidløg
2 tsk salt

Hestebønnemos
180 gram hestebønner tørret og ukogte
0,5 dl olivenolie god kvalitet
0,5 dl citronsaft
4 fed hvidløg
1 tsk salt
6 spsk bredbladet persille finthakket

Sådan gør du

  1. Start med at tage to store skåle. I den ene kommes kikærterne, tilføj dobbelt så meget vand, som der er kikærter samt en teske bagepulver, dæk skålen til og stil den på dit køkkenbord.
  2. I den anden skål tilføjer du hestebønner og dobbelt så meget vand. Dæk dem til ligesom den første skål.
  3. Lad det hele stå i blød natten over eller i otte timer. Hæld nu vandet fra begge skåle og skyl bønnerne.
  4. Tag to gryder og hæld kikærterne i den ene og dæk dem med dobbelt så meget vand, gør det sammen med hestebønnerne. Tilføj en halv teske bagepulver i gryden med kikærter. Kog begge gryder i cirka to-tre timer, eller indtil de er bløde.
  5. Tag nu gryden med kikærter og si vandet fra, gem cirka en halv deciliter af vandet til senere. Gem også et par kikærter til pynten. Tilføj nu de varme kikærter i en food processor, blend dem og tilføj derefter citron, hvidløg, tahin og lidt af vandet fra tidligere. Blend igen og tilføj eventuelt mere af kogevandet.
  6. Konsistensen skal være meget blød og næsten flydende, så sørg for, at du blender det ordentligt sammen. Smag til med salt.
  7. Nu skal vi lave hestebønneblandingen. Når de er færdigkogte og helt bløde, så de næsten falder fra hinanden. Hæld dem nu i en skål og tilføj olivenolie, citronsaft samt presset hvidløg.
  8. Brug nu en gaffel til at blande det sammen og knuse bønnerne. Smag til med salt.
  9. Tag en serveringskål, tilføj hummus og derefter hestebønnemosen i midten, tilføj finthakket persille og de hele kikærter. Hæld generøst med olivenolie.
  10. Så er den lækkreste dip klar til servering.

Denne ret serveres ofte som en del af en mezze, hvilket vil sige, at der er en masse små retter. Det er et mellemøstligt koncept, og jeg må sige, at jeg er stor tilhænger af det, da man dermed kan smage en masse retter.

Jeg bruger ukogte, tørrede bønner, da de giver den bedste og mest cremede konsistens, men hvis man ikke har tid til at vente på at de ligger i blød, så kan man godt bruge dem fra en dåse.

Du kan også spise denne hummus sammen med falafler i et pitabrød eller en durumrulle. Eller nyd den med en tabbouleh salat.

Se også her hvordan du bager de bedste naanbrød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tina Nielsen skriver

    maj 29, 2025 at 4:20 pm

    Svar
  2. Annie skriver

    januar 03, 2023 at 4:06 pm

    Der står: 1,5 deciliter olivenolie i opskriften 😰
    Det er vel en fejl.
    Skal der stå 1,5 spsk.❓

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 03, 2023 at 4:29 pm

      Hej Annie
      Ja da, og tak. Fejlen er rettet - det er 1,5 spiseskefuld olivenolie 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Leila Karlslund skriver

    juni 03, 2022 at 4:42 pm

    Vil blot høfligst gøre opmærksom på, at det ikke er bagepulver men natron (baking soda), man skal anvende. Leila i Odder

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required