Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.
Luciabrød eller lussekatter er skønne gule luciaboller formet i forskellige former og pyntet med rosiner, som man spiser op til jul.
Det er en svensk juletradition at bage luciabrød til Luciadag, d. 13. december.
Lussekatter bages med safran, som giver den fantastiske gule farve til bollerne.
Helt klassisk formes luciabollerne som S'er. De kaldes julgalt. Men du kan også forme bollerne i forskellige andre former kaldet julvagn, julbock eller lilja, som du finder eksempler på under opskriften.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på luciabrød
Svenske luciabrød
Ingredienser
- 100 g smør
- 2,5 dl mælk
- 25 g gær
- 0,5 g safrantråde - eller stødt safran
- 100 g sukker
- 450 g hvedemel
- 2,5 g salt - svarende til en halv teskefuld
- 1 æg - til pensling
- 40 rosiner - til pynt
Fremgangsmåde
- Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle, og bland det med mælken, så det får en temperatur på cirka 37 grader.
- Opløs gæren i smør- og mælkeblandingen.
- Hvis du bruger safrantråde, skal du støde dem med lidt sukker (af det, der alligevel skal i luciabollerne) i en morter. Du kan også bruge en lille skål og enden af en grydeske eller lignende, hvis du ikke har en morter.
- Jeg bruger cirka 2 teskefulde sukker til 0,5 gram safrantråde. Stød blandingen godt, så safranen er helt smuldret ud i sukkeret.
- Vej mel og salt af, og bland det med sukker og safran. Kom det ned til den flydende smør-mælkeblanding og rør det på din røremaskine i cirka 5 minutter ved middel hastighed.
- Du kan også sagtens ælte din lussekatter-dej i hånden. Ælt den så i cirka 10 minutter.
- Tag dejen op af røremaskinen, og virk den op på et meldrysset bord. Læg den tilbage i røreskålen, og dæk den til med et rent viskestykke. Lad nu dejen hæve i cirka 60 minutter til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 20 stykker, og rul hver dejstykke til pølser med en tykkelse på en finger. Fold nu dejen til forskellige luciabrød, som du ser herunder. Nogle skal du bruge to pølser til at forme, andre kun én.
- Pynt dem også med rosiner, som du ser på billederne herunder.
- Læg dine luciabrød på en bagepapir-beklædt bageplade, og lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
- Pensl dem nu med et sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn på 230 grader over- og undervarme i 10 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Du kan forme dine luciabrød eller lussekatter i mange forskellige former.
Nogle formes af en pølse dej, mens andre laves af to.
Forskellige udgaver af luciabrød
Prøv for eksempel de her:
Julgalt
Rul enderne af pølsen ind mod midten modsat hinanden, så får du en julgalt.
Lussekatt
En lussekatt laves ved at enderne rulles ind mod midten. Sæt to rosiner, der hvor dejen samles.
Lussekatter
Du kan også samle to lussekatter, der hygger sig med ryggen mod hinanden.
Julvagn
Julvagn laves af to pølser, som lægges i et kryds over hinanden og enderne foldes ind i samme retning hele vejen rundt.
Julbock
Julbock bøjes midt på pølsen og rulles op. Rosiner sættes som øjne.
Lilja
En lilja formes på samme måde, men rosinerne sættes der, hvor pølseenderne rulles op.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Katrine Rørby Madsen
Jeg vil blive rigtig glad, hvis du har lyst til at give denne opskrift stjerner, når du har prøvet den. Mvh. Katrine, Madens Verden