Få gode råd til at lave den perfekte medisterpølse. Læs om kogetid, stegetid og servering af medister med tilhørende sovs.
Hvordan laver man den bedste medisterpølse, og hvad med kogetid og stegetid på medister?
Der er sikkert mange gode bud, og jeg har da også eksperimenteret mig frem gennem årene. Og her er mit bedste bud på en virkelig god tilberedning af medister - og den smager super godt til aftensmad.
Først og fremmest skal du selvfølgelig købe en medisterpølse hos en slagter, som leverer en god kvalitet. Medisteren er jo sådan set bare en pølse med frikadellefars, og længere nede har jeg skrevet mere om kogning, pandestegning og sovs til medisteren.
Se også disse opskrifter:
Medister i ovn med kartofler og sovs
Opskrift på stegt medisterpølse
Medister - kogetid og stegetid
Ingredienser
- 800 g medister
Fremgangsmåde
- Læg forsigtigt medisterpølsen i en gryde, hvor der er god plads til den. Hæld vand i indtil det dækker. Der skal ikke salt i.
- Medisteren koges nu i cirka 15 minutter, hvor vandet blot skal simre. Gem kogevandet til sovs.
- Derefter steges medisterpølsen færdig på panden, hvor den skal have cirka fire minutter på hver side. Jeg plejer at stege medisteren i smør, og du kan sagtens prikke nogle huller i medisterpølsen, så den ikke sprækker.
- Den færdigstegte medisterpølse lægges til side og hviler, og imens kan du lave den lækre sovs.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Kogning af medisterpølse
Så er der det med kogetid og stegetid på medister: Læg medisterpølsen op i en gryde, og kom så meget vand i gryden, at medisteren er dækket med vand.
Du skal IKKE tilsætte salt til vandet, da medisteren dels er saltet i forvejen, og dels fordi vi bruger vandet til at lave en rigtig medisterpølsesovs til sidst.
Kog nu medisteren i cirka 15 minutter ved simrende varme. Tag den af, og hæld 3-4 deciliter af kogevandet op i en lille skål.
Stegning af medister
Smelt en god klat smør i en pande, og lad det brune af. Kom så medisteren op på panden, og nu skal den stege cirka otte minutter ved middel varme. Giv den fire minutter på hver side.
Prik gerne nogle huller i medisteren med en kødnål, så den ikke sprækker undervejs. Og nej, det bliver din medisterpølse IKKE mere tør af. Tværtimod!
Når medisterpølsen har fået en god farve, og skindet er sprødt, lægger du den til side, og hælder skyen fra panden op i en kasserolle.
Sovs til medister
Varm det op, og kom et par spiseskefuld hvedemel ved. Pisk rundt, og pisk så kogevandet i, Det giver en god jævning med masser af smag fra medisteren.
Brug cirka tre deciliter kogevand, og spæd derefter op med et par deciliter mælk, indtil sovsen har den rette konsistens.
Tilsæt gerne en halv bouillonterning, som du også pisker ud i sovsen.
Smag til med en spiseskefuld gastrik, salt og friskkværnet peber. Og justér farven med lidt sovsekulør. Eller server medisteren med en gammeldags brun sovs.
Servering
Helt klassisk kan du servere medister sammen med kogte kartofler, den lækre sovs og så nogle dampede grøntsager.
Eventuelt med broccolifritter, der virkelig smager godt. Søg opskriften frem i søgefeltet øverst på siden.
Kernetemperaturen i en stegt medisterpølse skal i øvrigt være på minimum 75 grader, så du er sikker på kødet er gennemstegt. Du kan måle det med et stegetermometer, hvis du vil være på den sikre side.
Pandestegt medister
Her kan du se hvordan du laver en pandestegt medister. Medisterpølsen steges rå, og skal altså ikke forkoges.
Medisteren steges i en blanding af smør og olie, og den samlede stegetid er cirka 20 minutter.
- Varm en pande godt op - anvend gerne en teflonpande.
- Kom en god klat smør på panden sammen med lidt olie. Lad smørret smelte i olien.
- Læg forsigtigt medisterpølsen på panden, og brun den nu godt på begge sider.
