Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Luciabrød - bedste opskrift på svenske lussekatter

Luciabrød - bedste opskrift på svenske lussekatter

Billede af luciabrød
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS

Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.

Luciabrød eller lussekatter er skønne gule luciaboller formet i forskellige former og pyntet med rosiner, som man spiser op til jul.

Det er en svensk juletradition at bage luciabrød til Luciadag, d. 13. december.

Lussekatter bages med safran, som giver den fantastiske gule farve til bollerne.

Helt klassisk formes luciabollerne som S'er. De kaldes julgalt. Men du kan også forme bollerne i forskellige andre former kaldet julvagn, julbock eller lilja, som du finder eksempler på under opskriften.

Se også disse opskrifter:

  • Julekager
  • Klejner
  • Norske klejner
Indhold
  • Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.
  • Svenske luciabrød
  • Tips
  • Forskellige udgaver af luciabrød
  • Kommentarer

Svenske luciabrød

KatrineKatrine Rørby Madsen
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 10 minutter min
Samlet tid: 2 timer t 10 minutter min
Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.
Antal: 20 stk.
Ret: Brød
Køkken: Svensk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2,5 dl mælk
  • 25 g gær
  • 0,5 g safrantråde eller stødt safran
  • 100 g sukker
  • 450 g hvedemel
  • 2,5 g salt svarende til en halv teskefuld
  • 1 æg til pensling
  • 40 rosiner til pynt

Fremgangsmåde

  1. Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle, og bland det med mælken, så det får en temperatur på cirka 37 grader.
  2. Opløs gæren i smør- og mælkeblandingen.
  3. Hvis du bruger safrantråde, skal du støde dem med lidt sukker (af det, der alligevel skal i luciabollerne) i en morter. Du kan også bruge en lille skål og enden af en grydeske eller lignende, hvis du ikke har en morter.
  4. Jeg bruger cirka 2 teskefulde sukker til 0,5 gram safrantråde. Stød blandingen godt, så safranen er helt smuldret ud i sukkeret.
  5. Vej mel og salt af, og bland det med sukker og safran. Kom det ned til den flydende smør-mælkeblanding og rør det på din røremaskine i cirka 5 minutter ved middel hastighed.
  6. Du kan også sagtens ælte din lussekatter-dej i hånden. Ælt den så i cirka 10 minutter.
  7. Tag dejen op af røremaskinen, og virk den op på et meldrysset bord. Læg den tilbage i røreskålen, og dæk den til med et rent viskestykke. Lad nu dejen hæve i cirka 60 minutter til dobbelt størrelse.
  8. Del dejen i 20 stykker, og rul hver dejstykke til pølser med en tykkelse på en finger. Fold nu dejen til forskellige luciabrød, som du ser herunder. Nogle skal du bruge to pølser til at forme, andre kun én.
  9. Pynt dem også med rosiner, som du ser på billederne herunder.
  10. Læg dine luciabrød på en bagepapir-beklædt bageplade, og lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
  11. Pensl dem nu med et sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn på 230 grader over- og undervarme i 10 minutter.

Næringsindhold

Kalorier155kcalKulhydrater25gProtein3gFedt5gMættet fedt3gFlerumættet fedt0.3gEnkelumættet fedt1gTransfedt0.2gKolesterol20mgNatrium90mgKalium70mgKostfibre1gSukker7gVitamin A157IUVitamin C0.1mgCalcium23mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Tips

Du kan forme dine luciabrød eller lussekatter i mange forskellige former.

Nogle formes af en pølse dej, mens andre laves af to.

Forskellige udgaver af luciabrød

Prøv for eksempel de her:

Julgalt

Rul enderne af pølsen ind mod midten modsat hinanden, så får du en julgalt.

Billede af julgalt - luciabrød
Julgalt er det luciabrød, man normalt omtaler som lussekatt. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lussekatt

En lussekatt laves ved at enderne rulles ind mod midten. Sæt to rosiner, der hvor dejen samles.

Billede af lussekat - luciabrød
En lussekatt. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lussekatter

Du kan også samle to lussekatter, der hygger sig med ryggen mod hinanden.

Billede af lussekatter - luciabrød
Lussekatter laves af to pølser som formes som lussekatter og lægges ryg mod ryg. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Julvagn

Julvagn laves af to pølser, som lægges i et kryds over hinanden og enderne foldes ind i samme retning hele vejen rundt.

Billede af julvagn - luciabrød
Julvagn. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Julbock

Julbock bøjes midt på pølsen og rulles op. Rosiner sættes som øjne.

Billede af julbock
Julbock formes sådan her og to rosiner sættes som øjne. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lilja

En lilja formes på samme måde, men rosinerne sættes der, hvor pølseenderne rulles op.

Billede af lilja - luciabrød
Lilja formes som julbock, men rosinerne placeres anderledes. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katrine Rørby Madsen skriver

    december 09, 2024 at 4:39 pm

    Jeg vil blive rigtig glad, hvis du har lyst til at give denne opskrift stjerner, når du har prøvet den. Mvh. Katrine, Madens Verden

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required