• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Luciabrød - bedste opskrift på svenske lussekatter

Luciabrød - bedste opskrift på svenske lussekatter

Billede af luciabrød
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  9. december 2024 - Udgivet:  9. december 2024

Indhold

  1. Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.
  2. Opskrift på luciabrød
  3. Svenske luciabrød
  4. Tips
  5. Forskellige udgaver af luciabrød

Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.

Luciabrød eller lussekatter er skønne gule luciaboller formet i forskellige former og pyntet med rosiner, som man spiser op til jul.

Det er en svensk juletradition at bage luciabrød til Luciadag, d. 13. december.

Lussekatter bages med safran, som giver den fantastiske gule farve til bollerne.

Helt klassisk formes luciabollerne som S'er. De kaldes julgalt. Men du kan også forme bollerne i forskellige andre former kaldet julvagn, julbock eller lilja, som du finder eksempler på under opskriften.

Se også disse opskrifter:

  • Julekager
  • Klejner
  • Norske klejner

Opskrift på luciabrød

Billede af luciabrød
KatrineKatrine Rørby Madsen

Svenske luciabrød

5 fra 1 stemme
Luciabrød - eller på svensk lussekatter - er luciaboller bagt med safran og kommer fra Sverige. De spises til Lucia den 13. december.
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 2 timer t 10 minutter min
Antal: 20 stk.
Ret: Brød
Køkken: Svensk
Kalorier: 155
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 100 g smør
  • 2,5 dl mælk
  • 25 g gær
  • 0,5 g safrantråde - eller stødt safran
  • 100 g sukker
  • 450 g hvedemel
  • 2,5 g salt - svarende til en halv teskefuld
  • 1 æg - til pensling
  • 40 rosiner - til pynt

Fremgangsmåde
 

  1. Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle, og bland det med mælken, så det får en temperatur på cirka 37 grader.
  2. Opløs gæren i smør- og mælkeblandingen.
  3. Hvis du bruger safrantråde, skal du støde dem med lidt sukker (af det, der alligevel skal i luciabollerne) i en morter. Du kan også bruge en lille skål og enden af en grydeske eller lignende, hvis du ikke har en morter.
  4. Jeg bruger cirka 2 teskefulde sukker til 0,5 gram safrantråde. Stød blandingen godt, så safranen er helt smuldret ud i sukkeret.
  5. Vej mel og salt af, og bland det med sukker og safran. Kom det ned til den flydende smør-mælkeblanding og rør det på din røremaskine i cirka 5 minutter ved middel hastighed.
  6. Du kan også sagtens ælte din lussekatter-dej i hånden. Ælt den så i cirka 10 minutter.
  7. Tag dejen op af røremaskinen, og virk den op på et meldrysset bord. Læg den tilbage i røreskålen, og dæk den til med et rent viskestykke. Lad nu dejen hæve i cirka 60 minutter til dobbelt størrelse.
  8. Del dejen i 20 stykker, og rul hver dejstykke til pølser med en tykkelse på en finger. Fold nu dejen til forskellige luciabrød, som du ser herunder. Nogle skal du bruge to pølser til at forme, andre kun én.
  9. Pynt dem også med rosiner, som du ser på billederne herunder.
  10. Læg dine luciabrød på en bagepapir-beklædt bageplade, og lad dem efterhæve i 30-45 minutter.
  11. Pensl dem nu med et sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn på 230 grader over- og undervarme i 10 minutter.

Næringsindhold

Kalorier: 155kcalKulhydrater: 25gProtein: 3gFedt: 5gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.2gKolesterol: 20mgNatrium: 90mgKalium: 70mgKostfibre: 1gSukker: 7gVitamin A: 157IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 23mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Du kan forme dine luciabrød eller lussekatter i mange forskellige former.

Nogle formes af en pølse dej, mens andre laves af to.

Forskellige udgaver af luciabrød

Prøv for eksempel de her:

Julgalt

Rul enderne af pølsen ind mod midten modsat hinanden, så får du en julgalt.

Billede af julgalt - luciabrød
Julgalt er det luciabrød, man normalt omtaler som lussekatt. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lussekatt

En lussekatt laves ved at enderne rulles ind mod midten. Sæt to rosiner, der hvor dejen samles.

Billede af lussekat - luciabrød
En lussekatt. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lussekatter

Du kan også samle to lussekatter, der hygger sig med ryggen mod hinanden.

Billede af lussekatter - luciabrød
Lussekatter laves af to pølser som formes som lussekatter og lægges ryg mod ryg. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Julvagn

Julvagn laves af to pølser, som lægges i et kryds over hinanden og enderne foldes ind i samme retning hele vejen rundt.

Billede af julvagn - luciabrød
Julvagn. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Julbock

Julbock bøjes midt på pølsen og rulles op. Rosiner sættes som øjne.

Billede af julbock
Julbock formes sådan her og to rosiner sættes som øjne. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Lilja

En lilja formes på samme måde, men rosinerne sættes der, hvor pølseenderne rulles op.

Billede af lilja - luciabrød
Lilja formes som julbock, men rosinerne placeres anderledes. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katrine Rørby Madsen

    december 09, 2024 at 4:39 pm

    Jeg vil blive rigtig glad, hvis du har lyst til at give denne opskrift stjerner, når du har prøvet den. Mvh. Katrine, Madens Verden

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required