- Når medisterpølsen er brunet godt af, skruer du lidt ned for varmen, og nu skal medisteren steges færdig uden at brænde på. Vend den nogle gange undervejs, og tjek den løbende.
- Den samlede stegetid er cirka 20 minutter, og det er vigtigt at medisteren er gennemstegt!
Kernetemperaturen i en pandestegt medister skal være 75 grader.
Den færdige medisterpølse skæres i portionsstykker og anrettes på et lunt fad.
Grillet medister
Grillet medister smager fremragende og mindst lige så godt som grillede pølser. Og så er sådan en medister på grillen nem og lækker at tilberede.
Det tager bare cirka 20 minutter, hvor medisteren grilles ved indirekte varme på begge sider.
Her får du både opskriften på, hvordan du griller medisteren på gasgrill og kuglegrill.
Til 4 personer skal du bruge ca. 500 gram medister og en portion grillolie.
Tænd din kuglegrill. Gør kullene klar, husk de skal være hvide i toppen. Fordel kullene ud i den ene halvdel af grillen, da vi skal grille indirekte.
Gasgrill sætter du til 200 grader, og den temperatur må du også gerne forsøge at ramme i kuglegrillen (hvis du har et termometer i låget).
Så gør du 500 g medister klar. Tag to træspyd, og fastgør dem i medisteren fra hver side.
På den måde er medisteren nem at vende, og det er i øvrigt et trick, du også kan bruge, når de laver medisterpølse på panden.
Du kan eventuelt sætte grillspydene i vand en times tid før, du skal bruge dem - så brænder de ikke så let i grillen.
Smør grillristen med olie, og og hvis det er en kuglegrill, du griller på, så læg medisteren på den side, hvor der ikke er kul under. Vi griller altså indirekte!
Låg låget på, og tag tid. Medisteren skal nu grilles i 10 minutter.
Efter 5 minutter pensler du medisteren med grillolie, giver den fem minutter mere med låget på, og vender den rundt.
Nu skal den stege i yderligere 5 minutter ved indirekte varme. Efter yderligere 5 minutter pensler du nu den anden side med grillolie. Den samlede stegetid for medisteren er altså 20 minutter.
Tag så medisteren af, træk forsigtigt træspydene ud - og nu er den klar til spisning.
Stegetiden for medisteren er den samme, uanset om du laver den i kuglegrill eller på en gasgrill. På gasgrill tænder du kun den yderste brænder, og griller den på midten ved indirekte varme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Therese Møller
Min flækkede hele vejen da jeg kogte den 🙁
Thomas
Lige en lille sjov undrende tanke under, sovs til medister. Starter du med: Varm den op. Er det en smørbolle, roux, skyen eller gryde/panden. Mange tak for opskrifter
Ole
Det er en god idé, efter kogningen, lige at lade Medisteren blive i det lækre Suppe Vand i 10 - 15 minutter mindst, det var sådan min Mor altid gjorde det, og det er også det som Danish Crown anbefaler i dag 🙂
Anita
Har gjemt på pølsa i fryseren siden Desember i fjor. Skikkelig fryst, men er den ødelagt nå da....
De er rå, og trenger tines og kokes.
Men nå er jeg redd den må kastes😩
Jan Johanson
hej Holger hur länge kan man frysa medistern innan man äter den. ?
Holger Rørby Madsen
Hej Jan
En medister kan holde sig i ca. 2 måneder på frost. Så skal man ikke fryse den længere.
Alt det bedste
Holger
Yvonne
Kog medisteren som beskrevet. På panden smeltes sukker og så smør. Derefter steges medisterpølsen som til brunede kartofler - det er lækkert og smager fantastisk!
Thomas
Medisterpølsen sprang. Måske man skal skrive at man prikker hul før man koger eller at dem skal koges ved mindre varme.
Holger Rørby Madsen
Hej Thomas
Jo, det er en af mulighederne, og så kan der være forskel på medisterpølser 🙂
Men pas på med varmen, da det nemt får pølserne til at sprække.
Alt det bedste
Holger
kaj kristensen
det lyder meget godt og dejligt skal prøves